ANNONS:
ANNONS:

VIK får ladda om i trean

I dagens Bredsida summerar vi som brukligt den gångna fotbollshelgen.

Det blev en helt osannolik upplösning på duellen mellan Vårgårda IK och IFK Tidaholm. De senare satt i förarsätet inför sista omgången då en seger hemma mot Nordvärmland sannolikt skulle räcka till att behålla kvalplatsen. Men trots en man mer i slutet av matchen släppte IFK in 1-2-målet, och man får ge Nordvärmland en eloge för att åka och vinna en för deras del betydelselös match mot ett för överlevnad spelande Tidaholm.

Det resultatet gjorde att ett kryss skulle räcka för VIK. Det visste också Vårgårdalägret om i den slutforcering som gav en straff vid ställningen 2-1 till Ahlafors. Jocke Engström skulle raka in 2-2 när han revs ner och säsongens sista spark skulle ske från elva meter. Shkelqim Krasniqi fick uppdraget att skjuta straffen. Det var ett logiskt val med tanke på hans rutin och att han varit hyfsat formstark de sista matcherna. Men någon kvittering blev det inte. Straffen räddades av målvakten, VIK förlorade och blev kvar under strecket på sämre målskillnad än IFK Tidaholm.

Ett grymt slut – men att VIK inte lyckades rädda kontraktet i elfte timmen var på något sätt signifikativt för detta pandemiår. Efter premiärsegern i mitten av juni är det inte mycket som har stämt för Vårgårda och om ett snitt på 0,62 poäng per match skulle ha räckt till nytt kontrakt vore det inget annat än en rejäl bonus. Den bonusen hamnade nu istället i Tidaholm och man kan givetvis älta ditten och datten om små marginaler både i straffdramatiken och i andra enstaka situationer och matcher. Men faktum kvarstår, VIK:s säsong har inte varit tillräckligt bra.

Och hur kunde det då bli så? 2020 som skulle bli klubbens bästa i historien. Aldrig har det funnits en sådan namnkunnig trupp på Tånga hed, och jag såväl som många andra pratade om övre halvan. Minst. Vid en fullträff skulle det till och med kunna bli ännu bättre. Framför allt var det offensiven som skulle vara en av seriens bästa. Etablerade målskyttar fanns det gått om, men nu står vi här med ett helt annat facit i hand. VIK gjorde näst minst antal mål i serien, och räknar man bort islossningen med sex baljor mot Sävedalen var snittet på gjorda mål så pass lågt som 0,67. Med den siffran är det svårt att vinna fotbollsmatcher.

Nu handlar det om att få en slagkraftig division 3-trupp på plats. Korttidskontrakten med ”stjärnorna” hade ju löpt ut oavsett resultat i år så kommande förhandlingar, diskussioner och samtal hade kommit ändå. Men ett lag i trean är inte lika attraktivt, oavsett det faktum att VIK lärt sig att presentera sitt paket med förutsättningar, träningsmöjligheter och allmän proffsighet på ett… ja, proffsigt sätt. Ofta betyder en degradering också någon form av nystart, och kanske ännu tydligare de gånger även en ny tränare ska rekryteras. Därför ska det bli intressant att följa klubbens arbete de kommande månaderna.

…………………..

Alingsås FC kunde verkligen ladda om efter veckans förlust mot Morön. I lördags gavs Älvsjö inte skuggan av en chans när AFC vann med förkrossande 7-0. Starkt gjort, och nu återstår endast fyra matcher i Elitettan.

…………………..

I kvalet mot division 3 tog Hemsjö sista chansen när de vann borta mot Skara. I samma grupp torskade Frisco U mot Mariestad, och därför toppar just Mariestad gruppen inför sista rundan. Hemsjö kan dock smita förbi om man besegrar gruppledaren hemma på Byvallen med två bollar, och även Frisco U har chansen om de tar en storseger mot avsågade Skara. Spännande upplösning att vänta med andra ord.

…………………..

I division 5-kvalet hade Mjörn behövt vinna med ett gäng mål mot Källby för att koppla greppet i gruppen. Nu stannade det vid 1-0, och det gör att Arentorp/Helås har lite av en matchboll inför kommande helg. Seger mot avhängda Källby räcker för skaraborgarna, medan Mjörn får hoppas på att Källby tar minst en poäng.

…………………..

Södra Härene drabbades av ett antal skador och annan frånvaro i de båda kvalmatcherna. Bland annat därför blev det ännu en stor förlust när Hedared vann på söndagen med 5-1. Fotbollsåret därmed över för Hära – som får ladda om för en ny säsong i sexan.

…………………..

Det börjar röra på sig på tränarfronten i några lokala klubbar. Annelund presenterade Krille Holmén och Johan Bengtsson i fredags och i Stora Mellby är det klart att Jörgen Andersson lämnar efter fyra säsonger. Han ska istället prova vingarna i Främmestad och division 4 – ett uppdrag som jag både hoppas och tror att han kommer lösa galant. Ersättare i SMSK är i princip klar och ska presenteras senare  i veckan om allt faller på plats.

…………………..

I övrigt antar jag att det jobbas på med tränarfrågan i våra klubbar. I Holmalund, Gerdsken och AIF fortsätter Öhman, Andersson och Klingberg så där kommer inget nytt att rapporteras. Friscos damer söker nytt, och även Vårgårda IK som vi berört tidigare. Snart är det väl dags att öppna upp silly season-sidan inför 2021 – så tveka inte på att höra av er med information om vad som händer i just eran klubb.

…………………..

Tidaholms GoIF – som blev tvåa i ”våran” herrtrea – körde fast i dubbelmötet med Torslanda IK i kvalet. Därför blir det Torslanda och IFK Tidaholm som möts i ett avgörande dubbelmöte om en plats i tvåan.

I övrigt har vi ett antal avgörande kvalmatcher kommande helg runtom i distriktet. Om en vecka vet vi också om det finns några extraplatser att fördela och om vi i så fall får några helt avgörande matcher på neutral plan. Tycker vi hoppas på det – för det är ju kvalfotboll i sin renaste form.

…………………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar