ANNONS:
ANNONS:

Zlatan – ett föredöme på många sätt

I dag är det dags för ett nytt avsnitt av Kliniken. Nu skriver hon av vikten att ha rätt inställning och målbild när man går in i en period av rehabilitering.

Själv sade Ibrahimovic:
“Det finns de som, utan att känna till mig och min skada, har pratat om ett år eller nio månader. Men jag tar det dag för dag. Och när den dagen kommer så kommer jag vara mer än redo. Jag ska inte vara 50 procent, eller 80 procent. Det ska inte finnas några ursäkter. Jag vill ha samma press och förväntningar på mig som vanligt.”

Jag kan inget annat än att älska denna inställningen. “Det är jag som bestämmer när det är slut. Att ge upp var aldrig ett alternativ!”

Alla vet vad som hände i april i år. Zlatan Ibrahimovic skadade sitt knä och två månader senare var han även kontraktslös. Vad skulle hända med Zlatan? Rehabilitering.

Jag brukar tala om för alla som jag rehabiliterar på kliniken att det enbart är de själva som styr när och om de vill komma tillbaka till planen. Detta är viktigt att prata om redan från start.
Vi medicinare runt om laget har läst om hur lång tid olika skador skall ta att rehabilitera. Vi vet vad böckerna säger. Men verkligheten är inte alltid som i böckerna.

Det är individen själv som är med och påverkar hur lång en läkningsprocess skall vara. Att vara på gymmet mer eller mindre varje dag under flera timmar, se till att återhämta sig med sömn och aktiv vila, äta bra kost med mycket näring, och att tillbringa tid tillsammans med människor som ger energi. Allt detta och lite till är med i den totala rehabiliteringen av exempelvis en knäskada.

Jag träffar dessvärre många unga talanger som saknar detta “jävlar anamma” i sin rehabilitering. Är det för att dee saknar målsättning? Är det för att de ser målet som omöjligt? Saknar de ork? Finns den inte stöttning av familj och klubb?  Är man lat? Har man orealistiska förväntningar? Eller vad är det som gör att det inte blir av?

Många kommer och säger att de inte bara VILL bli fotbollsproffs utan att de SKALL bli fotbollsproffs när de blir stora.  Men de orkar inte rehabilitera sin skada. Detta är en ekvation som inte går ihop. Jag själv läser böcker om hur man kan motivera andra till att hitta mer motivation men det är klurigt. Jag kan hjälpa till att sätta upp mål, hitta mer motivation för ett tag, ge kunskap om hur de skall rehabilitera, men jag kan aldrig träna åt spelarna.

Jag önskar att fler klubbar och fler tränare öppnade ögonen och kunde se att detta är något som kommer att hända alla spelare någon gång under sin karriär, att hamna i rehab. Och att det skall finnas en tydlig struktur i klubben, hur man hanterar spelare under denna perioden. Att man ger utrymme under träningar att rehabilitera vid sidan av planen, för att känna gemenskap. Att tränarna är mer engagerade i de spelare som är skadade. Att det finns en naturlig dialog mellan spelare-tränare-medicinansvarig (fysioterapeut, naprapat, kiropraktor m.fl.).

Allt detta för att utmana tidsaxeln i böckerna gällande rehabtid. Allt detta för att skapa ett tydligt mål och för att få spelaren tillbaka till planen snabbt och hållbart. En motivation kan vara att se på Zlatan Ibrahimovic inställning till att komma tillbaka, när alla trodde att han skulle ge upp. Böckerna säger någonstans mellan 4-8 månader, läkarna sade till Zlatan att räkna med i alla fall 9 månader rehab. Jag tror att vi kommer att se honom på planen mycket tidigare än vad många tror.

Och ett tips till alla rehabiliterade fotbollsspelare där ute. Jag tror inte att Zlatan går till gymmet någon gång i veckan och trampade runt på en cykel och mobilsurfade. Jag tror att han varit på gymmet mer eller mindre varje dag med ett mål, och det är att ta tillbaka sin plats på planen och visa att han är den som bestämmer när han skall ställa skorna på hyllan.

Se honom som en förebild och använd hans resa som en av dina målbilder för att ta dig igenom din rehabilitering. Allt går om du bara vill tillräckligt mycket. Men inget kommer gratis, du måste jobba för det.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

 

Lämna en kommentar