ANNONS:
ANNONS:

8 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Bland Sveriges bästa – vilken grej
lokala spelare i strid ström
Men ingen kille – bara tjej
med förhoppningar om blågul dröm.

Matilda Haglund i landslagsdressen.
Matilda Haglund i landslagsdressen.

Andra advent idag och i kalenderns åttonde lucka uppmärksammar vi alla de lokala fotbollstjejer som under året fått dra på sig den gula landslagströjan.

Jesper Holmqvist undrade i ”Lill-lördag med Holmqvist” vilka de riktigt stora lokala talangerna är? På herrsidan tål dett att diskuteras, men på damsidan måste man verkligen säga att det under året verkligen ”ploppat” upp lokala fotbollstjejer med otroligt stor talang.
Eller hur ska man annars tolka att hela fem lokala fotbollstjejer fått dra på sig landslagsdressen under året som passerade?

Matilda Haglund, målvakt Lidköpings FK
LFK-målvakten har varit säkerheten själv i klubblaget och att hon under året skulle få fortsatt förtroende i F17-landslaget kändes nästan självklart. I år har det blivit EM-spel för Matilda och under kvalet blev det speltid. I finalspelet blev det dock en plats på bänken, men likväl fick Matilda åka hem med en silvermedalj runt halsen efter 0-1 i finalen mot Polen. Detta var Sveriges främsta insats någonsin i ett F17-landslag och trots att Matilda bänkades i slutspelet är det uppenbart att hon gjort sig ett namn i landslagskretsar. För när när F18 tog ut sin trupp under hösten fanns 17-åriga Matilda med. Landslagsäventyren lär således fortsätta även under 2014.

522843_522553861107987_1180116775_n
Iris Kadric, mittfältare Vara SK
Iris Kadric har varit ryktenas tjej hela denna säsong. Frågan innan säsongen var vilken klubb hon skulle spela i? Svaret blev Vara SK – och Sarajevo.  19-åringen valde alltså först att lämna Gauthiod för Vara, men i och med spelet med Bosniens U19-landslag blev kontakterna allt starkare med landets bästa klubb Sarajevo. Där blev det spel under hösten och dessutom blev det debut i A-landslaget. Ett landslag som i VM-kvalet hamnade i Sveriges grupp. Iris fick således möta hela svenska eliten med sitt land och gjorde en riktigt bra match där man till sist fick se sig slagna med 0-1.

Maria Synnerdahl
Maria Synnerdahl, försvarare Örebro KIK

Rackebyfostrade Maria Synnerdahl lämnade Sil för spel i Örebro KIK så sent som 2012 och sedan dess har det gått spikrakt uppåt för 23-åringen. I Allsvenskan har hon varit ett av årets stora utropstecken och hon har tagit en ordinarie plats i KIK. Dessutom fick hon i somras göra debut i U23-landslaget. Om det ska bli fortsatt spel i landslaget är det dock A-landslaget som gäller framöver då Maria i och med 2014 blir överårig för spel i U23. Men med utvecklingen hon haft hittills är det kanske inte en omöjlighet trots allt…

Ebba Handfast
Ebba Handfast, mittfältare Råda BK (nu Lidköpings FK)

Råda fick för första gången sitt namn bakom ett namn i en landslagstrupp när Ebba Handfast togs ut i F16-landslaget under våren. Visserligen har klubben haft fler landslagstjejer, men inte under tiden de representerat Råda. Hur som helst så fick Ebba uppleva en riktig drömresa under året då hon skolades om till mittback i landslaget och dessutom gjorde flera mål. Ebbas resa gick också att följa i SVT-programmet ”Blågula drömmar” (se här)
Nästa år spelar 16-åringen i Lidköpings FK och division ett. Om det blir en fortsättning i landslaget återstår att se.

Sofia Hagman, mittfältare Vara SK
I samma turnering som Ebba Handfast gjorde landslagsdebut fanns Varas Sofia Hagman med som reserv. Dock blev det ingen plats ledig för Varamittfältaren, men skam den som ger sig för när årets sista läger på Bosön gick av stapeln fanns Sofia med bland de 64 uttagna. Blir det debut i den blågula tröjan 2014?

 

HUR MINNS DU VÅRA LOKALA LANDSLAGSTJEJER FRÅN SÄSONGEN SOM GICK? KOMMENTERA GÄRNA NEDAN!

Hela kalendern: (Klicka här)
1: ”Real Söne”, 2: Bråket mellan United och Lundsbrunn, 3: Sandra Lagerbratt, 4: Tråvad/Larv, 5: Götene ur tvåan, 6: Zlatan-imitatören ”Selle”, 7: Dåliga gräsplaner, 8: Lokala landslagstjejer

Lämna en kommentar