ANNONS:
ANNONS:

FC Gauthiod lägger ner verksamheten

FC Gauthiod är ett minne blott.
Föreningen lägger ner verksamheten inför 2018.
– Vi får anpassa oss efter verkligheten, säger Klas Bohman från klubbens fotbollssektion.

I november 2012 skrev vi på Lokalfotboll.se för första gången om FC Gauthiod. (läs artikel nedan) Den nybildade föreningen skulle då vara ett led i att fler med föreningshjärta för Gauthiod skulle kunna spela seriespel och vara engagerade på Lunnevi.
– Var andra förutsättningar då. Inte minst att man kunde gå mellan olika föreningar och låna ut spelare på ett smidigare sätt, säger Klas Bohman från klubbens fotbollssektion som ändå kan se tillbaka på en föreningshistoria med många positiva rubriker.

Tar vi det i korthet vann klubben sin Utvecklingsserie under premiäråret 2013 och året därpå vann man också division sex på ett imponerande sätt. Framgången var en mix mellan rutinerade spelare med Gauthiodhjärta och yngre lovande talanger.
2015 vann man för en gångs skull inte sin serie, men 2016 stod man åter överst och tog klivet upp till division fyra.

FC Gauthiod vinner division 5.

Men i början av mars 2017 kom beskedet att man tvingades att dra sig ur distriktets högsta serie.
– Föreningen misslyckades med tränarrekryteringen och flera spelare kände att de inte ville lägga ner tiden för spel i division 4. Då fick resterande frågan om de ville lira i division 6, eller spela i en juniorlagsserie. De valde division sex, förklarar Klas Bohman som också berättar om svårigheterna att driva ett lag som FC Gauthiod.

– Det har varit tufft. Hälften av spelarna man har i truppen har utvecklingen i fokus och vill in i A-truppen, medan hälften har haft resultatfokus med en serieseger som främsta mål. Det gör att det varit svårt att hitta rätt balans för laget och framför allt har FC Gauthiod blivit ett litet stopp i vår målsättning att få fram spelare till vår A-trupp.

Ja, Gauthiod jobbar nu stenhårt med målsättningen att få fram fler egna talanger till sin A-trupp och när man nu kommit fram till att FC Gauthiod inte tillfört så mycket till detta väljer man alltså att lägga ner verksamheten och inte anmäla ett lag till seriespel 2018.
– Det är inget misslyckande på något sätt, men det blir färre och färre spelare i laget och jag är nästan imponerad att konceptet med FC Gauthiod fungerat så länge som det ändå gjort. Nu anpassar vi oss efter utvecklingen och med vårt ökade fokus på fler egna talanger i Gauthiods A-lag så känns beslutet givet, säger Bohman som dock menar att man måste ha tålamod på vägen dit.

FC Gauthiod har besegrat de flesta lag genom sin korta historia.

– Detta är inget som händer över en natt, men vårt arbete måste börja någonstans och vi vill stärka vårt fokus på spelarutvecklingen på ungdoms- och juniorsidan.

För de nio spelare som är äldre än 19 år och spelat i FC Gauthiod har klubben erbjudit spelarna andra roller i föreningen, men också möjligheten att träna med A-truppen i ett försök att få ett division 2-kontrakt 2018.

Minns FC Gauthiods resa de fem senaste åren: 
16 november 2012: FC Gauthiod ser dagens ljus
11 februari 2014: FC Gauthiod gör debut i division 6
28 september 2014: FC Gauthiod fortsätter resan uppåt i seriesystemet
3 mars 2017: Ännu ett division 4-lag drar sig ur serien

4 tankar på “FC Gauthiod lägger ner verksamheten

 1. Efter säsongen FC tog klivet upp i fyran har det varit ett rent farsartat beteende från styrelsens sida. Att misslyckas med att värva en tränare till ett av traktens roligaste lag (både spelmässigt och i omklädningsrummet) är inget annat än löjligt.

  När sedan de tongivande spelarna tröttnade och sökte sig vidare och FC klev ned i sexan blev de resterande lovade guld och gröna skogar rent ekonomiskt eftersom de pengarna som sparades in på uteblivet division fyraspel skulle återinvesteras i laget i olika former. Detta skedde absolut inte.
  När väl en tränare anlände i mars (?) var det på premisser som var oshyssta både mot laget och mot tränaren. Han hade helt enkelt inte tid och närvaron var därefter.

  Någon gång precis innan sommaruppehållet var det tack och hej från den tränaren.
  Men tack vare två engagerade lagledare, som förövrigt inte är seniortränare på något vis, kunde laget få någon form av uppstyrda träningar och slutföra säsongen.

  Personligen tror jag att IK Gauthiods styrelse aldrig i sin vildaste fantasi trodde att FC Gauthiod skulle ta sig till fyran och att det egentligen bara skulle skilja en bra respektive en dålig säsong mellan IK och FC.

  Det hela lämnar en bitter eftersmak eftersom det kunde ha slutat på ett mycket trevligare sätt.

  Jag anser att IK Gauthiod skjuter sig själva i foten i och med bristen av engagemang i FC. Steget från juniorfotboll till division två är i många fall för stort och många spelare kommer helt enkelt sakna ett lag att spela i under IKs flagg.

 2. Svårt att se något annat ställe än detta som har fler läsare som bryr sig om en turbulent säsong i ett division sex-lag i fotboll? Är väl i så fall bättre att ta upp det med berörda i föreningen så att alla får chansen att göra ett bättre jobb i framtiden?

Lämna en kommentar