ANNONS:
ANNONS:

”Visst är det fräckt att stå axel mot axel med Messi på Friends Arena”

Tänk att sitta sida vid sida med Zlatan & Co. i landslaget.
Det är nästan vardag för utflugne lidköpingsbon Jakob Johansson.
– Det är fantastiskt roligt och det närmaste jag kommer landslaget i alla fall, säger Jakob till Lokalfotboll.se

Jakob Johansson

Ikväll spelar Sverige en otroligt viktig VM-kvalmatch mot Österrike. Och mitt i hetluften finns faktiskt en Lidköpingsbo.
Ja, i alla fall en utflugen sådan i form av den gamle Rådaspelaren Jakob Johansson. Jakob är nämligen ansvarig för den medicinska säkerheten på Friends Arena och en del av det läkarteam som ansvarar för det svenska fotbollslandslaget.
Lokalfotboll.se ringde upp 45-åringen för att höra mer om hur det är att ansvara för Zlatan och övriga landslagets medicinska säkerhet inför kvällens match.

Först. Kan du berätta lite kort om dig själv?
– Heter Jakob Johansson. Född och uppvuxen på Tre Rosors Väg i Lidköping där mina föräldrar fortfarande bor. Alltid haft ett stort fotbollsintresse och upp till juniorlagsåldern spelade jag i Råda BK. Sedan blev det mest spel på skoj när jag började att plugga i Uppsala.
Idag är jag Uppsalabo och jobbar som Docent och Överläkare på Akademiska sjukhuset här i stan. Fortfarande med ett grymt stort intresse för fotbollen.

Ja, ditt intresse för fotbollen har tillsammans med din yrkeskunskap öppnat en väldigt spännande dörr. Kan du berätta om detta?
– Var för fem år sedan när jag aktivt kontaktade det svenska fotbollsförbundet. Har ju jobbat väldigt mycket med sjukvård utanför själva sjukhuset och jag frågade helt enkelt om de kunde vara intresserade av mina tjänster som läkare i samband med match. De flesta av läkarna som finns vid sidan av laget är ju ortopeder och min fråga var om det fanns behov av någon som kunde rycka in om det hände mer allvarliga saker än t.ex. ett benbrott. Som ett hjärtstillestånd eller liknande hos både spelare och publik. Det fanns det och på den vägen blev jag arenaläkare i samband med landslagets hemmamatcher på Råsunda.

Men sedan skrotade de Råsunda…
– Ja, det gjorde de, men som tur var fick jag förtroendet även på Friends Arena. Fick allt mer ansvar under Råsundatiden och höll utbildningar för alla nordiska landslagsläkare kring hur man ska agera vid allvarligare tillbud. Det gjorde att jag också fick ansvaret för att bygga upp den medicinska säkerheten på Friends och idag rullar det på bra.
Sedan något år tillbaka har UEFA också skärpt kraven på kompetensen och utbildningen som ska finnas på plats vid samband med landskamper. Det måste finnas någon som vet vad man gör om någon blir medvetslös vid en nickduell eller liknande. Idag är jag den personen som har det ansvaret.

Så hur ser en vanlig matchdag ut för dig. Säg till exempel idag när Sverige möter Österrike?
– Det började egentligen när Österrike kom till Stockholm. Då finns jag med när de tränar och presenterar mig för deras läkarteam. Under tiden de är i Sverige är nämligen jag deras länk till den svenska sjukvården om något skulle hända. Jag visar dem till exempel var det finns ambulans och var på arenan jag har mitt akutrum.
På själva matchdagen åker jag  till arenan 2-3 timmar innan matchstart och kollar så att all medicinsk utrustning finns på plats och fungerar. Därefter är jag ”stand by” i fall något skulle inträffa.

Var på arenan sitter du någonstans?
– På Friends sitter jag antingen just bredvid spelarbänken, eller på första raden över båset. Sedan har det blivit så att jag även fått åka med på bortamatcher. Det beror på att vi inte riktigt vet vilken typ av sjukvård vi kan räkna med i vissa länder.Var med senast mot Kazakstan och det var en härlig upplevelse. Då är man mer med laget under hela resan och är en i gänget med både spelare och ledare. Att vi sedan plockade tre poäng gjorde inte saken sämre.

Har du världens bästa jobb när du är med landslaget?
– Ja, det får man väl säga. Är fantastiskt kul att få förena sin yrkeskunskap med sitt allra största intresse. Visst blir även detta vardag efter ett tag, men man kommer inte ifrån att det är fräckt att stå axel mot axel med Messi i spelartunneln på Friends. Närmre spel i landslaget än så här kommer i alla fall inte jag.

Hur är din känsla inför kvällens viktiga match mot Österrike?
– Jag har tyvärr lite dåliga ”kryss-vibbar”. Men jag har varit helt fel ute tidigare också och hoppas att jag har fel denna gången också. Hur som helst är matcherna alltid extra nervösa nu när man är mer inblandad och vet vad som står på spel och vilka upplevelser en seger kan leda till.

Vem vet. Kanske har vi en Lidköpingsbo vid sidan av planen nere i Rio nästa sommar…

Lämna en kommentar