ANNONS:
ANNONS:

Alla lokala lag i samma fyra

Sex av tolv lag från vårt område.
Räkna därför med en högintressant division 4 norra.
I helgen startar serien och vi har tagit en närmare titt på ”vår” sextett.

Sex lokala lag i herranas division fyra. Och denna säsong hittar vi glädjande nog samtliga i en och samma serie. Främmestad som tog en imponerande andraplats i den södra serien spelar nu tillsammans med Vara, Skara, ENV och de båda nykomlingarna Ardala och Råda.

Att sex av tolv lag har lokal anknytning gör förstås att denna serie blir något extra att ha koll på under 2018. Lägg där till en på förhand mycket oviss serie utan givna seger- eller nedflyttningskandidater och ni förstår att det är mycket spänning och frågetecken inför det att serien startar i helgen.

För att reda ut ett par av frågetecknen och för att ni ska lära känna våra lokala lag lite extra inför säsongsstarten kommer här en summering.


Ardala GoIF

Tränare: Viktor Berntsson, Robin Björk
Nyförvärv: 
Kristoffer Sundén (Lundsbrunn), Marcus Persson (Hangelösa), Mattias Englund (Hangelösa)
Förluster:
Placering ifjol:
1:a division 5 mellersta
Premiär: Vara på hemmaplan

Ardala vann sin division 5-serie i överlägsen stil under 2017 och frågan är om inte segrarna fortsätter att trilla in även under årets säsong. Det har hur som helst onekligen sett bra ut under försäsongen och även om laget själva inte tycker att man fått den där rejäla utmaningen, så har man visat kvalité.

Främst syns den kvalitén i offensiven där det vimlar av spelare med ”bra fötter”. Johan Ståhl, bröderna Edvin och Victor Berntsson och Mikael Mörk utgör kanske division fyras bästa mittfält. Just Mikael Mörk är nu tillbaka ”hemma” efter studier i Gävle och varje gång han får bollen på sin ytterkant blir det farligt.
Lägg där till måltjuvarna Robin Björk och Peter Linde på topp och ni förstår själva att Ardala knappast är en nykomling som ska rädda nytt kontrakt.

Nej, enda ”risken” att Ardala inte spelar i division fyra 2019 är istället om man tar klivet upp till division tre. Så som det ser ut just nu är det faktiskt inte någon omöjlighet.

Ardala är nykomling, men lär ändå tillhöra toppen.

————————————–

Edsvära/Norra Vånga

Tränare: Niclas Uvesten, Per Westerberg (ass), Alfred Wemmert (ass)
Nyförvärv: Albin Wemmert (IK Gauthiod), Vilmer Karlsson (Tråvad/Larv), David Johansson (Mellby)
Förluster: Mikael Svensson (Vara), Erik Forsblad (Gauthiod), Anton Hofling (Vara)
Placering ifjol: 9:a i division 4 norra
Premiär: Skara på hemmaplan

ENV började förra året med att besegra Vara i ett derby på Bendersvallen. Då såg man ut som ett lag som kunde hota i toppen av division fyra och det fortsatte helt okej även efter detta. Per Westerberg och Alfred Wemmert öste in mål framåt och laget var livsfarliga på kontringsspelet.

Men så började skadorna komma och då nyckelspelarna inte längre fanns tillgängliga hade ENV inte mycket eget spel att falla tillbaka på och till sist fick man kämpa för att undvika negativt kval.
I år är målsättningen att dels minimera skadorna och även etablera ett eget spel på ett bättre sätt. Fortfarande är firma Westerberg och Wemmert lagets viktigaste spelare, men även lillebror Albin Wemmert som är tillbaka i klubben kommer att bli viktig om laget ska få en bekvämare resa i år.

ENV är ett lag som verkligen kan besegra alla lag i denna serie, men frågetecknet ställs till truppens bredd och om man har jämnheten över en hel säsong. Annars finns risken att man precis som tidigare säsonger får kämpa kring det nedre kvalstrecket.


Främmestads IK

Tränare: Magnus Zackrisson
Nyförvärv: Sebastian Johansson (IK Gauthiod), Simon Karlsson (IK Gauthiod), Peter Aghamn (Elmer-Fåglum)
Förluster: David Sahlin (Vinninga)
Placering ifjol: 2:a i division fyra södra
Premiären: Skultorp på bortaplan

Främmestad höll så när på att gå upp till division tre under fjolåret. Men en svag säsongsavslutning innebar ”bara” en kvalplats och där var marginalerna inte med Främmestad. Ändå en riktigt bra säsong av duktige tränaren Magnus Zackrisson och hans killar som tog klubben till en ny nivå.

Nu ska den nivån bibehållas i en ny serie. Borta är resorna till Borås och istället väntar Skaraborgsderbyn i var och varannan omgång. Främmestad själva tror på en något sämre kvalité i den norra serien, men att derbymatcherna kommer att bli tuffa. Vad som väger över till Främmestads favör eller inte återstår att se.

Hur som helst så har laget inte imponerat under försäsongen. Skador och sjukdomar har ställt till det och man har inte öst in mål som under förra säsongen. Men nu är det dags för seriespel och med fjolårstruppen så gott som intakt och ett par vassa nyförvärv så bör Främmestad även denna säsong blanda sig i kampen om de tre översta platserna. Räcker man hela vägen i år?

Filip Fredlund håller ihop lagets försvar.

