ANNONS:
ANNONS:

Alla lokala damserier 2015 med kommentar

Blir Elitettan en intresseflipp – eller flopp?
Och vilken damserie blir egentligen den hetaste 2015?
Två månader innan seriestart siar vi nu om framtiden för våra lokala damserier.

Cirka två månader återstår tills dessa att de lokala serierna drar igång. Inomhussäsongen har lagen nu lagt bakom sig och nu väntar veckor med träning för att komma i så gott slag som möjligt till det viktiga seriespelet.
Men hur intressanta är egentligen våra lokala serier och hur stor är chansen att vi får se en lokal seriesegrare i höst?

Vi har nedan listat alla serier med lokal inblandning och dessutom betygsatt två olika saker. Det handlar om det förväntade intresset för serien i sig hos den lokala fotbollspubliken, men även hur stor chans (med det vi vet idag) som vi kommer att få se ett lokalt lag stå överst i tabellen när vi summerar nästa höst.

Denna bedömning görs nu innan merparten av alla träningsmatcher har startat och vi inte vet direkt något om hur lagen kommer att prestera denna säsong.
Men vi har gått på en magkänsla. Och det kan väl aldrig vara fel? Bedöm själva!

Här kommer alla våra damserier:

Elitettan
Bollstanäs, Djurgårdens IF, Hovås Billdal, Limhamn Bunkeflo, IFK Kalmar, IK Sirius, Jitex (All), Kungsbacka DFF (1), Kvarnsveden, Lidköpings FK (1), Qbik, Sunnanå, Älta (1), Östersund DFF (1)

Hur intressant?
– Betyg 3,5 av 5. Bara att den lokala fotbollen fått ett Elitlag är förstås i sig väldigt intressant. LFK:s uppflyttning till Elitettan var förstås det bästa från fjolårets lokala fotboll och självklart blir spel i Elitettan intressant. Men att säga att det per automatik ger en 4:a eller 5:a i betyg går inte. Visst. Premiären mot Djurgården kommer att locka massor av publik. Mycket troligt att även hemmamatch två och tre kommer att göra det. Men sen då?
Ja, detta beror självklart på hur det går rent sportsligt för LFK, men också om man ännu ett år lyckas att vara uppfinningsrika när det gäller bearbetning av media och publik. För det ska sägas att det i grunden lockar mer med segrar i derbyn mot Sil, Vara och Gauthiod än vad det gör med eventuella förluster mot lag som Älta, Bollstanäs och Sirius.
LFK dam står med andra ord för sin största utmaning hittills – både på och utanför planen.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 0 av 5. Bara att LFK spelar i Elitettan är för tillfället en bedrift och laget kan mycket väl överraska alla som tvivlar på att man fixar nytt kontrakt. Men serieseger? Nepp, inte denna säsong.

Elitettan har möjlighet att få toppbetyg. Men LFK lär få jobba hårt.
Elitettan har möjlighet att få toppbetyg. Men LFK lär få jobba hårt.

————————————

Division ett norra Götaland
Holmalund, IFK Skoghall, IK Gauthiod, IK Rössö, Mariestads BoIS, Mossens BK, Rävåsen (2), Sil, Skepplanda (2), Skövde KIK, Stenungsund (2), Töreboda (2)

Hur intressant?
– Betyg 2,5 av 5. För tillfället finns det en överhängande risk att den norra damettan blir en bortglömd serie denna säsong. Visst kommer lokaltidningarna att bevaka serien, men att den skulle få samma mediala uppmärksamhet som de två senaste säsongerna känns långsökt. Duon LFK och Vara var trots allt de lag som drog det ”massmediala loket” långa stunder under förra säsongen. Ett Gauthiod eller Sil som slåss om en serieseger kan förstås ändra på detta. Likaså ett par skarpa uttalanden från Holmalunds tränare…
Ja, det kommer krävas mycket av både Gauthiod och Sil även utanför planen om detta ska bli en säsong att minnas. Fixar man detta?

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 2 av 5. I en serie där inget lag från Elitettan har trillat ner blir förstås Holmalund storfavorit. Laget saknade uppenbarligen ”ett par verktyg” förra säsongen, men i LFK:s frånvaro ska det bara bli serieseger.
Bakom ”Holmen” känns det emellertid vidöppet och Gauthiod och Sil kan mycket väl vara lag som är med och slåss om topplaceringar. I alla fall om man tittar på övriga lag. För i den högen är det faktiskt inte så många som skrämmer så här på förhand.

Sil och Gauthiod får själva dra lasset i ettan denna säsong.
Sil och Gauthiod får själva dra lasset i ettan denna säsong.

————————————

Division två norra
Arentorp/Helås,
Falköpings KIK (1), Hörnebo, IFK Tidaholm, Råda, Skara FC (3), Ulvåker, Vartofta (3), Våmb, Vänersborgs FK

Hur intressant?
– Betyg 3,5 av 5. Hur kan den norra tvåan vara lika intressant som Elitettan? Ja, det kan man säkert fråga sig. Betyget är dock satt efter det tänkta lokala intresset och här har denna serie möjlighet att bli hetare än på länge. Duon Arentorp/Helås och Råda har nämligen lockat till sig en mängd nya spelare och ”surret” kring klubbarna är högre än på länge. Lägg där till nykomlingen Skara som också kommer att dra publik och den norra tvåan har alla möjligheter att ta ”marknadsandelar”. Hoppas bara lagen själva bjuder till!

