ANNONS:
ANNONS:

Jespers mål – koll både på boll och blogg

Han är en av lokalfotbollens största profiler.Men inte främst tack vare sina insatser på planen.Utan på nätet. Möt Jesper Bankemyhr – eller Bollbloggaren som han är mer känd som.
– Intresset för den lokala fotbollen är större här än på många andra ställen. Sen är upp det upp till andra att bedöma om jag har bidragit till det eller inte, säger 30-årige Lidköpingsbon ödmjukt.

Visst, han är något av en konkurrent och har gjort mitt jobb stressigare,men hur mycket jag än försöker går det inte att tycka illa om Jesper Bankemyhr. Inte bara det att han är trevlig, han verkar ha en sådan glödande passion för det han gör.
Och man undrar ju hur han får tiden att räcka till. Förutom jobbet som Key Account Manager (”det låter bättre än nyckelkundssäljare”, tycker han) på Dafgårds har han en fru och två småbarn där hemma att ta hand om. Det som upptar mest därutöver är – fotbollen. Dels spelar han själv i Råda BK och dels driver han hemsidan lokalfotboll.se som funnits sedan november 2012.

Förr kunde undertecknad hålla på en ”bra grej” till papperstidningen ett par dagar senare. Nu är risken stor att folk kan läsa det på Jespers sida om man inte är på hugget i nyhetsjakten. Jesper har tidigare jobbat på både Nya Lidköpings-Tidningen och Nya Wermlands-Tidningen. När han återvände hem till Lidköping efter studier i Karlstad ville han fortsätta skriva och tyckte det fanns ett tomrum att fylla i den lokala fotbollsbevakningen.
– Jag har fått mycket inspiration genom att bläddra i min svärfars album med gamla tidningsurklipp. Det var en helt annan personlig journalistik förr jämfört med det snabba som i dag finns på många redaktioner.

Svärfar heter Kenneth Owemyhr.
– När vi träffades första gången sa han ”Du spelar fotboll, va? Tur annars hade du inte varit välkommen”, minns Jesper med ett skratt och tar sedan ett exempel på släktens stora fotbollsintresse.
– 3 oktober 1976 är en helgdag för familjen Owemyhr. Det var då Kenneth avgjorde seriefinalen mot Trolmen på Skarahov. Jag och svågern Markus Löfgren firar inte längre Kenneths födelsedag utan vi firar 3 oktober. Och skottet som han avgjorde med blir bara längre och längre ifrån för varje år och är väl uppe i 40 meter nu, hehe.

Jesper tog ny kontakt med NLT och drog igång en fotbollsblogg. Efter två år ville han ta nästa steg och valde då att förverkliga en dröm att starta ett eget företag. Det var så den nya sajten föddes, den som finansieras med hjälp av annonsintäkter, den som under högsäsong har uppemot 14 000 besökare per vecka (inte unika) och den som har blivit en snackis hos spelare, ledare och åskådare.
– Målet är att den ska uppdateras med något nytt varje dag. Jag får dåligt samvete annars.
Han är också flitig på twitter, nästan lite beroende. Det har till och med hänt att han twittrat i paus när han själv har spelat.
– Dock bara i träningsmatch, är han viktigt med att poängtera med respekt för lagkamraterna.
– Jag håller mig till fotbollen. Det är ointressant vad jag åt till frukost, mina följare vill hellre veta hur det gick mellan Axvall och Hangelösa.

Han tar en säsong i taget, precis som på planen, men har stora framtidsvisioner. Krönikor, gästskribenter och intervjuer i all ära, men det som driver honom och får pulsen och besökssiffrorna att gå upp mest är avslöjanden om spelarövergångar. Han tycker generellt att sett spelare och ledare är bra och lätta att ha att göra med. Däremot kan klubbarna bli bättre på sina matcharrangemang.
– Som det är nu betalar man sina 40 kronor i insläppet, får ett halvdassigt matchprogram, ser matchen och går hem. Med några enkla grepp skulle man kunna utveckla den biten. Se bara på Lidköpings FK:s damlag.

