ANNONS:
ANNONS:

Kjell Larsson är tillbaka i Lidköpings FK

Tomas ”Stisse” Nilsson tackar för sig.
Och ersätter i LFK gör nygamle tränaren Kjell Larsson.
– Jag är långt ifrån klar med detta laget, säger en förväntansfull Kjell.

Efter ett tufft år i Elitettan valde Tomas ”Stisse” Nilsson att lämna Lidköpings FK. Detta för ett tränaruppdrag i nyblivna division tre-klubben IFK Mariestad.
LFK stod således utan tränare, men i början av denna veckan stod det klart att det blir nygamle tränaren Kjell Larsson som tar över laget inför säsongen 2016.
– Jag gör det för att jag brinner så förbannat för det. Det suger något oerhört i kroppen att få dra igång, säger Kjell som valde att tacka för sig efter förra säsongen då tränaruppdraget tog för mycket tid. Detta trots att laget avancerade till Elitettan.

LFK dam Kjell Larsson

”Jag träffade Caroline Berling mer än min fru” berättade Kjell då. (Fredagsstafett med Kjell här)
Uppenbart är nu att den karesmatiske tränaren insett att han inte fixar ett liv utanför fotbollen.
– Nej, så är det nog. Lyckan och glädjen som det ger är värt tiden det tar. Självklart har Anneli (Kjells sambo) fått vara med och tycka till, men hon har ju sett att jag klättrat på väggarna hemma. Har nästan tyckt det varit jobbigt att gå på fotboll i år utan att få coacha, säger Kjell som fick frågan att ta över LFK för cirka två veckor sedan.

– Mycket möjligt att jag inte var förstavalet, men många räds nog att ta laget efter en lite skakig säsong. Det gör inte jag. Jag vet var jag har tjejerna och vet vad de vill med sin fotboll. Deras ambitionsnivå inspirerar mig, säger Kjell som skrivit på ett 3-årskontrakt med klubben och ser sitt nygamla tränaruppdrag som långsiktigt.

En själaglad Kjell efter 2013-års serieseger.
En själaglad Kjell efter 2013-års serieseger.

Sedan det blivit klart att Kjell är ny huvudtränare har synpunkterna kring tränarvalet varit många när man pratar med personer i lokalfotbollskretsar. Lokalfotboll.se tog därför tillfället i akt att ställa tre lite mer kritiska frågor till Kjell.

Tvåa 2012, serieseger 2013 och serieseger med uppflyttning till Elitettan 2014. Du känner inte att du har allt att förlora med LFK och att du ”redan gjort den resan”?
– Nej, det känner jag inte. Jag är inte klar än med detta laget. Är väldigt emot att prata långsiktiga målsättningar utan vill fokusera på nästa match. Men jag förstår väl också att allas önskan är att ta klivet upp tillbaka i Eliten så snart som möjligt. Men resultatmål får ni journalister spekulera i.

Inför säsongen sa du till Lokalfotboll.se ”att det var livsviktigt” för LFK att stanna i Elitettan. Nu är så inte fallet. Hur ser du på det nu?
– Visst är jag missnöjd att man inte klarade sig kvar. Det hade varit bättre, men nu är läget som det är och då får vi jobba efter det. Jag hoppas föreningen är mer förberedda nästa gång för detta år har varit en lärdom. Man trodde nog man var ordentligt förberedda på eliten, men det var man inte.

Från minitiösa och välutbildade tränare som ”Stisse” och Erik Lundstedt som verkligen gått in på detaljer, filmat spelare etc, till Kjell Larsson. En tränare som jobbar med känslor och ”jävlar anamma”. När du lämnade sa du att LFK dam inte behöver en organisatör som du själv, utan en fotbollstränare. Är det en organisatör man behöver nu igen?
– Jag och ”Stisse” är nog ganska lika som personer, men har två olika sätt att leda laget. Det är säkert jättebra att gå in på detaljer och filma spelare för utvärdering, men det är inte min stil. Jag jobbar inte lika uppstyrt, utan mer med att låta spelarnas egna kreativitet lösa problemen på plan. Jag vill inte att de ska bli för styrda i sitt spel på planen. För vad händer om motståndarna svarar tillbaka? Då får de inte bli låsta, utan istället måste de vara kreativa.
Min uppgift som tränare är att skapa bästa tänkbara förutsättningar för spelarna under de 90 minuter de ska spela. Vet inte om de behöver en organisatör, men de ska få en motivator utan dess like. Min stil är att motivera och driva på och det ska jag jobba stenhårt  med!

Vem eller vilka som kommer att finnas med i ledarstaben är i skrivande stund inte klart, men Kjell Larsson vill gärna se en stor stab i sin närhet.
– Jag har mina önskemål och jag säger som tidigare. Man kan aldrig vara för många i en stab kring ett lag.

—————————————-
På spelarsidan i LFK dam då?
Jo, om vi börjar på minussidan så är det helt klart är att det inte blir någon fortsättning för Emma Sandsjö. Anfallaren orkar inte pendla till Lidköping från Skövde nu när det inte längre vankas Elitettan. Vilken klubb det blir nästa år är heller inte klart.

Emma Sandsjö lämnar. Foto: Peter Robertsson
Emma Sandsjö lämnar. Foto: Peter Robertsson

Även Heather Williams spelar med störa sannorlikhet inte i LFK nästa år. Amerikanskan är redan tillbaka på andra sidan Atlanten och i LFK räknar man inte med den tekniska mittfältaren 2016. Tyvärr för LFK:s del så lär man också få klara sig utan talangfulla målvakten Matilda Haglund. Klubbar högre upp i seriesystemet rycker i Matilda som inte gör någon hemlighet i att hon vill spela elitfotboll nästa säsong också.

Sista helt klara namn att inte spela med LFK nästa år är Amanda Reinhardt. LFK-kaptenen pluggar nu till polis i Växjö och kan eventuellt spela under sommaren i LFK, men det är ännu osäkert.

Om detta var namn som LFK räknar bort till nästa säsong så har man fortfarande övertalningsjobb att göra med ett gäng spelare. För även om spelare som Maria ”Marre” Johansson, Caroline Berling, Sandra Lagerbratt och Marie Sandberg aviserat om en fortsättning så är det defensiva pjäser man måste få med sig på tåget 2016.

I detta nu jobbar därför Kjell Larsson hårt med att hitta lösningar när det kommer till spelare som Johanna Elvelind, Carin Berling, Maria Synnerdahl och Helen Dahl som alla tvekar på framtiden.
– Men jag är som alltid hoppfull och hoppas vi kan hitta en lösning som passar tjejerna. De är viktiga för oss, säger Kjell Larsson som redan börjat att prata med sin nyglamla trupp.

Lämna en kommentar