ANNONS:
ANNONS:

Alla lokala herrserier inför 2015 med kommentar

Hur intressant är egentligen ”Derby 2:an” och Lidköpingssexan?
Och får vi egentligen några lokala seriesegrare 2015?
Lokalfotboll.se ger dig svaren två månader innan seriepremiär.

Cirka två månader återstår tills dessa att de lokala serierna drar igång. Inomhussäsongen har lagen nu lagt bakom sig och nu väntar veckor med träning för att komma i så gott slag som möjligt till det viktiga seriespelet.
Men hur intressanta är egentligen våra lokala serier och hur stor är chansen att vi får se en lokal seriesegrare i höst?

Vi har nedan listat alla serier med lokal inblandning och dessutom betygsatt två olika saker. Det handlar om det förväntade intresset för serien i sig hos den lokala fotbollspubliken, men även hur stor chans (med det vi vet idag) som vi kommer att få se ett lokalt lag stå överst i tabellen när vi summerar nästa höst.

Denna bedömning görs nu innan merparten av alla träningsmatcher har startat och vi inte vet direkt något om hur lagen kommer att prestera denna säsong.
Men vi har gått på en magkänsla. Och det kan väl aldrig vara fel? Bedöm själva!

Vi börjar med alla herrserier.

Division 2 Norra Götaland
IK Gauthiod,
Grebbestad IF, Karlstad BK, Lidköpings FK, Nordvärmland FF, Skövde AIK (1), IFK Skövde (3), Stenungsunds IF, Tibro AIK, FC Trollhättan (1), IFK Uddevalla (1), Vänersborgs FK (3) Rynninge IK, Karlslund IF

Hur intressant?
– Betyg 4,5 av 5. Har svårt att se hur en division två-serie skulle kunna bli mer intressant än detta sett ur vilka lag som serien innehåller? Det skulle förstås vara att det skulle finnas ännu fler lag från vår lilla region. Men vi får glatt konstatera att det trots allt lär bli många länsderbyn nästa år då division två-lagen ligger upplagda på ett geografiskt pärlband. Från Grebbestad i väst till Tibro i öst hittar vi inte mindre än nio av seriens 14 lag. För den som vill följa våra lokala lag Gauthiod och LFK även på bortaplan behöver man inte direkt åka många mil. Lägg där till att ”Derby 2:an” lanserats vilket också kommer att medföra ökat intresse för denna serie.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 2 av 5. Det är förstås en bit kvar tills vi ser färdiga trupper (31 mars) men man kan knappast anklaga varken Gauthiod eller LFK för att bli favoriter i detta gäng. Tre lag kommer från division ett, varav två (Skövde AIK och FCT) har mångårig erfarenhet därifrån. Båda lär definitivt vara med och slåss i toppen. Gauthiod har visserligen överraskat förr, men vinner de division ett nästa år är det en bragd. Detsamma gäller förstås LFK.

Gauthiod1

——————————————
Division 3 Mellersta Götaland
IFK Falköping, Hestrafors IF, Holmalunds IF (4), Götene IF, Lerums IS (2), Skara FC, IFK Tidaholm, Vara SK (4), Vårgårda IK, Lunden Överås BK, Gunnilse IS, Sävedalens IF (2)

Hur intressant?
– Betyg 3 av 5. Götene, Skara och Vara i samma serie bäddar för många intressanta derbyn, men för att det verkligen ska kännas superintressant bör i alla fall ett av lagen vara med och kämpa i toppen. Något som i dagsläget känns långsökt. Att möta okända Göteborgslag är förstås utvecklande, men sett ur ett lokalt perspektiv inte så intressant. Lokalfotboll.se/0322 kommer säkert att hjälpa till att höja intresset med hjälp av Vårgårda och Holmalund.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 2 av 5. Av den lokala trion i denna serie känns det spontant som att Götene är det lag som är kapabla att vinna denna serie. Men grabbarna måste tillbaka till att kämpa om varje poäng och kriga hela matcher – inte bara sista tio minuterna. Känns långsökt att vi får ett lokalt firande i denna serie till hösten.

