ANNONS:
ANNONS:

Hur står sig LFK en division högre upp?

”Noll insläppta hemma och ett på bortaplan. Det är OK”
Orden kommer från LFK-målvakten Erik Ekblad.
I eftermiddag är det dags för honom och övriga laget att bekänna färg i division två.

I eftermiddag påbörjar Lidköpings FK sitt äventyr i division två. För målvakten Erik Ekblad blir det debut i mellan stolparna i tvåan, men trots detta lär han vara en av de viktigaste spelarna i årets LFK. Tränare Gytis Gelgota ställer sig ju till och med frågan om Erik inte är för bra för division två och därför är det således upp till bevis för 23-åringen.

– Ska bara bli skoj och jag har inget att klaga på. Är bara så otroligt nyfiken hur vi står oss i dessa sammanhang, berättar Erik och när Lokalfotboll.se ringer upp kvällen före debuten är det en något nervös målvakt vi pratar med.
– Nervös vet jag inte, men förväntansfull. Man försöker ju intala sig att det är viktigt med träningsmatcherna också, men det är klart att det blir annorlunda när det är seriematch, säger Erik och fortsätter:
Formen känns bra. Brukar bli bättre och bättre ju längre säsongen lider, men det har börjat bra. Väger bara 97 ”pannor”. Brukar var över 100 så här års.

Ni har ju väldigt många försvarare i er trupp i år. Det måste kännas tryggt som målvakt?
– Ja, det tycker jag, även om jag kanske hellre sett att vi spridit ut vår trupp lite och även haft fler offensiva spelare. Men backlinjen vi hade förra året och även i år har gjort det lätt för mig som målvakt. Har inte spelat någon större roll vilka som lirat mittbackar. Alla har gjort ett grymt jobb och då är det lätt att stå i mål.

DSC_1192

Du gör din första säsong på den här nivån. Vad tror du skiljer sig mot tidigare divisioner?
– Tror väl att det blir lite bättre klass på inläggen till exempel. Mindre ”snöbollar” att vänta sig. Dessutom blir det nog bättre kvalitet på alla fasta situationer. Där gäller det att vi är med. Spelet ute på planen kommer vi lösa bra, men i de fasta situationerna får vi en utmaning.
Men för att sammanfatta borde ju det mesta bli lite bättre. Provspelade ju med Ljungskile i vinter och då märkte man ju direkt att man blev straffad så fort man gjorde ett litet misstag. Det bara small i hörnen.

Vilken målsättning har ni med året?
– Vi har väl sagt att vi borde kunna vara ett mittenlag. Har dålig koll på de andra lagen och jag har svårt att sätta in oss i sammanhanget. Därför ska det bli grymt spännande att se hur vi står oss. Vi har också snackat mycket om att lagen inte ska får komma till Framnäs och hämta poäng. Här ska vi vara urstarka och plocka många poäng.

Hur många mål får du som målvakt släppa in om ni ska nå er målsättning då?
– För egen del jobbar jag efter en grej som Inge Lennartsson lärde mig. Att man som målvakt måste hålla nollan hemma, men har råd att släppa in ett på bortaplan. Det kan vi ju hoppas på och då blir et ju bara 13 insläppta.
Ska man dock vara helt realistisk så är mitt mål att snitta mindre än ett insläppt mål per match. Gjorde det fjol och har gjort det ytterligare en gång. Det brukar vara en bra grund för ett bra resultat för laget.

Gytis säger att du kanske är för bra för division två. Vad har du för drömmar med fotbollen?
– Har aldrig haft några drömmar oavsett vilken sport jag hållit på med. Har bara tyckt det varit så j-kla kul att träna och et har gett resultat. Hoppas det kan fortsätta att ta mig framåt. Det är ju roligare att spela fotboll än att jobba om vi säger så.

Grebbestad i premiären lördag klockan 15:00. Vågar du tippa?
– Vi vinner med 1-0. Det enkla vore väl att säga att Kristoffer Bohrén gör målet, men jag väljer en joker – Egzon Restelica sätter bollen i nät.

SILLY SEASON

Tränare: Gytis Gelgota, Jonas Lugner, Semir Hasanbegovic (NY, Lidköping United)
Nyförvärv:
 Egzon Restelica (Lidköping United), Gustav Nordmark (Dalstorp), Abraham Zeito (Gauthiod), Cristián Pizarro (Provincial Marga Marga), Gustav Hellman (Skövde AIK), Martin Holmberg (Elfsborg), Kristian Nikola (lån Akademin), Benjamin Parlic (lån Akademin), Husam Abdulhadi (lån Akademin)
Förluster: Travis Cantell (USA), Luis Mojica (USA), JC Aikenhead (Chile), Andreas Aronsson (Vinninga), Marcus Nilsson (Tråvad/Larv), Selle Hussein (Lidköping United), Gabrijel Matanovic (Lidköping United), Rikard Kanyo (Råda), Oskar Bergman (JK10), Cristián Pizarro (ny klubb ej klar), Antonio Yüksel (flytt till Örebro), Justus Hogbäck (LFK Akademi)

———————————-
FÖRSÄSONGEN

Matcher: 9
Vinster: 5
Oavgjorda: 1
Förlorade: 3
Gjorda mål: 17
Insläppta mål: 12

Matcher: Skara 4-2, Dalstorp 2-0, Skoftebyn 0-1, Skövde AIK 0-3, Alingsås 0-2, IFK Uddevalla 1-1, IFK Skövde 2-0, Gunnilse 3-2, Holmalund (DM) 5-1
——————————-

LOKALFOTBOLL.SE TIPPAR

En snabb och offensiv fotboll tog LFK till division två på ett imponerande sätt förra säsongen. Centrallinjen då var mycket stark. Inte minst tack vare de amerikanska killarna som kom in under sommaren. Tränare Gelgota vill spela med en stark centrallinje, men problemet denna säsong är att det inte funnits några självskrivna namn på den centrala mittfältspositionen. Här har man laborerat under försäsongen, men väldigt snart bör man hitta rätt om man ska nå årets målsättning som är en placering i tabellens mittenregion.

Det är i alla fall vad man säger utåt. Tror nog att man internt snackat om att man gärna når ett par placeringar högre än så. För att detta ska krävas gäller det först och främst att Erik Ekblad spikar igen. Försvaret är lika bra som i fjol och kantspringarna Axel Lindahl och Albrim Demaliljaj tar nästa kliv. Det kommer de också att göra om de får vara skadefria. Bara att hålla tummarna!

Albrim måste vara skadefri.
Albrim måste vara skadefri.

Ryktas också om att FC Bridges som kom hit förra sommaren kan dyka upp i år igen. Kanske finns det ett par guldkorn där som kan ge samma extra skjuts till LFK som förra året.
Hur som helst baseras detta tips på befintlig trupp och tittar man på den så tror jag att LFK når en åttondeplats i den i år 14 lag stora serien. De får gärna motbevisa mig och överträffa detta!

Lämna en kommentar