Vad tror du om framtiden för fotbollen i Skaraborg?
– Mycket färre lag och fler sammanslagningar. Vi ser redan den tendensen i dag och det är ett bra sätt för att överleva. Tyvärr slutar många spela alldeles för tidigt.
Personligen åker han hellre på en division 4-match med nerv än sitter hemma och ser Premier League på tv. Den bästa underhållningen är kvalmatcherna på hösten. Blött, ruggigt och mycket på spel.
– Som Götene IF mot Holmalunds IF i fjol. Då är lokalfotbollen i sitt esse.

Vad är du bäst på, spela eller skriva?
– Vet inte om jag är bra på något, men det är uppenbart att fler är intresserade av det jag skriver än att se mig spela fotboll. På planen får jag ibland höra ”ska du inte blogga om det här”?

Är det möjligtvis så att du döpt din son efter LFK-spelaren Justus Hogbäck?
– Hehe. Vi tittade i tidningen och fastnade för det. Dessutom har jag hört att han är väldigt trevlig, vilket jag nu också vet att han är.

Nu när du får så mycket smygreklam kan du väl bjuda mig på en nyhet, Jesper?
– Det var nära att jag gick över till Vinninga inför den här säsongen. Min svåger Oskar Hector spelar där. Men att kunna ha bara några minuter på cykel till träningen som jag har i Råda gjorde att jag stannade. Sedan får vi se hur det blir till nästa år…
En sak är då säker. Den nyheten kommer han i sådana fall garanterat vara först med.

 _63046679_jens_lehmann_getty2

JESPER BANKEMYHR

Ålder: 30 år.

Bor: Villa i Råda, Lidköping.

Yrke: Key Account Manager på Dafgårds.

Familj: Frun Emma, 28, och barnen Justus, 1,5 år och Tiril, tre månader.

Klubbar i karriären: Lidköpings IF 1989, Råda BK 1990-2000, IF Heimer 2001

-2003, Råda BK 2004-2006, Råtorps IK 2007-2009. Råda BK 2010 –

Favoritklubbar utanför lokalfotbollen: Tottenham, Elfsborg och Inter.

Bästa fotbollsminne: Match på Gamla Ullevis ”golfgreen” 2002 med Heimer mot Gais i division två. Nickade ihop med Halmstads gamle skyttekung Stefan Vennberg precis framför tusentalet Gaissupportrar vid ställningen 2–2 och tio minuter kvar. Blev liggandes, varpå hela klacken i korus skanderar: ”Redan lata bonnjävlar” och kastar toalettrullar på mig. Det är ett underbart minne!

JESPER VÄLJER:

BLOGGA – twittra

Konstgräs – NATURGRÄS

LIDKÖPINGS FK – Heimer

Ishockey – BANDY

PASSA – skjuta

Bäste lokala domare:
Jorge Tarouco (Vedum) – ”Auktoritär, men har ändå glimten i ögat. Bra spelförståelse och dialog med spelarna.”

De mysigaste lokala anläggningarna (av de Jesper besökt):
Hagavallen (Kållandsö GoIF) – ”Insprängd mellan bergsknallar ute på vackra Kållandsö. En upplevelse både för spelare och publik.”

Mossbrott (IFK Emtunga) – ”Ligger mysigt i ett skogsparti ute på ”schlätta”. Bjuder alltid på fina planer och trevligt bemötande.Når sin ”mysighets-kulmen” på hösten när Elljuscupen bjuder in till spel.”

Sönevallen (Söne SK) – ”Bra bemötande och alltid en fin A-plan. Mer naturnära än så här kommer man inte då det känns som kossorna vid sidan deltar i matchen.”

Jespers tre lokala favoritspelare:
Patrik ”Plätta” Gustavsson (Kållandsö GoIF) – ”Har passerat 40-strecket, men är ändå en av de mest vältränade lokala spelarna. Sympatisk vinnarskalle som betyder massor för sitt lag både som spelare och tränare.”

Per Stockhem (Nossebro IF) – ”Underbar föreningsmänniska som har glimten i ögat. Ger alltid sittyttersta, men har en skön distans till fotbollen han spelar.”

Caroline Berling (Lidköpings FK) – ”I mitt tycke den smartaste damspelaren i trakten. Hittar alltid smarta, men samtidigt sevärda lösningar på planen. Spelar med ett lugn som är ytterst sällsynt inom den lokala fotbollen.”

Lämna en kommentar