ANNONS:
ANNONS:

Fredagsstafetten med Hangelösas Stig Björk

Fredagsstafetten träffar denna vecka Hangelösas tränare Stig Björk. En ledare som sätter individen i fokus. För Lokalfotboll.se berättar han om konsten att förklara bort en förlust, hur det är att träna sina söner och vad han tror om Hangelösas chanser att ta hem sexan nästa år.

 

STIG BJÖRK, tränare i Hangelösa, 50 år, bor i villa i Skara, sambo, fyra barn, håller alla ungdomscuper med Skara och Götene som bästa fotbollsminnen, Mikael Josefsson (Lundsbrunn) och Steafan ”Lillen” Björk (Skara) som bästa spelare han spelat tillsammans med och sonen Robin Björk som bästa spelare han tränat.

Fem snabba (Stigs svar i fet stil)
Division sex eller fyra
Vårsäsong eller höstsäsong
1-0-seger eller 6-5-seger
4-4-2 eller 4-3-3
Konstgräs eller vanligt gräs

Du är tränare idag, men har du också lirat fotboll tidigare?
– Absolut. Har spelat A-lagsfotboll i Lundsbrunn och Skara IF. Spelade tills jag var 30 år innan ryggen satte stopp. Blev dock lite lir i P35 också innan man la skorna på hyllan.

Hur kom det sig då att du blev tränare?
– Flyttade till Hangelösa i 30-årsåldern och drog igång en fotbollsskola där då mina söner började spela fotboll. Problemen med ryggen gjorde att den egna karriären avtog och jag ville ha någonting att göra. Eftersom man är en sådan sportfåne började jag samtidigt träna Lundsbrunns damer.

Efter detta har du tränat ungdomslag i Skara och Götene. Sils damer, Lundsbrunns herrar och nu Hangelösa. Hur skulle du vilja beskriva dig själv som tränare?
– Jag tänker mer på individen än många andra och resultatet får mindre fokus. Det är utvecklingen för den enskilde spelaren jag brinner för.

En av de frågor som Björn Källgren hade förra veckan till dig var vad du har för målsättning med din tränarkarriär? Så hur tänker du där?
– Min personlighet är väldigt omhändertagande och jag tänker inte så mycket på mig själv. Jag vill hjälpa folk i min omgivning att bli bättre. Därför har jag inte tänkt så mycket på mina ambitioner inom ”tränandet”. Har dock hittat ett andningshål nu när jag tränar i division sex och fått mycket energi. Känns därför som man kanske skulle jobba för att träna ett lag högre upp i framtiden. Det skulle vara kul!

Ryktet säger att du är en mästare på att förklara bort förluster och att du till och med skulle kunna snacka bort en 5-0-förlust. Är det en medveten grej?
– Det vet jag inte, men jag är en dålig förlorare. Fotboll handlar mycket om självförtroende och det gäller att hålla uppe det på bästa sätt. Efter en förlust är jag noggrann med att hitta saker som var bra och mindre bra. Ibland analyserar man detta högt inför andra och då kanske det kan låta som bortförklaringar.

Du har följt dina söner Tommie och Robin genom ungdomsåren som tränare och nu finns de också med i Hangelösa. Hur är det ha sina söner i laget?
– På planen är jag bara tränare och gör ingen skillnad på dem och andra. Jag favoriserar dem absolut inte, utan har kanske istället högre krav på dem än andra spelare.

I år har Robin öst in mål i sexan. Skulle det inte vara dags för honom att spela i en klubb högre upp i systemet?
– Tyvärr har man förutfattade meningar om Robin och han har fått ett oförtjänt dåligt rykte.. Visst har han ett hett humör och ser mycket i  ”svart eller vitt” men jag är jätteförvånad att ingen klubb har hört av sig till honom efter denna säsongen.
Han skulle kunna spela hur högt han vill, bara han lägger ner rätt energi på det. För Robin är det dock mycket ”allt eller inget” och antingen är det full satsning som gäller eller bara lira för skoj. Just nu trivs han i Hangelösa och då gäller det sistnämnda.

I år blev det en fjärdeplats för Hangelösa. Nöjd med det resultatet?
– Vi har jättemånga duktiga spelare och cirka 15 körde på bra under försäsongen. Sedan kom ytterligare 20 killar när gräset blev grönt. Då gick vi ner i tempo och när serien började hade vi dålig fart. Våren blev därför därefter. Hösten är jag dock nöjd med och vi nådde till sist en helt OK placering.

Det har verkligen varit tvära kast för Hangelösa. 2011 annonserade ni för att få ihop spelare och nu är ni en klubb många snackar om och vill spela i. Vad är det som hänt?
– Vi har fått ihop en väldigt fin kamratskap. Killarna är bra kompisar och har kul ihop. Också över generationsgränserna. Sedan är jag mån om att alltid gå stenhårt offensivt i matcherna. Det får vi lida för ibland, men vi lirar ändå i sexan och det ska vara kul att spela.

Ni har fått ett par bra nyförvärv och många snackar om chans på serieseger nästa år. Vad tror du om 2013?
– Vi får sitta ner med spelarna om någon vecka så de får bestämma målsättning. Vad jag har hört vill de dock vinna serien nästa år. Då får vi utgå ifrån det och ibland spela lite tråkigare för att vinna matcher. Men det blir en tuff serie. Dock med mer spelande lag vilket kommer passa oss.

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan lokal spelare, ledare, domare eller dylikt. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt Skaras Yonas Tsegay. Han är enligt mig en av de bästa spelarna i trakten, men i år blev det mest att han startade på bänken. Hur tänker han sig egentligen nästa säsong? Ska han satsa vidare eller hur tänker han?

2 tankar på “Fredagsstafetten med Hangelösas Stig Björk

Lämna en kommentar