Råda BK

Tränare: Roger Florén, Johan Sörstrand, Håkan Lindeberg
Nyförvärv:
Gustav Tigerberg (Götene), Samuel Svensson (Götene), Philip Andersson (Corner), Anton Åkesson (Corner), Rasmus Möller (Levene Skogslund), Johan Bergmer (Corner), Jimmy Segerqvist (Corner)
Förluster:
Andreas Blom (Elmer-Fåglum), Tobias Johansson (slutar)
Placering ifjol: 1:a division 5 västra
Premiären: Fagersanna på bortaplan

Ett av traktens ”Jo-jo-lag” är Rådas herrar. Varannan säsong ungefär brukar laget spela i division fyra, respektive division fem. Men att resan tillbaka till division fyra skulle gå så lätt trodde nog inte ens de grönvita själva när förra året sparkade igång. Nu väntar alltså division fyra på nytt och allt annat än ett nytt kontrakt vore en konstig målsättning efter klubbens historik.

En ökad träningsdos, en av division fyras bredaste trupper och fina förutsättningar på Rådavallen talar i Rådas favör och laget ser bättre rustade ut än senast man var uppe i denna division. Frågan ställs istället till om man har den verkliga spetsen för att vinna de jämna matcherna? Vem eller vilka kliver fram och avgör matcher när de står och väger? Blir det Joel Rådberg, Johan Höjer, Gustav Tigerberg eller kanske nye anfallaren Rasmus Möller? Det är nämligen ett måste för att Råda ska få en bra säsong i år och slippa tänka illavarslande tankar om division fem.


Skara FC

Tränare: Patrik Andersson, Johan Persson (ass)
Nyförvärv: Alexander Hambäck (Lundsbrunn), Jesper Falk (Lundsbrunn), Abel Tsegay (Lundsbrunn)
Förluster: Albin Lundholm (Hangelösa)
Placering ifjol: 7:a i division fyra norra
Premiär: ENV på bortaplan

Skara hade hoppats på så mycket mer under fjolåret. Visst hade man häng på en kvalplats länge, men till sist blev det en blygsam sjundeplats för ett lag med ambitionen att spela i division tre.
I år ska man ta revansch för fjolåret och i en svårtippad serie utan solklara seriefavoriter sticker Skara gärna ut och vill vara ett lag som slåss om de översta platserna.

Truppen må vara tunn och U-lag saknas, men kvalitén på startspelarna är mycket bra. Spetspelare som Lukas Lilja, Oliver Jonsson, Jacob Söderqvist och Rasmus Holmqvist är alla välskolade och det är trevligt att titta när Skara spelar fotboll. Problemet historiskt sett har bara varit effektiviteten. Ibland blir spelet lite väl omständigt och motståndarna kan kontra och straffa de vittröjade spelarna.

Hur långt det bär för Skara denna säsong är svårt att sia om, men det skulle med största säkerhet vara en besviken tränarduo i form  av Patrik Andersson och Johan Persson om laget inte kniper en av seriens tre översta placeringar när året är slut.


Pga dåligt mobilbatteri blev intervjun med Johan Persson något kort.


Vara SK

Tränare: Rasmus Johansson (Ny)
Nyförvärv: Mikael Svensson (ENV), Anton Hofling (ENV), Oliver Strömfeldt (Tråvad/Larv)
Förluster: Robin Westby (tränare, slutar), Adam Jansson (slutar), Alfred Larsson (Emtunga)
Placering ifjol: 8:a i division fyra norra
Premiär: Ardala på bortaplan

Ovant för Vara att ens ha division fem i tanken, men förra årets avslutning var ingen höjdare och det var faktiskt lite oroligt i Varalägret ett tag. Men nu blir det ännu en säsong i division fyra och man tar sig an den med tillförsikt. Nye tränaren Rasmus Johansson har lämnat planen och ska nu leda ett ungt Vara på en långsiktig väg.

Att det ska bli någon topplacering denna säsong är inte målsättningen, utan istället vill Rasmus bygga på sikt och få de unga killarna att utvecklas. Men för att skapa lugn och ro i lagbygget behövs fortfarande ryggraden i form av spelare som Gustav Ejdestig, Sebastian Bahnemann, Robin Lundgren och Robert Barkin. Alla med stor erfarenhet från täta derbymatcher där mer än poängen står på spel.

Att lagets mer rutinerade spelare ska leverera kommer att bli ett måste för Vara om man vill få den trygghet för de yngre som man hoppas på. Trots en gammal mittback som tränare så lär vi fortsätta få se ett bolltrillande Vara som gärna bjuder på fart och fläkt hemma på fina Torsvallen. Och även om spelbolagen rankar Vara som sist i den norra fyran tror vi allt att man klara sig betydligt bättre än så.

Varas herrar vill tillbaka till toppen av division fyra.

Övriga lag i serien

Sex andra kombatanter ska göra upp med våra sex lokala lag och tittar man på förhandstipsen så är det IFK Hjo som är det lag som ska vara med och slåss i toppen av tabellen. Även Falköpings FK som tidigare år alltid slagit om en kvalplats lär också vilja vara med och fightas i tabellens övre regioner.

Mer svårbedömt då på duon IFK Mariestad och Skultorp. Båda lagen kan vara luriga motståndare i vilken match som helst, men är svårbedömda och har inte övertygat under försäsongen.

Sista duo ut är nykomlingarna Fagersanna och Ekedalen. I höstas kanske för svaga för denna division, men efter en bra Frimånad är trupperna vässade och båda lagen har ambitioner att vara med på den övre halvan av tabellen.

Lämna en kommentar