ANNONS:
ANNONS:

24 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Med snabba killar på kanten,
var man klart bäst i division tre.
Med grabbar från andra sidan Atlanten,
var det bäddat för årets succé.

LFK

Julafton är här och i och med detta öppnar vi Julkalenderns sista lucka. I denna hittar vi årets kanske hetaste förening, Lidköpings FK och det faktum att föreningens herrlag vann division tre.

Inför säsongen 2012 bildades Lidköpings FK och åsikterna kring sammanslagningen gick isär kraftigt. Föreningens damlag tystade dock tvivlarna med en gång och framgångarna för laget har det redan rapporterats om i mängder. Bland annat i denna Julkalender.

Herrarna har emellertid haft en svårare uppgift att få acceptens hos den lokala fotbollspubliken. Kraven har varit stora och visionen om att nå Superettan inom överskådlig framtid var något som det skrattades åt. Speciellt under 2012 då de sportsliga framgångarna uteblev i division tre.
I år skulle man ta revansch med Gytis Gelgota vid rodret. Taktiken under försäsongen var tydlig. Laget skulle få många matcher på sig att spela ihop sig. Hela elva matcher hann man med och spelet var helt okej. Fem segrar, tre oavgjorda och tre förluster under en försäsong som varit relativt lugn. På nyförvärvsfronten hade Udineseproffset Gustav Hellman kommit tillbaka till stan, men annars var det mest lokala nyförvärv från klubbar i lägre divisioner.

Brett Uttley4

I mars presenterade dock LFK en ”värvningsbomb”. Amerikanen Brett Uttley var klar för klubben och imponerade stort. I alla fall på de filmer som klubben fått se på (se här). Väl på plats fungerade det också till en början bra för amerikanen som fick förtroendet på innermittfältet. (Läs här) . Således var det ett optimistiskt och favorittippat LFK som gick in i seriespel i mitten av april. (Läs här)

Starten av serien gick dock inte lika smidigt som förväntat. Efter sex omgångar hade laget bara tagit åtta poäng och laget som skulle vinna trean var redan hela åtta poäng bakom serieledande Alingsås.
Men den 25 maj på bortaplan mot Kinna vände säsongen för LFK. Laget vann knappt med 2-1 och det gav ett ökat självförtroende. Fram till sommaruppehållet förblev laget obesegrade och efter elva omgångar hade man klättrat upp på en andraplats i tabellen. Fyra poäng bakom nykomlingen Fristad.
För amerikanen Brett Uttley hade det emellertid gått sämre. Efter en skada kom han aldrig riktigt tillbaka och ”proffsdrömmen” i LFK gick i krasch och i slutet av juni återvände han hem till USA.

Nya_host_2013

Brett var dock inte den siste amerikanen att spela i den rödsvartrandiga dressen under 2013. För under sommaren arrangerade kreative Victor Rojas första upplagan av ”Teko Tryck Cup” (Läs här)
Amerikanska laget Bridges fanns då på plats för att möta LFK och ett ”All star lag” framröstat av NLT:s läsare. Om turneringen blev en succé för publiken kan ifrågasättas, men för LFK blev det Jackpot!
Tre av killarna i Bridges erbjöds nämligen kontrakt och valde att stanna under hösten. (Läs här). Backen JC Aikenhead, mittfältaren Luis Mojica och anfallaren Travis Cantrell skulle visa sig vara avgörande pusselbitar för LFK i jakten på seriesegern.

För det var just jakt på serieseger som gällde för LFK. Och redan efter två spelade höstomgångar hade man tagit sig förbi Fristad. Ytterligare två segrar följde, men i omgång 16 förlorade man mycket överraskande hemma mot Kinna. Skulle säsongen återigen få en svängning efter mötet med Boråslaget?
Svaret skulle komma på bortaplan i seriefinalen mot Fristad. LFK visade dock styrka och efter 3-1 tog man återigen ett kraftigt grepp om förstaplatsen.
Den 14 september kom så också serien att avgöras. Tabelltvåan Lerum stod för motståndet och vid en seger skulle LFK ta ett jättekliv mot division tre. Efter underläge 1-0 vände ett mentalt starkt LFK till 2-1 och via en enorm kämpainsats i den andra halvleken lyckades man hålla undan och vinna matchen.
Något som bäddade för att man två veckor senare kunde korka upp skumpan i Alingsås efter 2-0 borta mot Holmalund.

skara_travis_1

Ja, LFK imponerade verkligen under hösten. Trots att man tappat mittbacken Gustav Hellman till Skövde AIK under sommaren hade JC Aikenhead fått ordning på försvaret. Tillsammans med duktige keepern Erik Ekblad var man rena rama muren och endast nio insläppta blev det under hösten.
Framåt var duon Kristoffer Bohrén och Travis Cantrell ett sylvasst anfallspar. Dessa fick gång på gång fina bollar från kantspringarna Albrim Demaliljaj och Axel Lindahl som man förvaltade på bästa sätt.

Även övriga spelare i laget tog stora kliv och att laget tog klivet upp till division två var mycket välförtjänt. 2013 var man helt enkelt division tre mellersta Götalands bästa fotbollslag.


HUR MINNS DU LIDKÖPINGS FK OCH FÖRENINGENS HERRLAG FRÅN SÄSONGEN SOM GICK? KOMMENTERA GÄRNA NEDAN!

Hela kalendern: (Klicka här)
1: ”Real Söne”, 2: Bråket mellan United och Lundsbrunn, 3: Sandra Lagerbratt, LFK, 4: Tråvad/Larv, 5: Götene ur tvåan, 6: Zlatan-imitatören ”Selle”, 7: Dåliga gräsplaner, 8: Lokala landslagstjejer, 9: Mattias Hofling, Gauthiod, 10: Edsvära / Norra Vånga, 11: Lofa inomhusturnering, 12: SM-silver för Sil i Futsal, 13: Spelare som ”tappar motivationen”, 14: Årets kortaste tränarsejour, 15: Nossebros sorti ur femman, 16: Damettan, 17: Hangelösa, 18: Tung lokal säsong i Allsvenskan, 19: Sammanslagningar, 20: Vimpeln i röva, 21: Tungt 2013 för Varas herrar, 22: Den lokala fotbollspubliken, 23: Den ökade bevakningen, 24: Lidköpings FK

Lämna en kommentar