ANNONS:
ANNONS:

Vi kör en ny Bredsida

Så var det måndag igen. Och ni vet vad det betyder – även om dagens Bredsida väger över lite åt ungdomshållet.

För första gången på länge är jag i år huvudansvarig tränare för ett gäng. Och för första gången någonsin handlar det om ett ungdomslag. Jag har visserligen tränat ungdomar regelbundet de sista åren, men inte samma lag så frekvent som är fallet i år. Som i många småklubbar räcker inte årskullarna till för rena lag utan i mitt fall tränar jag 13-16-åringar. Fyra årskullar där det gissningsvis skiljer en halvmeter och 40 kilo mellan största och minsta kille. Till den fysiska skillnaden tillkommer den fotbollsmässiga utvecklingen som också den skiljer sig mycket åt.

Detta skapar stora utmaningar för oss som ledare. Men det finns också stora delar av träningen som går väldigt bra att köra gemensamt med hela träningsgruppen. Gemensamt för alla fotbollspelare oavsett ålder är nämligen att man aldrig blir färdig med något. Allra minst med den individuella och funktionella tekniken när det handlar om passningar, mottagningar och driva boll.

Med risk för att låta gammalmodig och bitter påstår jag att den spontana fotbollen bland ungdomar är mindre nu än när jag var grabb. Med Mellbyögon sett har den nybyggda arenan gjort sitt och det finns gäng som samlas där för att lira på fritiden. Men generellt sett är min spaning att antalet timmar med en boll vid fötterna är och blir för få. Spontansspel, ”sketlunspapper” på rasten eller vilken bollek som helst må ofta vara ostrukturerad, men jag tror samtidigt att det är oerhört viktigt. Varje timme med boll räknas och gör skillnad till det positiva för varje barn, ungdom och vuxen.

Och nej, alla ungdomar kommer eller ska inte bli någon ny Messi som flyter fram som om bollen vore limmad vid foten. Glädjen ska stå i fokus i de yngre åldrarna, men även där är spontanfotbollen ett plus. Att stå och ”döna” – som vi sa på min tid – eller få in en ”banger” – som jag tror kidsen säger nuförtiden – tror jag blir en fin kontrast till de mer uppstyrda lagträningarna. Jag tror också att en positiv utvecklingskurva skänker glädje för alla, oavsett vilken nivå man börjar på och vilken nivå man avancerar till.

Så min uppmaning till ungdomstränare; använd mycket boll på era träningar och uppmuntra till spontanfotboll. Alla bolltouch är till det bättre!

……………..

På seniorsidan befinner vi oss just nu den klassiska stiltjen som brukar infinna sig så här års. Trupperna är så gott som satta och de mer och mindre kontroversiella övergångarna är redan gjorda. Nu tränar alla lag hemma på kammaren för att förbereda sig för det som komma skall.

Allra hårdast tränar gissningsvis Alingsås IF:s damlag. Och inte undra på det när tre allsvenska kanoner väntar i Svenska cupen om några veckor. Först ut är hemmamötet med Linköping den 26 februari.

I helgen lirade samma AIF årets andra träningsmatch. Det blev förlust med 1-3 hemma mot Husqvarna efter att Ina Österlind gjort AIF:s mål. Tänk om hon kan hitta tillbaka till sin hysteriska målform hon hade innan första knäskadan.

……………..

Tony Kola är klar som tränare för Hemsjös damer. Det betyder att så gott som alla lokala gäng har en tränare inför stundande säsong.

……………..

Södra Härene tog en fin skalp i futsalen division 1 när det blev seger med 4-2 i seriefinalen mot Trollhättans IF. Det betyder att SHIF just nu leder serien när lagen har en till två matcher var kvar att spela. Blir spännande det där.

I samma serie blev Klara Styrud Bendixen matchvinnare för Alingsås Futsal Club när de vann med 1-0 hemma mot Halvorstorp/TFK. AFC hakar i och med det på strax bakom täten i tabellen.

På herrsidan gjorde Alingsås Futsal Club en imponerande vändning mot Deportivo Götene. 0-3 blev till 5-3, och det var egentligen nödvändigt för att hoppet om överlevnad i division 2 ska leva kvar. AFC fortsatt under strecket, men nu finns chansen.

Sämre för VIK som är fortsatt jumbo. Hemma mot Borås AIK U var det öppna spjäll, men till slut föll VIK med 10-13.

I trean hade Hära-herrarna en tung helg med två förluster och totalt 18 insläppta mål. Säsongen därmed över för SHIF som blir trea eller fyra i den fem lag stora serien.

……………..

Herrljunga, Gerdsken och Hol/Säven har nu bokat in sina matchannonser inför 2023. Dessutom har Stora Mellby Rör bokat sin annonsplats. Ta kontakt om du också vill vara med på ett hörn.

……………..

Hampus Heed – som lämnade Holmalund i unga år – debuterade för IFK Göteborg i och med sitt inhopp i träningsmatchen mot Degerfors. Hampus är son till förre fotbollspelaren Robert Heed och systerson till förre handbollsspelaren Pierre Hammarstrand för den som är intresserad av släktskap.

……………..

Lord Ofosuhene är enligt skvallret ännu inte helt klar för en fortsättning i Vårgårda IK. Om mina uppgifter stämmer är det hans arbetstillstånd som har löpt ut och just nu pågår pappersarbete för att han ska kunna stanna i Sverige och Vårgårda IK. Fortsättning följer säkerligen där.

……………..

I kväll måndag talar mycket för att min första fotbollsträning för året blir av. Förkylningen är i det närmaste helt ur kroppen och det finns en del lust att se vad mina Copa går för nu under 2023.

……………..

Handboll är en betydligt roligare tv-sport när Sverige vinner än när Sverige förlorar. Dessutom guldet till danskarna. Det var ju inte så manuset var skrivet på förhand.

……………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

 

Lämna en kommentar