ANNONS:
ANNONS:

21 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Vara eller icke Vara? Det är frågan.
Men klubben reste sig efter branden.
Ändå slocknade den brinnande lågan.
Och drömmen om trean rann ut i sanden.
 

Foto: Mikael Olsson, Lokalfotboll.se
Foto: Mikael Olsson, Lokalfotboll.se

Lördagen den 21 december och när vi öppnar dagens lucka hittar vi Varas herrar och en säsong som inte alls blev lika rolig som den 2012.

2012 var året då Vara var föreningen i ropet. Både klubbens damer och herrar avancerade i seriesystemet och visade både styrka och klass. Inte minst då stora delar av Torsvallen brann ner i slutet av augusti. De båda seniorlagen reste sig dock likt ”Fågel Fenix” och när 2103 kom hittade vi damerna i division ett och herrarna i division tre.
Men medan damerna gjorde en lysande höst och räddade kontraktet så blev det en betydligt tyngre säsong för herrarna.

02284 Brand i klubblokal 2012-08-28 Torsvallen Vara SK

Som vanligt var Varas herrar ett av de lag som spelade allra flest träningsmatcher under försäsongen. Tio stycken blev det och laget visade goda takter. Vann sex av matcherna och stämningen inför nykomlingssäsongen i division tre var god. Nye tränaren Joakim Andersson var dock lite orolig över lagets spel.
– Vi spelar lite väl mycket Futsal-lir ute på planen, sa Joakim och menade att det var för mycket ”duttande” ute på planen och för lite spel rakt mot mål.
Trots detta var rådde det optimism i Varalägret. Det märktes inte minst då laget rapporterade från sitt träningsläger i Spanien (Läs här)

Väl på hemmaplan fick dock laget vänja
sig med att ”flacka runt” då man saknade en fast punkt på grund av branden på Torsvallen
– Tråkigt att inte ha en fast punkt där man kan ha ordning och reda. Omklädningsrummet är lite av en trygghetszon där man känner sig som hemma. Nu har vi till och med våra matchdräkter hemma och tvättar dem själva. Lite annorlunda, men ingen klagar, berättade lagets playmaker Joakim Björndahl som för en gångs skull klev in i säsongen skadefri. (Läs här)

Ja, Varas relativt optimistiska försäsong fick ”experterna” att tro att man skulle klara kontraktet. (Läs här). Dock med liten marginal. Premiären hemma mot Kållered blev dock tung. Efter en jämn match förlorade Vara med 0-1 och matchen blev signifikativt för hur hela Varas vårsäsong såg ut. Det vill säga jämna matcher där motståndarna dock var hetare i de båda straffområdena och allt som oftast avgick med segern.

När halva serien var spelad var emellertid Vara långt ifrån avhängt. Visst låg man under nedflyttningsstrecket, men bara ett fåtal poäng från säker mark. Tränare Andersson var också optimistisk.
– Resultatmässigt är det en fyra (skala 1-10), men spelmässigt bättre. Vi har varit spelförande många matcher, men motståndarna har varit bättre än oss sista tredjedelen på planen förklarade Andersson.

Topplaget Alingsås väntade i höstpremiären, men 0-2 i baken var knappast den höststart man hoppats på. Och efter detta fortsatte det att gå tungt. Laget vann inte en enda match under de sju följande omgångarna och när man bara kryssade hemma mot Hestrafors (2-2) kunde kontraktet inte längre räddas.
En riktig tung höst innebar faktiskt bara en enda seger och till sist åtta poäng upp till kvalplatsen.

Men varför gick det då som det gick för Vara? Ja, vissa hävdade att Toni Gustavssons frånvaro skapade en otrygghet bland Varakillarna. Oavsett vad som var den bidragande faktorn så går det inte att komma ifrån att laget faktiskt bara vann tre matcher i serien varav två mot tabelljumbon IFK Mariestad. Att den förväntade skyttekungen Robert Barkin också var halvskadad hela säsongen bidrog förstås också. Nu vann han ändå skytteligan tillsammans med Sebastian Eriksson, men på ynka fem mål. (24 totalt). Just Sebastian Eriksson var för övrigt en av få spelare som överraskade positivt i Varas lag under säsongen.

Det kommer alltså spelas division fyra-fotboll på Torsvallen under 2014 och frågan är om Vara åter blir ett division tre-lag 2015? Laget har varit en stor ”förlorare” under Silly Season och tappat en rad med startspelare till andra klubbar.
Men många unga talanger finns fortfarande kvar i klubben och Vara har en förmåga att ”gå samman” när det blåser som hårdast ute på schlätta. Lyckas man återigen bli ett vinnande lag och vara med och slåss i toppen av fyran nästa år?

HUR MINNS DU VARAS HERRAR FRÅN SÄSONGEN SOM GICK? KOMMENTERA GÄRNA NEDAN!

Hela kalendern: (Klicka här)
1: ”Real Söne”, 2: Bråket mellan United och Lundsbrunn, 3: Sandra Lagerbratt, LFK, 4: Tråvad/Larv, 5: Götene ur tvåan, 6: Zlatan-imitatören ”Selle”, 7: Dåliga gräsplaner, 8: Lokala landslagstjejer, 9: Mattias Hofling, Gauthiod, 10: Edsvära / Norra Vånga, 11: Lofa inomhusturnering, 12: SM-silver för Sil i Futsal, 13: Spelare som ”tappar motivationen”, 14: Årets kortaste tränarsejour, 15: Nossebros sorti ur femman, 16: Damettan, 17: Hangelösa, 18: Tung lokal säsong i Allsvenskan, 19: Sammanslagningar, 20: Vimpeln i röva, 21: Tungt 2013 för Varas herrar

Lämna en kommentar