ANNONS:
ANNONS:

Ordföranden som är på väg att resa sig ur askan

”Vissa stunder har jag undrat vad jag håller på med”
Möt Varas ordförande Kristoffer Hjelm i en intervju branden på Torsvallen, domarkarriären som lades på hyllan och  relationen med Vara kommun. 

Kristoffer Hjelm
KRISTOFFER HJELM, 33  år, ordförande i Vara SK, sambo, bor i villa i Vara, jobbar som polis i Lidköping, idrott i allmänhet och träning är fritidsintressena, håller VM-94 som bästa fotbollsminne och Anders Svensson i Elfsborg som den bäste spelaren han dömt.

Fem snabba:
(Kristoffers svar i fet stil)
Servera korv i kiosken eller sitta på styrelsemöte
Administration som Polis eller administration i Vara SK
Döma fotboll eller spela fotboll
Bendersvallen eller Sparbankshallen
Vara kommun
eller Lidköpings kommun

Ordförande i Vara SK vet kanske de flesta att du är, men om du skulle beskriva personen Kristoffer Hjelm med tre ord. Vilka skulle de vara?
– Oj, sånt här är ju äckligt svårt, men jag ska försöka. Det får bli målmedveten, (ganska) snäll och diplomatisk.

Vi passar som vanligt alltid på att fråga hur fotbollskarriären sett ut för våra intervjuobjekt. Hur var du med fötterna egentligen?

– Började väl som alla andra med fotboll som 5-6-åring i Vara. Är så gott som uppväxt på Torsvallen och spelade fram tills jag var 20 år. Något vidare med fötterna var jag aldrig. Var väl främst löpstark och bra på att stå i vägen för motståndarna som försvarare. Att jag slutade berodde på flera olika anledningar. Dels flyttade jag ifrån Vara för att börja på Polishögskolan och dels hade fotbollsdömandet tagit över allt mer av tiden.

Ja, just din domarkarriär var ju något som förra veckans deltagare i Fredagsstafetten Andreas Larsson frågade om. Hur kom det sig att du började döma egentligen?
– Var Roland Karlsson i Vara som fick mig att gå en nybörjarkurs. Dömde väl mina första matcher när jag var 12-13 år och jag tyckte faktiskt att det var skoj till skillnad från många andra. Sedan blev det allt mer ungdomsfotboll under tonåren innan jag började ”satsa” ordentligt på dömandet.

Kan du berätta lite kort om din karriär som domare?
– Började som alla andra med P16, F17 och C-lagsmatcher och allt eftersom fick jag förtroendet att döma högre upp. Det flöt på bra tycker jag och år 2000 blev jag uppflyttad i division tre. Även där gick det bra och snabbt blev det också uppdrag i tvåan. Dömde sju säsonger i division två i framför allt Halland, Värmland, Bohuslän och Småland. Tröttnade dock lite på alla resor det sista och tänkte faktiskt lägga ner. Men då fick jag chansen på division ett och tänkte att den måste jag ta.
Så 2011 dömde jag halva säsongen i ettan. Det var verkligen roligt att få chansen i den höga konkurrensen som det är på den nivån.

Vilka var då dina bästa egenskaper som domare?
– Oj, svårt att säga, men jag fick alltid höra att jag var snäll. Men jag har och hade en devis som jag jobbade efter på planen och det var att alltid vara ödmjuk och erkänna sina misstag. Som domare går det inte en match utan att man gör fel och då gäller det att man kan erkänna det för spelarna. Gör man det på ett bra sätt så accepterar spelarna detta och man blir omtyckt och får respekt.

Men du slutade alltså efter halva säsongen 2011 och stoppade korten i bröstfickan. Hur kom det sig?
– Som sagt var det bland annat att jag tröttnade på resandet. Dessutom tog jobbet som polis allt mer tid. Jag jobbade varannan helg och de helger jag var ledig dömde jag. Åkte hemifrån vid 8-tiden och var hemma strax innan midnatt. Det gjorde att jag tappade gnistan och jag kände att det fanns andra saker jag hellre ville göra. Att jag tog det beslutet vid det tillfället är inget jag ångrar.

