ANNONS:
ANNONS:

”Med lite flyt kan kanske Vara spela i trean nästa år”

Han är en av de som ser mest lokal fotboll i trakten.
Lokalfotboll.se-killen Andreas Sandström älskar verkligen sin sport.
Här kommer hans reflektioner från en lång försäsong.

Jag blev tillfrågad av Jesper om jag kunde skriva ner lite av det jag har sett på fotbollsplanerna en gång i veckan.  Jag jobbar helgskift så tyvärr missar jag alla matcher som spelas på helgerna. Men som tur är spelas det ju även lite veckomatcher, i alla fall under vårsäsongen.
Jag tänkte så här första gången titta tillbaka på hela försäsongen. Den period som enligt vissa superbloggare och sportchefer är helt meningslös  😉

Jag tycker själv att den kanske inte säger allt om den kommande säsongen, men visst kan ge en liten inblick i hur lagen mår. Hur tränarna tänker sig spela nyförvärven eller vilket spelsystem som verkar trendigast 2014.

Jag ser mest på schlätta-fotbollen, så det blir väl där jag kommer att flest åsikter i den här veckosammanfattningen. Jag misstänker att jag kommer att se en hel del matcher från den derbybetonade division 5 nordvästra. Men jag ska försöka vara så opartisk som möjligt trots mitt egna engagemang i Tråvad/Larv.

IK Gauthiod har jag sett vid två tillfällen hittills. I träningsmatchen mot Skövde AIK så såg de riktigt bra ut och höll uppe spelet fint mot ett på pappret väldigt starkt motstånd. Emil Svensson spelades som toppforward och var ensam ett stort hot mot Skövdes försvarslinje. Förra tisdagen såg jag IKG i DM-matchen borta mot Åsarp/Trädet där IKG vann med klara 7-1. Då användes Emil Svensson som en släpande forward bakom nyförvärvet från IFK Åmål – målkungen Valon Gashi.

Jag tyckte inte att deras samarbete funkade perfekt. Ändå gjorde Gashi 3 mål och Svensson ett. Så det finns stor potential om dessa två hittar varandra. I övrigt känns IKG något tunnare än föregående säsong, då flera rutinerade spelare har lämnat samtidigt som övriga nyförvärv kommer från lägre divisioner. Jag hoppas oerhört mycket att IKG lyckas ta sig tillbaka till Ettan. Att det finns ett lag på slätten för våra talanger att kunna spela toppfotboll i, utan att man ska behöva lämna sin hemmiljö.
Gillar att man i IKG lyckas plocka upp guldkornen runt omkring sig. Det känns rätt när man kryddar sitt lag med spelare från Emtunga, Vedum, Kvänum, ENV, Vara med mera.

Rasmus Johansson ska hålla rent i försvaret.
Rasmus Johansson ska hålla rent i försvaret.

———————————

Vara SK har som IKG haft en vinter med kännbara förluster och där värvningarna kommer från lägre divisioner. Nedflyttningen till  fyran kan kanske vara en lagom plattform för VSK att med alla unga duktiga killar spela ihop ett lag för framtiden. Tränare Joakim Andersson har några tunga pjäser kvar att bygga laget runt.
Kapten Robin Johansson i backlinjen, Sebastian Eriksson, Joakim Björndahl, Jacob Nilsson på mitten och centertanken Robert Barkin på topp. Det krävs att dessa fem kan vara lika tongivande i seriespelet som de har varit i de vintermacher jag har sett.

Tar ynglingarna Ludvig Levén, Jakob Hedén, Robin Särud och Johan Strömfeldt chansen och kliver fram ordentligt, då kan det räcka långt. 16-årige Jakob Hedén på vänsterbacken är sannerligen en talang som kan gå långt.  2-1-segern i torsdags mot Elfsborgs U21 visade att laget räcker till för att slåss i toppen av fyran.  Med lite flyt kan kanske Vara vara tillbaka i trean nästa år.
———————————

Elmer/Fåglum FK tappade sin mycket duktige spelande tränare Kristoffer Holmén efter förra säsongen. Ersättaren är dock inte vem som helst, utan IKG:s store mittfältsgeneral och lagkapten Erik Landqvist. Landqvist har trots att han inte är 29 år fyllda än valt att ”varva ner” i EFFK som spelande tränare.  På planen är han en hårdför, stenhårt arbetande ledare. Kan hans vinnnarmentalitet smitta av sig på laget och att någon kliver fram och gör målen för EFFK, då kan det räcka långt. Nyförvärvet Pierre Karlsson med meriter från Vara och Emtunga har sett väldigt bra ut i mittförsvaret på försäsongen. EFFK känns stabila och kommer säkert få en bra säsong.

