ANNONS:
ANNONS:

Yohanna lyfter känsligt ämne

Yohanna Friborg tar i dag upp ett ämne det inte pratas alltför mycket om. Nämligen kvinnors menstruation och hur den påverkar vid fysiska aktivitet.

Ja just det, mens är något som vi kvinnor handskas med en gång per månad. Hormoner är något som kan spela kroppen spratt. Detta är kanske ett ämne vi inte pratar så mycket om
men som faktiskt verkar spela en stor roll i vår prestation. Det finns flertal studier som visar att vi under en menscykel har olika förutsättningar till att prestera olika bra. Så tänk på detta alla manliga fotbollsspelare där ute, tänk vad skönt att slippa mens!

Som sagt, din menscykel kan påverka träningen mer än du tror och man kan se en ökad skaderisk strax innan mens. Dina hormoner spelar in även när det kommer till träningsprestationen. Studier visar att du får ut mest av din träning under och direkt efter mensen. Och visste du att du löper högre risk att skada dig om du tränar runt ägglossning? En studie där sjukgymnasten Cecilia Bröms–Thell studerat hur prestationsförmågan hos menstruerande kvinnor, som inte använder preventivmedel, varierar med hormonsvängningarna. Det visade sig att kvinnorna orkade mer under första halvan av menscykeln, alltså under mensen och veckan efter.

Troligtvis beror den något sämre fysiska förmågan direkt efter ägglossningen, alltså cirka två veckor före mensen, på det progesteron, ett gulkroppshormon, som produceras under den perioden. – – Däremot kunde man inte hitta några större skillnader i prestationsförmåga hos de kvinnor som regelbundet använde p-piller, säger Cecilia Bröms–Thell.

Jesper Möller-Nielsen och Mats Hammar som är specialister i gynekologi och obstetrik vid Hälsouniversitetet i Linköping har kommit fram till liknande slutsatser som sjukgymnast Cecilia Bröms. Deras studie visar hur hormonerna under menscykeln påverkar risken för skador under fotbollsträningar och matcher. De kom fram till att även när det gäller skaderisken är det alltså bättre att träna under den första delen av menscykeln då den perioden visade sig vara säkrare att träna på. Fler skadade sig nämligen precis före mens.
– Detta gällde framför allt för de kvinnor som led av premenstruella besvär, säger Mats Hammar.

Mensen kan ligga bakom korsbandsskador. Det finns flera studier som visar just på att kvinnor löper större risk att drabbas av korsbandsskador precis före mensen. Att lägga upp träningsprogram efter menstruationscykeln är något som gjorts länge i vissa sportsammanhang där de första dagarna under mensen anses vara de bästa ur just resultatsynpunkt. Så kanske är detta något vi skall tänka på om man har problem med upprepade skador. Att en faktor faktiskt kan vara hormonell. Detta kan vara intressant för de tränare som tränar damer, att kanske ha en förklaring kring prestationsnivån hos sina spelare olika dagar beroende på vart i cykeln man ligger. En tanke jag vill skicka med. Och som hos alla människor så är det en del som inte känner av det alls och andra som känner av det väldigt mycket. Men det man kan konstatera genom forskning är att hormoner påverkar vår fysiska kapacitet, men kanske olika mycket hos olika kvinnor.

Det finns även andra intressanta studier gällande kvinnors idrottande och menstruationscykel. Avhandlingen ”Träning och hormoner hos idrottande kvinnor med och utan preventivmedel” släpptes i september 2016.

Så genomfördes studien: 59 ”vältränade” kvinnor deltog i benstyrketräning under en fyramånadersperiod. Kvinnorna delades upp i tre grupper där en grupp fokuserade på styrketräning under menstruationscykelns två första veckor, en andra grupp körde samma styrketräning under menstruationscykelns andra period och en tredje grupp spred ut passen under hela perioden.

Resultatet: De som utförde högfrekventa benstyrkeövningar under menstruationscykelns första två veckor såg större effekt än grupp två. Även de som tränade regelbundet hela tiden fick viss effekt. Några av deltagarna använde p-piller – men där uppvisades inga skillnader, utan samma mönster av effekterna visades.

Andra intressanta studier på temat kvinnors menstruation och träning står Cecilia Fredin, docent och sjukgymnast på Karolinska sjukhuset, för. Hennes forskning tyder bland annat på att skaderisken tycks vara större vid PMS och/eller under dagarna före mens.

 

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

2 svar på ”Yohanna lyfter känsligt ämne”

 1. Känsligt ämne? Om du säger att det är ett känsligt ämne, så blir det ju per automatik, ett känsligt ämne. Mystifiering ger ju människor skeva verklighetsuppfattningar.

  Varför inte bara anamma ämnet för det det är?

  Jag tycker i övrigt att det är ett bra och relevant ämne att uppa. Dvs. menstruation kontra träning, prestation och effekter på kroppen.
  Men du låter ju lite ursäktande. Som att kvinnor bär en börda. Det är att sätta kvinnor som offer, som så många gånger i den offentliga debatten.

  Svara
  • Känsligt ämne så till vida att det pratas och skrivs förhållandevis lite om det, även om Lotta Schelin och någon ytterligare lyft fram det tidigare. Men visst, någon gång ska ju den ”känsligheten” bort från ämnet så du har en poäng i att sluta benämna det som känsligt för att skynda på den processen.

   // Jonas

   Svara

Lämna en kommentar