——————————————

Division 4 Norra
Edet FK, ENV FF, Elmer-Fåglum FF, Falköpings FK, Göta BK, IFK Mariestad, IFK Trollhättan, Skultorps IF (5), Tidaholms GoIF, Trollhättans FK (5), Ulvåkers IF, Åsarp-Trädet FK

Hur intressant?
– Betyg 2 av 5. Återigen en lokalt svag division 4 vilket känns jättetråkigt. Fler lokala lag borde kunna spela division fyra och att denna serie på förhand känns lokalt ointressant är knappast ENV, eller Elmer-Fåglums fel. Man kan verkligen hoppas att duon tar för sig medialt kommande säsong. För utan Vara som lokalt ånglok finns en risk att denna fyra blir bortglömd.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 1 av 5. Nej, det blir ingen lokal serieseger i denna norra fyra. Elmer-Fåglum brukar visserligen alltid skaffa sig lite smygläge, men förlorar tyvärr oftast de där viktiga matcherna som skulle gjort laget till ett topplag. ENV kämpade ifjol i botten och att man i år skulle bli ett topplag känns långsökt.

——————————————

Division 5 Norra
Hangelösa IF, IFK Hjo (4), IF Tymer, IFK Värsås (4), Jula BK, Kinne-Vedums IF, Lundsbrunns IF, Mariestads BK, Sils IF, Töreboda IK, Valtorps IF, Värings GIF (6)

Hur intressant?
– Betyg 3 av 5. Av någon konstig anledning brukar serierna norr- och österut inte hamna i lika mycket fokus som de västerut. Det har årets norra division fem-serie chansen att motbevisa. Känns också som att det kan finnas goda möjligheter till detta då det råder härlig derbyrivalitet mellan de fyra lokala lag som finns i denna serie. ”Pånyttfödda” Hangelösas intåg i denna serie kryddar förstås extra.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 4 av 5. IFK Hjo kommer säkert att vara med i toppen av denna serie, men något säger oss att där bakom är det vidöppet. Kan det bli Lundsbrunn, nu utan Roger Florén som återigen överraskar? Ja, kanske. Men vi tror ändå mer på att duon Hangelösa och Sil kan bli livsfarliga och bli inte förvånade om något av dessa lag firar serieseger i början av oktober.

Får Hangelösa spruta skumpa även i år?
Får Hangelösa spruta skumpa även i år?

——————————————

Division 5 Mellersta
FC Corner, FC Gauthiod (6), Grolanda IF, Herrljunga SK FK, IFK Emtunga, LFK Akademi, Levene-Skogslunds IF, Råda BK, Sandhems IF (6), Tråvad/Larv, Örslösa-Söne IK (6), Vinninga AIF

Hur intressant?
– Betyg 4,5 av 5. Division fem-serien innehållande Lidköpingslagen brukar ha en tendens att hamna i fokus och årets mellersta femma lär inte vara något undantag. Nio av tolv lag i serien är lokala och som vanligt är det svårt att sia om utgången i denna på förhand superintressanta, men ovissa serie.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 4,5 av 5. 75% av lagen i denna serie är alltså lokala och kan inte något av dessa lag greja seriesegern är det faktiskt bedrövligt. Fler lokala lag behövs i division fyra och det är upp till lagen i denna serie att ta klivet upp. Men vem vinner då? Ja, trion Corner, Råda och Levene/Skogslund lär få många röster, men även andra lokala lag har absolut chansen att överraska. Vad talar då emot en lokal serieseger? Ja, som vanligt lär ”våra” lag knycka en massa poäng av varandra och söderut rycktas det dessutom att ett lag som Sandhem rustar för en serieseger.

LFK Akademi har lite mer "smygläge" i år
LFK Akademi har lite mer ”smygläge” i år

——————————————

Division 5 Västra
Bergdalens IK (4), Brämhults IK (4), Främmestads IK, Halvorstorps IS (4), Kronängs IF (6), Nossebro IF (6), Sandared/Sjömarken, Sparsörs AIK, Säven/Hol, Trollhättans BoIS, Töllsjö AIK, Östadkulle SK

Hur intressant?
– Betyg 2 av 5. Det fanns förstås en anledning till att många lag ville ”fly” denna serie till förmån för den mellersta femman. Men 12 lag blev kvar och av det dussinet hittar vi två lokala bekantskaper. Självklart blir det roliga matcher lagen emellan, men för den lokala publiken känns lag som Sparsör och Töllsjö som de mest ”sexiga”. Nej, ska Nossebro och Främmestad lyfta intresset för denna serie krävs framgångar på planen och dessutom en stark närvaro i bland annat sociala medier.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 3 av 5. Främmestad har slagits i toppen två år i rad och har blivit bättre för varje år som gått. Nossebro då? Ja, laget har inte förlorat en seriematch sedan urminnes tider och trots att man är nykomling blir man att räkna med. Det som talar emot är dock att serien innehåller tre före detta division fyra-lag som alla lär vara med och utmana om seriesegern. Bergdalen, Brämhult och Halvorstorp får bära favoritskapet.