4063251
———————————

Edsvära/Norra Vånga FF är nykomlingar i fyran och det ska bli spännande att se om Johan Sörstrands energifotboll räcker även i år. Förlusterna av Pontus Nilsson och Kim Thorsell är kännbara, men ersätts av IKG:s duktige Viktor Forsblad och unge Kristoffer Dahlberg (19 år) från Vedums AIS. Nilsson och Thorsell är snabba, målglada killar, medan både Forsblad och Dahlberg är rejält resliga båda två (202cm & 194cm). Det får bli det tredje nyförvärvet, Jimmy Svantesson från Saleby som tar de snabba löpningarna och hotar i djupled. I de matcher jag har sett hittills så har det sett bra ut. Kan Svantesson och Gustav Hofling mata in bollarna från kanterna så är det få försvar som kan mäta sig med Forsblad och Dahlberg i huvudspelet.
———————————

Division 5 Nordvästra är den serie som intresserar mig mest och är där jag ser flest matcher. Jag har sett 9 av 12 lag under försäsongen. Undantagen är Levene/Skogslund och Trollhättelagen. Enligt TTelas fotbollsbloggare och förre Arentorp/Helås-spelaren Martin Ahlin, så ska Trollhättan FK vara ett topplag.  Trollhättan Bois som är nykomlingar från sexan ska även de ha höga förväntningar, efter att ha gjort flera starka värvningar.

Levene/Skogslund har gjort fina resultat på försäsongen och blir nog att räkna med på övre halvan. Övriga två nykomlingar från div 6 är Hangelösa och Tråvad/Larv. Båda lagen har värvat in några starka startspelare som kommer förstärka lagen. Hangelösa gick som tåget i fjol och man vann Skarasexan hela 10 poäng före tvåan. Jag tror att de kan vara med och slåss om topplatserna även i år.

Kristoffer Ejdestig är klar för Tråvad/Larv.
Kristoffer Ejdestig är klar för Tråvad/Larv.

Tråvad/Larv vann Lidköpingssexan efter att ha kämpat mot främst Trässberg. Tråvad/Larv har värvat klokt när man har fått in Lidköping FK:s lagkapten Markus Nilsson och rutinerade Kristoffer Ejdestig från Vara SK. LFK Akademi har ett tekniskt, anfallsglatt lag med väldigt mycket kvalitet. Här har vi ett av de absoluta topplagen. FC Corner har som så ofta haft en stor omsättning i sin trupp, men verkar ha fått ihop det och blir nog att räkna med i toppen.

Råda har ett stark manskap på pappret, men i de matcher jag har sett så har det saknats flera spelare. Vet inte om det har varit skadebekymmer eller något annat. Fast trots detta, så har man ändå spelat ganska bra. Med alla spelare tillgängliga, så kan det räcka långt. Kvar att gå igenom är de fyra lag som jag tycker har imponerat minst – i alla fall i de matcher jag har sett.
Kållandsö är fysiskt starka och har några farliga lirare, men jag misstänker att det inte räcker. United har flera tekniska, duktiga spelare med Gabrijel Matanovic och Ismajl Restelica i spetsen, men jag tror ändå att de får det tufft. Man undvek nedflyttning förra säsongen med endast 6 plusmål tillgodo på Nossebro som åkte ur.

Ardala hade en bra säsong förra året med en fin tredje plats i division 5 nordöstra. Men man har tappat några spelare och i träningsmatchen mot Skultorp som jag såg, så kändes det lite tunt och uddlöst. Vinninga har haft det trögt på försäsongen och när jag såg dem så såg dom tunna ut. Man hade även en ganska tuff säsong i fjol och jag anar att det inte blir lättare i år. Fast ett oavgjort resultat i genrepet mot ENV var inte illa.

ENV - Vinninga

Om jag till sist skulle våga mig på en gissning om hur denna serie slutar så ser den ut så här.

Trollhättans FK
——————–
Lidköpings FK Akademi
——————-
Hangelösa IF

FC Corner

Trollhättans BOIS

Levene/Skogslund

Råda BK

Tråvad/Larv

Kållandsö GOIF
———————–

Lidköping United
———————-

Ardala GOIF

Vinninga AIF

Det känns som topp fem är lite starkare än övriga. Hur de 7 sista lagen placerar sig är mer öppet. En bra start kan ge en extra boost och en trög start är ofta svårt att vända.

Äntligen drar det igång…

2 tankar på “”Med lite flyt kan kanske Vara spela i trean nästa år”

Lämna en kommentar