ANNONS:
ANNONS:

Vilket är Lidköpingsfotbollens rätta ansikte?

Återigen skjuts ett beslut om en ny konstgräsplan i Lidköping upp.
Pengar samt oförmågan att besluta var planen ska ligga sägs ligga bakom.
Hög tid nu att Lidköpingsfotbollen visar sitt rätta ansikte – vilket det nu är?!

I fredags kunde man läsa i NLT om att Lidköpings kommun återigen skjuter upp ett beslut om en ny konstgräsplan.
Fem miljoner ska finnas avsatta till en plan, men kostnaden är 6,2 miljoner. Dessutom ska fotbollen lagt fram ett förslag om åtminstone två nya planer.
– Skulle vi bygga två konstgräsplaner handlar det om 14–15 miljoner kronor. De pengarna finns inte, säger oppositions­rådet Bertil Jonsson (M) och kollegan / rivalen Kjell Hedvall fortsätter:
– Först måste vi hitta en plats som alla är överens om. Det är en komplex fråga, vi måste prata med föreningarna igen.

Med detta som bakgrund har jag i helgen gått och varit lite småförbannad över att kommunen fortsätter att ”trampa vatten” i den den här frågan. Satt själv med på möte under sensommaren 2011, då representanter från Lofaklubbarna satt ner med Johan Skoglund och Co. från kommunen och då diskuterades t.o.m. vilken typ av konstgräsmatta som skulle bli aktuell på den nya planen.
Frågan som gnagt i huvudet sedan jag läste NLT i fredags är solklar: Vad f-n hände egentligen sen?

Bilden är tagen från mötet med kommunen sensommaren 2011.

Jag vet att alternativet att lägga konstgräs under ett par månader på Isstadion lades ner och att alternativet med att lägga en plan uppe i Råda också röstades ner i ett förstaläge. Men sen då? Vad har hänt sedan dess?
Har inte haft tid att göra en research i vem eller vilka som är ”sniglarna” i den här frågan, men jag vet att under tiden har både Vara fixat en konstgräsplan utan tjaffs och detsamma gäller Skara som bara är månader ifrån att få en andra 11-mannaplan med konstgräs.
Vad är det egentligen som gör att det är så svårt att få fram en konstgräsplan till den sport i kommunen som har överlägset flest antal utövare?

Jag tänker inte gå i den enkla fällan och skriva att kommunen skiter i fotbollen och att bandyn får ”det man pekar på.” Tycker det är kanonbra att vi har en fin bandyhall och Villa och de övriga bandylagen i stan är värda dessa förutsättningar.
Nej, fotbollen i stan måste SJÄLVA visa på det stora antalet människor i kommunen som man engagerar med sin sport.
Manifestera, demonstrera eller gör något som får kommunen att öppna sina trötta ögon när det kommer till ökade förutsättningar för fotbollen i stan. Visa Lidköpingsfotbollens rätta ansikte!

För Lidköpingsfotbollens ansikte är väl inte trötta och självupptagna föreningar och individer som inte ens kan komma överrens var någonstans man ska bygga en ny konstgräsplan?
Nej, jag både tror och hoppas att Lidköpingsfotbollens rätta ansikte är flera tusen glada och engagerade spelare, ledare och övriga som tillsammans brinner för att göra fotbollen ännu bättre i stan. Har jag rätt?

7 tankar på “Vilket är Lidköpingsfotbollens rätta ansikte?

 1. Jesper Bankemyhr, Du har rätt, man undrar ju vad som händer. Belysningen till nuvarande konstgräs, skulle ju också bytas, men det var väl inte förrän till säsongen 2013/2014 eller var det 2014/2015 för det lär ju inte bli klart till innevarande säsong, eller?

  Enligt Kjell Hedvall har fotbollen i Lidköping inte något att visa upp och det är kanske rätt, men han är ju heller inte villig att ge fotbollen en chans genom att stötta Klubbarna med förutsättningar som kan ge dem möjligheter att visa sig på fotbollskartan via spel i högre divisioner.