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 4 av 5. Falköpings KIK har både erfarenheten och kvalitén att vinna den här serien som på förhand inte känns som den tuffaste. Men tydliga utmanare till ”KIK” kommer Arentorp/Helås och kanske framför allt Råda att vara. De sistnämnda har breddat och spetsat till sin trupp rejält och allt annat än en topp 2-placering ser just nu ut som ett misslyckande. Chanserna till en lokal seriesegrare måste därför ses som goda.

Tar Rådas damer klivet upp i ettan?
Tar Rådas damer klivet upp i ettan?

————————————

Division tre norra
Axvall (4)
, Fagersanna/Mölltorp Brevik (2), Floby, IFK Värsås, Jula (2), Norra Fågelås, Skultorp, Åsarp-Trädet/Redväg (4)

Hur intressant?
– Betyg 1,5 av 5. Axvall Skarke har till denna säsong blivit bara Axvall och precis som ifjol får man som ensamt lag dra jaga uppmärksamhet. Ett tufft jobb förstås, men tack vare fina resultat på planen, målskyttar av rang och personer runt laget som försåg media med material fick Axvall gjorde laget  det bra 2014.
Som nykomling i division tre denna säsong blir det förstås tuffare på planen, men det lär knappast vara lätt att locka publik till matcherna när motståndet heter Floby eller Norra Fågelås. Axvall får tugga vidare…

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 2 av 5. 2014 var Axvall överlägsna seriesegrare och i en serie som inte direkt skrämmer har man potential att jaga en topplacering. Men för detta krävs att Tommy Odh får ner tjejerna på träning och att de fortsätter att utvecklas. Ett par forna division två-lag blir nog för tuffa, men Axvall har som sagt möjligheten till ännu en fin säsong.

Axvall får återigen dra ett tungt lass i sin serie.
Axvall får återigen dra ett tungt lass i sin serie.

————————————

Division tre västra
Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro, JK10, Källby/Kinne-Vedum, Kållandsö (4), LFK Akademi,
Sollebrunn (2), Södra Härene, Trollhättans BoIS, Vänersborgs IF

Hur intressant?
– Betyg 3 av 5. Fem lokala lag mot fyra ”utomsocknes”. Förhållandet var ungefär samma i denna serie förra året, men då underpresterade ”våra” lag och intresset för serien uteblev. Således kommer det att krävas resultat på planen från den lokala kvintetten om den västra trean ska bli ”het”. Men för att sprida intresset för serien krävs förstås också att lagen är ute i den ”sociala djungeln”. Något som kanske bara några få av dessa lag gör ok idag.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 2 av 5. Svårt att se vilket av de lokala lagen som skulle kunna gå hela vägen och vinna denna serie. Kan laget med lokalfotbollens längsta namn (Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro) överraska eller kan kanske JK10 visa gammal god klass? Nja. inte som det känns i dagsläget. Istället får lag som Sollebrunn och Trollhättans BoIS inte favoritskapet så här två månader innan premiären.

Kan JK10 nå division två ännu en gång?
Kan JK10 nå division två ännu en gång?

————————————

Division fyra norra
Björsäter, Gullspång/Hova/Weimer (3), IF Tymer, Igelstorp, Råda DBK (NY), Tidaholms GoIF, Tidavad, Valtorp, Vinninga

Hur intressant?
– Betyg 1 av 5. Här har framför allt Vinninga dragit årets nitlott i den lokala fotbollen. För denna serie är allt annat än rolig sett ur ett publikt perspektiv. Vinningas tränare Michael Caspersson brukar kunna skapa rubriker, men här behövs det något extra (ej fler vimpelhistorier…) om man ska kunna lyfta denna serie som kan vara årets tråkigaste – i alla fall på förhand.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 0,5 av 5. Vinninga har någonting bra på gång, men att det ska räcka till serieseger känns svårt. Det krävs i så fall att man överpresterar rejält. Råda DBK då? Ja, laget ska enligt rykten mest innehålla unga spelare som är 15 – 16 år. För framtiden är detta förstås bra, men att laget skulle vinna en seniorserie redan första året händer inte.

Vinningas damer har tyvärr dragit en nitlott.
Vinningas damer har tyvärr dragit en nitlott.

 

————————————

Division fyra västra
Göta (NY), Hudene, IFK Emtunga, Mellby (3), Rackeby (3), Saleby/Järpås, Trollhättans FK/Halvorstorp (NY), Upphärad/Sjuntorp, Vedum, Åsaka

Hur intressant?
– Betyg 2 av 5. Ifjol lyfte Kållandsö och kanske Denise Segerqvist intresset för den västra fyran, men i år är lagen nya i denna västra fyra. Fem lokala lag möter fem lag från Trollhätteområdet i en kamp som på förhand känns oviss. Intressant? Sisådär.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 3 av 5. Edet har lagt ner sin damverksamhet. Till stor del på grund av att spelarna lämnade för nya Göta. Edet sprang som sagt igenom fyran förra året och detsamma kan mycket väl gälla Göta denna säsong. Den lokala duon Mellby och Rackeby lär vara med och utmana. Mellby har förstärkt laget och brukar via en stark defensiv vinna matcher. Har också erfarenhet från spel högre upp. Detsamma gäller Rackeby som efter ett par blytunga säsonger nu nått botten. Kan man äntligen vända den trenden och påbörja resan uppåt igen?

Lämna en kommentar