——————————————

Division 6 Skövde
Axvalls IF, Borgunda IK, Ekedalens SK, Folkabo IK, Fröjered/Håven, Igelstorps IK, Korsberga IF, Lerdala IF, Norra Fågelås IF, Stenstorps IF (5), Varnhems IF, Våmbs IF

Hur intressant?
– Betyg 1,5 av 5. Tyvärr för Axvall och Varnhems del hamnade man i Skövesexan. Något som gör att den lokala publiken på denna sidan Billingen tappar intresset. Fröjered/Håven är liksom inte samma publikdragare som Källby eller JK10.
Derbyna blir förstås riktigt kul att se, men om den lokala duon inte presterar på planen finns risken att denna serie blir en av de mest ointressanta under 2015.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 3 av 5. Ja, varför inte. Varnhem var ju enligt egen utsago seriens bästa lag förra året och nu är det än en gång upp till bevis. Spelare finns det gott om och kan man få ihop laget bör man tillhöra toppen. Axvall med ny tränare bygger nytt och lär få stå på tillväxt denna säsong. Men vem som är seriefavorit. Ja, just nu har vi faktiskt ingen aning.

——————————————

Division 6 Lidköping
Ardala GoIF (5), Arentorp/Helås, Hällekis/Trolmen, JK10 IF, Järpås IS, Källby IF, FC Lidköping United (5), Mellby IK, Norra Härene BK, Rackeby IK, Saleby IF, Trässbergs BK

Hur intressant?
– Betyg 4,5 av 5. Ur lokalt perspektiv är förstås denna serie otroligt intressant. De flesta lokala fotbollssupportrar känner någon som spelar i denna serie. Möjligheterna för härliga publikmatcher är stora och känslorna lär som vanligt svalla i denna serie. Att det inte blir en femma i betyg beror på att det på förhand saknas riktiga karaktärer i denna serie. Men för all del. Mycket hinner hända under 2015.

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 5 av 5. Om det inte blir en lokal seriesegrare i denna serie har någonting gått otroligt snett. Samtliga lag är nämligen lokala i Lidköpingssexan och minst ett lag av de tolv ovan kommer 2016 att spela i femman. Men vilket? Ja, så här två månader innan seriepremiär känns Arentorp/Helås och Trässberg som de hetaste lagen. Men där bakom lurar lag som Ardala, Mellby och Hällekis/Trolmen.

Kör Micke Thörn på som vanligt i Trässberg?
Kör Micke Thörn på som vanligt i Trässberg?

——————————————

Division 6 Herrljunga
Floby IF (5), Kållandsö GoIF, IK Friscopojkarna, Kinnarp-Slutarp IF, Långareds BoIS, Sollebrunns AIK (5), Södra Härene IF, Stora Mellby SK (5), Vedums AIS, Vårgårda IK FK (Utv), Västkurd FC (Utv), Tomtens IF

Hur intressant?
– Betyg 1 av 5. Emtunga skulle först spelat i denna serie, men slog nog trippla frivolter när man fick chansen att byta med Kållandsö som bytte till sig en plats i denna serie. Medialt var förstås detta katastrof för Kållandsö som lär få betala lokala ö:bor för att komma och se sitt lag spela mot lag som Västkurd och Långared. Nej, Hagavallen förtjänar förstås bättre än så och alla tummar hålls förstås för att Kållandsö ska komma på fötter igen.
Andra lokala lag i denna serie är Vedum. Ett Vedum som tyvärr även annars brukar hamna i ”medieskugga”. Vad ska man då inte göra i år?

Chans till lokal seriesegrare?
– Betyg 2,5 av 5. Kållandsö har tappat ett gäng med spelare, men det finns faktiskt många profiler kvar som alla brukar visa ett enormt hjärta. Att det skulle räcka ända till serieseger känns dock inte troligt, men får lite ”gamla” lirare att dra på sig dojorna under säsong kan det räcka långt.
Vedum då? Ja, laget har nya tränare och målsprutan Kristoffer Dahlberg har återvänt. En bättre placering än ifjol blir det garanterat.

1 tanke på “Alla lokala herrserier inför 2015 med kommentar

Lämna en kommentar