Så du har dömt din sista fotbollsmatch?
– Nej då. Jag tycker fortfarande det är jättekul att döma fotboll och sedan jag slutade i ettan har jag dömt någon match i lägre divisioner när det behövts. Är inte alls omöjligt att jag börjar döma kontinuerligt igen, men då på en lägre nivå. Det är ett otroligt roligt sätt att få vara med i ”Fotbollsfamiljen” och jag har haft fantastiska år tack vare att jag dömt fotboll. Har fått hålla till högt upp i seriesystemet och det hade aldrig hänt som spelare.

Dömandet ligger alltså på is, men du har som många man talar med säger ”alltid många järn i elden”. Vilka av dessa berör ditt jobb i Vara SK?
– Har varit ordförande i klubben i 3 år och blir jag omvald inom kort blir detta mitt fjärde år på posten. Som ordförande i en fotbollsförening är det svårt att säga exakt vad man gör, men rollen innebär en väldigt massa saker. Många roliga, men det senaste ett och ett halvt åren har det varit en hel del jobbiga grejer också.

Förstår att du tänker på det som hände den 28 augusti 2012 när Torsvallen brann. Vad gick genom ditt huvud när du fick beskedet?
– Klockan var 14.00 och jag befann mig på jobbet i Lidköping och satt på möte. Telefonen ringde i fickan en massa gånger men jag ignorerade den. Då kom helt plötsligt en kollega in och sa att Torsvallen brann. Jag lämnade allt direkt och satte mig i bilen och åkte till Vara.

02284 Brand i klubblokal 2012-08-28 Torsvallen Vara SK

Din första tanke när du fick beskedet att anläggningen brann?
– Vi hade bara dagen innan haft ett möte med styrelsen där vi planerade det blivande konstgräset på Bendersvallen. Dessutom var det snack om att Vara kommun ville bygga fastigheter på våra planer. Tänkte redan då att detta blir en tuff höst. När beskedet om branden kom tänkte jag bara. ”Herregud” och ”Oj,oj,oj”

När jag väl kom till Torsvallen och såg allt stå i brand var det känslomässigt. Allt var bara kaos och det var min roll som ordförande att försöka styra upp krafterna.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan branden. Hur mycket kraft har det tagit från dig och Vara SK?
– Det har varit en otrolig arbetsbelastning på oss som jobbar i föreningen. Det är ett hästjobb att rodda en förening i vanliga fall och nu kom detta. Känns som jag vissa veckor haft dubbla heltidsjobb. Ett som polis i Lidköping och ett här i Vara SK.
Som tur är har vi varit många som hjälpt till, men det är klart att man får dra det största lasset när man är klubbens ordförande.

Branden har också fört med sig så mycket annat. Dels har det handlat om nya utbyggen av Sparbankshallen där vi ska ha omklädningsrum och klubblokal och dessutom har vi också haft många diskussioner med Vara kommun om hela vår anläggning. Lägg där till jobbet med Bendersvallen. Ja, det har verkligen varit många stora frågor det senaste åren.

Har du någon gång känt att du vill ge upp?
– Jag är som sagt en kille som gillar att ha många bollar i luften och jag har aldrig gillat att sitta hemma och tittat. Genrerellt så mår jag bra av det, men vissa dagar under den här perioden så har man ju funderat på vad man sysslar med. Man har blivit lite paralyserad stundtals och det är väl inget bra tecken. Men det var ett tag sedan och nu börjar man att se ljuset i tunneln. Jag har dock aldrigt tänkt tanken att ge upp och jag tror verkligen att vi kommer att komma ur det här på ett riktigt bra sätt.
Vi som förening har verkligen rest oss ur askan och sammanhållningen nu är bättre än någonsin.

Man fattar verkligen att branden och jobbet efter denna har påverkat dig och din roll som ordförande och person. Hur länge orkar du hålla på?
– Jag inbillar mig att jag orkar köra på ett bra tag till. Tror att vi snart hamnar i en vardag igen där jag får mindre att göra och då kommer jag säkert att ”klättra på väggarna” igen för att jag saknar arbetsuppgifter. (skratt)

Att det hänt mycket kring fotbollen i Vara de senaste åren har knappast någon missat, men hur skulle du vilja beskriva fotbollsförutsättningarna i Vara?
– När vi byggt klart utbygget på Sparbankshallen ser det bra ut. Våra träningsförutsättningar är jättebra och det lovar gott. Dock har vi ett problem med att våra ungdomar inte får plats. Kommunen bygger ju som bekant bort en hel del av våra gräsytor och det skapar problem för föreningen.

Ja, vad tycker egentligen Vara SK om Vara kommun och deras aggerande i frågor som påverkar föreningens verksamhet?
– Ett känsligt ämne, men min plikt som ordförande är att försvara föreningens färger i alla väder. Vi i Vara SK har varit jättepositiva till att kommunen bygger badhus och liknande, men varför göra det på föreningens fotbollsplaner?
Försöker givetvis att höja blicken lite och se det ur kommunens synvinkel, men det är väl ingen hemlighet att vi inte är överrens på alla punkter.

De som bestämmer säger i alla fall att ungdomsidrotten i kommunen är viktig och jag hoppas att det också kommer att synas framöver. Vi behöver en gräsplan till. Så är det bara, och kan vi få till detta tror jag både vi och Vara kommun kan bli nöjda.

Om vi övergår till en mer positiv grej de senaste åren så är det att Vara SK fått en damsektion. Hur har detta påverkat föreningen som helhet tycker du?
– Att vi inte haft en damsida genom åren har varit en brist tycker jag. Att det nu finns en damsektion har stärkt föreningen och skapat en mångfald som jag tycker att kommunens största förening ska ha. Utan tvekan har det varit ett lyft för Vara och dessutom har det gått så bra att det skapat massor av positiv uppmärksamhet.

Vara SK dam

Om du ska titta in i spåkulan. Var befinner sig Vara SK om tio år och är du kvar i föreningen?
– Bra fråga. Vi är då en fortsatt bred förening med en bred verksamhet. Seniorverksamheten har bra förutsättningar som gör att det lockar spelare från trakten runt omkring. Gällande resultatmål har jag inga åsikter. Har i min roll som ordförande väldigt lite med just den sportsliga verksamheten att göra så det vill jag inte sia om.

Något annan du vill tillägga nu när du har chansen att göra din röst hörd kring Vara SK och den lokala fotbollen?
– Först och främst vill jag tacka Gauthiods Adreas Larsson för att han skickade stafetten vidare till mig så att jag fick chansen att berätta om Vara. Vill också berömma Andreas för sitt fantastiska arbete i Gauthiod. Jag vet att han gör en otrolig skillnad där.

Sedan vill jag också passa på att berömma alla spelare och ledare i Vara som trots det senaste årets ”roddiga” situation med brist på omklädningsrum och annat alltid haft humöret på topp och sett möjligheter. Helt fantastiskt!

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan lokal spelare, ledare eller annan personlighet inom den lokala fotbollen. Vem har du valt och vad vill du fråga denna person?
– Jag har valt en person som är kollega till mig på Polisen i Lidköping. Jag har valt alltid lika vältränade Jimmy Andersson. Jag undrar om han är lika snabb nu som han var när han var 20 år och om han tror att han och Corner kommer att ta sig upp tillbaka till division fyra redan nästa år?

2 tankar på “Ordföranden som är på väg att resa sig ur askan

  1. Det är bara att gratulera Vara SK som har en sådan fantastisk härlig kille vid rodret.

    Håkan Fast. Kollega och fotbollsvän (LFK)

  2. Det är bara att gratulera Vara SK som har en sådan fantastisk härlig kille vid rodret.

    Håkan Fast. Kollega och fotbollsvän (LFK)

Lämna en kommentar