  Om det nu är så, att det är föreningarna själva som inte är överens, ja då är det nog så att förutsättningarna för högre spel än Div. 3 i Lidköpings-området inte finns och då har ju Kjell Hedvall rätt. Varför lägga pengar på något som inte tillför staden något?

  Att det sedan bevisligen är så, att fotbollen är den idrotts aktivitet som aktiverar flest ungdomar i staden har uppenbarligen inte nått våra folkvalda eller så sticker de huvudet i sanden, nej att skylla på klubbarna var planerna skall ligga är att göra det väldigt lätt för sig.

  Kan jag få be om lite mer kurage från er tjänstemän och varför inte er folkvalda, bestäm ni då var konstgräsplanerna skall ligga och se till att starta bygget.

  Vågar ni inte ta det beslutet kan Jag bara konstatera att viljan inte finns hos dig som tjänsteman eller folkvald till uppskatta det stora ideella arbete som alla ledare och föräldrar gör för den största gruppen av idrottsutövande ungdomar i Lidköping.
  Och finns inte pengar till två, ja men för gud skull börja med en då.

  PG Hogbäck

 2. Det borde väl inte vara så svårt att få tag i de föreningar som tränar på planerna i Lidköping att ta fram statistik på hur många aktiva de ha inom respektive förening?

  Eller gå via kommunen och ta fram hur många träningstillfällen som fotbollen har i kommunen. Där har ni det starkaste argumentet för hur viktig fotbollen är barn och ungdomars hälsa. Aspekten hälsofrämjande aktiviteter för barn och ungdom slår alltid högre än att lägga pengar på en ny plan för seniorlagen.

 3. Ett annat problem för fotbollen är att det är allt färre som vill lägga ner tid helt ideellt på föreningsarbete! Vilket gör att i tex LOFA sitter det för många trötta som inte orkar engagera sig fullt ut! Här måste alla föreningar gå ihop med kraft och visa upp för politikena hur många vi är och hur viktigt det är att vi kan erbjuda bra träningsförhållanden för våra ungdomar inte minst!

 4. Vad är det för fel på grusplaner? När Heimer spelade i div 2, tränades det enbart på grusplan på vintrarna! Har kvaliten på lokalfotbollen blivit bättre sedan konstgräsplanen kom till?

  Det handlar inte om underlaget, det viktigaste är inställningen hos dagens ungdomar!

 5. Ja men Kjell Hedvalls argument är ju komplext, vad kom först hönan eller ägget? Men någonstans tycker jag att LFK ska ha en större påverkan på var den nya planen skall ligga. Tycker det är horribelt att man inte skall kunna bo i Lidköping och spela fotboll på en hög nivå. Med en kommun på 40.000 och ett upptagningsområde på 85.000 menar jag att kommunens bästa lag som spelar i division 3, 5:e nivån i seriesystemet är en alldeles för nivå låg. Skapa förutsättningar för Kommunens och Sveriges största sport i Lidköping!

 6. Det finns mycket att kommentera i inläggen, men vill bara klargöra en del saker: LOFA står enat i frågan om konstgräsplaner, om plats, om finansiering mm. En arbetsgrupp på ca 10 personer har lagt ner ett jättejobb på detta under hösten. I gruppen ingår också personer med specialkompetens. Ett stort antal möten har hållits under hösten, både med politiker och tjänstemän för att få till detta. Vi kommer fortsätta detta arbete tills resultatet är uppnått med mer konstgräs ytor för fotbollens och inte minst alla fotbollsintresserade ungdomars bästa.

 7. Jag uttryckte mig klantigt om LOFA de som sitter där gör ett hästjobb det jag menar att vi övriga i alla olika föreningar är för få som jobbar ideellt vilket gör att kraften till bidra till LOFA i olika frågor inte riktigt finns där tror jag! Alla föreningar har fullt upp att få in folk på allehanda föreningsposter! När det gäller konstgräsfrågan kan inte LOFA gör mer utan här måste alla föreningar som vill ha detta verkligen visa detta på bred front.

Lämna en kommentar