ANNONS:
ANNONS:

VIK upp i serieledning

Toppmöte, grannderby och mycket folk – och allra roligast på Mjörnvallen hade Vårgårda IK. Gästerna vände underläge till seger med 3-1 och tog därmed över serieledningen.

Att AIF inte skulle sälja lika enkelt som på Tånga hed i våras syntes omedelbart i fredagkvällens returmöte på Mjörnvallen. Visserligen praktiserade VIK samma taktik med Melker Johansson som uppflyttad mittfältare att lyfta längre på medan nye Oscar Gustafsson låg och oroade på alla lyckade nickskarvar. Men hemmalaget var ändå mer påkopplat den här gången och visade upp en annan självklarhet i passningsspelet.

Redan efter några minuter var Gustav Blomgren nära att göra 1-0 från nära håll efter ett inspel från Filip Larsson, men Adam Andersson i VIK-kassen kom ut fint av avvärjde. Erik Gustafsson nickade sedan strax över Anderssons ribba på en hörna innan även VIK började skapa chanser. Oscar Gustafsson och Melker Johansson hade var sitt hyfsat nickläge och senare i halvleken sköt Richard Wartmark i utsidan av målramen efter ett fint VIK-anfall på vänsterkanten.

Men det var AIF som hittade flest öppningar framåt. Inte sällan stoppades de snabba anfallen av en VIK:are som kom steget efter, så utöver ett antal frisparkar drog både Albin Andersson och Adam Hägg på sig var sin varning. Men vid ett tillfälle hann inte hemmaförsvaret med. Benjamin Hacker hittade Gustav Johansson med en fin passning så att anfallaren kunde vända upp och med sina kvicka fötter utmana VIK:s kvarvarande backar. De föll så pass långt att Johansson till slut avlossade skottet strax utanför straffområdet och bollen letade sig ända in i nät, tillsynes så gott som rakt igen Adam Andersson. Ett svagt ingripande från Andersson som annars varit säkerheten själv den här säsongen.

Mitt i den första halvleken drabbades Filip Larsson av någon känning och ersattes av Christoffer Krabbe. Det fick till följd att Erik Gustafsson som inlett matchen strålande med kvicka fötter tvingades ner på Larssons wingback-position.

Knappt tio minuter in i andra halvleken väggade sig Leonard Bogeskär och Christoffer Krabbe  fram ganska finurligt så att bollen hamnade hos Gustav Blomgren. Skottet kom snabbt och hårt, men bollen smet strax över ribban. Några minuter senare var det dags för VIK:s dittills bästa chans i matchen. Efter kalabalik i straffområdet damp bollen ner framför Melker Johansson, men Alex Rahm i AIF-målet kom ut snabbare än en kobra och motade bort bollen. Hörnan i momentet efter nickade Lord Ofosuhene sedan över i fint läge.

När målskytten Gustav Johansson linkade av och ersattes av Axel Heljegård ganska tidigt i andra halvleken försvann ännu mer fart från AIF:s anfallstrio som ny byggde mer på tyngd och styrka. Kanske hade mer speed kunnat utnyttja de ytor som nu skapades eftersom VIK flyttade fram allt mer i jakten på kvittering. För Heljegård och Krabbe lyckades inte få fast bollen på offensiv planhalva och i matchen svängde nu över till Vårgårdas fördel.

1-1 var ganska nära när ett inspel från höger rullade rakt igen AIF:s straffområde och Oscar Gustafssons halvträff så när stötte in bollen i mål. Med kvarten kvar skulle det dock ringa bakom Alex Rahm. Ett inlägg från höger nådde Melker Johansson som lobbnickade in bollen i nät.

Minuten senare var det dags igen. Melker Johansson nådde högst på en hörna och i efterspelet till nicken forcerade nyss inbytte Damian Sarzynski in 1-2.

Efter ledningsmålet drog sig VIK tillbaka något och det var istället AIF som försökte sig på en forcering mot en poäng. Men någon större ordning på kvitteringsjakten blev det inte utan Vårgårda kunde effektivt försvara sig till tre oerhört tunga bortapoäng. Närmast var Erik Gustafsson med sitt skott utifrån, men riktigt nära var i ärlighetens namn inte. Istället bommade Carl Swennberg öppen kasse åt andra hållet i matchens slutminuter innan Oscar Johansson utnyttjade nästa kontring och fin placerade in 1-3 i bortre stolpen.

Nu är det ombytta roller i toppen av tabellen,  VIK ny etta – en pinne före AIF.

Lämna en kommentar