ANNONS:
ANNONS:

Vi summerar den gångna veckan

Vi startar igång denna decembervecka med en liten Bredsida.

Som vi rapporterat under veckan har det hänt en hel del i våra lokala division 3-lag på den senaste tiden. Framför allt är trenden att Gerdsken tappar spelare till fördel för Vårgårda IK och Alingsås IF. Det målas upp en krisstämpel över verksamheten på Gerdskenvallen i och med alla tapp, men jag skulle inte vilja gå så långt som att kalla det kris. Visst kan det se illa ut att tappa sju-åtta spelare som figurerat i startelvan de senaste åren, och på kort sikt är risken överhängande att laget tappar i slagstyrka.

Men min bild av hela historien är att klubben hade räknat med en hel del spelartapp. Gerdsken gjorde ett vägval redan i höstas när man gjorde sig av med Calle Skoglöf. Dels riskerade man då att tappa den förre tränarens anhängare från truppen, och dels var det en tydlig signal på att något annat än det Calle Skoglöf står och arbetar för är det som gäller framöver. Nu ligger fokus på träningsmängd och spelarutveckling hela vägen från unga tonåren upp till A-laget. Den som inte har karaktär nog att underkasta sig det eller tålamod nog att vänta in eventuell effekt av vägvalet behöver liksom inte vara med. Att det vägvalet – kombinerat med den tudelade truppen kring Calle Skoglöfs hantering – skulle kosta ett antal spelare kan inte ha kommit som en överraskning för den sportsliga ledningen. Gerdskens BK är helt enkelt inte laget att spela med för den som jagar serieseger redan 2022.

Nu är satsningen i sin linda och ingen vet hur långt det bär på sikt. Men jag tycker ändå att GBK förtjänar cred för att välja en väg som ingen annan Alingsåsklubb valt så länge jag kan minnas. Den gulsvarta ungdomsakademin som startade för ett antal år sedan ska nu förlängas upp till seniorerna, och en del av mig vill att satsningen ska bära frukt. På individuell nivå är jag övertygad om att det är så här man enklast bygger duktiga spelare. Men för att vinna matcher och serier på seniornivå krävs det fler komponenter, och unga GBK kanske inte får allt på plats redan till 2022. Men lita på att Tommy Johansson – som redan drillar sin nya trupp tre gånger i veckan – kommer göra ett helhjärtat försök.

……………

På kort sikt är det istället Alingsås IF som ska ses som det lokala hoppet om framgångar. Senast anslöt Filip Larsson från GBK, och likväl som jag gillar GBK:s satsning gillar jag också det som Alingsås IF sysslar med. Niklas Klingberg tog med sig ett elittänk i lightformat när han anslöt för fyra år sedan och när han nu går in på sin femte säsong tror jag målsättningen om serieseger är ganska etablerad ända in i spelartruppen. Om ryktet om att målkungen Oliver Östlind inte fortsätter stämmer tappas givetvis en hel del i slagstyrka – även om Fronken Johansson hämtats in från Gerdsken.

Kanske att man hade velat se en klockren mittback in i truppen för att allt skulle kännas frid och fröjd. Kanske blir det Mattias Martinsson som fyller den luckan? Hur som helst måste de billiga baklängesmålen helt enkelt städas bort, annars lär det kosta poäng även nästa säsong. Men känslan är ändå att hela AIF står och stampar och väntar på första avspark om poäng i april.

……………

Holmalund däremot sitter mera lugnt i båten. Den offensiva nyckelspelaren Anton Stenseke har aviserat att han avslutar karriären, och det är bara att lyfta på hatten för det han har uträttat i den röda tröjan. Utan avsikt att strö salt i såret kan man ju inte låta bli att undra hur högt upp han hade kunnat spela om inte blödarsjukan hämmat honom genom hela fotbollslivet.

……………

Vårgårda IK har ännu inte klart med Peter Ijeh – även om det enligt Alingsås Tidning är nära en förlängning. Ännu svårt att bedöma slagstyrkan på VIK:s trupp inför 2022, även om några habila division 3-spelare anslutit. Det är fortfarande oklart med den offensiva klass som sköt VIK kvar i trean i år, så där får vi vänta och se vad som händer.

……………

På tal om division 3 ryktas det om att Gerdskens BK kommer att flyttas tillbaka till övriga lokala gäng i den nordvästra serien. Detta då Landvetter erbjudits en plats i divison 2, och det i sin tur kastar om den geografiska balansen i division 3-serierna. Återstår att se om det kommer något officiellt besked kring detta.

……………

Alingsås FC har det varit tyst om den senaste tiden. Ganska logiskt med tanke på den nivån laget befinner sig på. Det är först när de allsvenska lagen satt sina trupper som lagen i Elitettan kan göra upp om de spelare som inte slog sig in på den allra högsta nivån. Men efter tappen av Handfast, Taylor och Larsson bör nog någon etablerad spelare in för att inte laget ska tappa i slagstyrka.

……………

På tal om den allra högsta nivån har Sollebrunnsbördiga Emilia Bengtsson slagit sig in där. 18-åringen lämnar Lidköpings FK för spel i allsvenska Brommapojkarna, vilket betyder att karriären bara fortsätter att gå som på räls för den stora talangen.

……………

Sägs att Jocke Berg har tränat några pass med Alingsås IF, och det hade ju självklart också varit ett namn som stärker upp defensiven. Men. Samma Jocke Berg har också tränat med SK Mjörn, precis som hans förre lagkamrat Adam Borhammar Wahlin gjort. Tänk vad den duon hade förstärkt lirarna (och köttarna) på Bodarnevallen.

……………

Jag tränade inomhus i onsdags. Alltid roligt att sula lite boll i Bjärkehallen och att underhållsträningen fungerar bevisades av den uteblivna träningsvärken efter fotbollspasset. Den senaste tiden har tankar som jag inte trodde var möjliga att tänka lik förbannat tänkts om den egna spelarkarriären. Men än så länge är tankarna så främmande och vaga att de parkeras ganska långt bak i huvudet.

……………

Förre VIK-målvakten Niklas Eriksson har förlängt sitt kontrakt med IK Gauthiod. Ingen förstärkning för Vårgårda IK där alltså. Däremot har VIK knutit till sig Amil Durmic, som närmast kommer från Alingsås IF där han gjort en bra säsong. Amil har flyttat till Vårgårda och lämnade nyligen AIF, så att VIK blev nästa klubbadress var ganska logiskt.

……………

Ni har väl inte missat vår silly season-sida där vi försöker sammanställa allt som händer i våra lokala trupper?

……………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar