ANNONS:
ANNONS:

Den "nya klubben" gick hela vägen

Trettondedag jul innebär för många en sista vilodag innan allvaret drar igång igen efter julledigheten. För oss fotbollsintresserade innebär dagen otaliga timmar spenderade i Vårgårda Sporthall. Traditionella Sparbanken Cup spelas nämligen denna dag, och i år var det division 6-laget Vårgårda IK FK som spelade hem finalen mot Östadkulle SK.

Referatet med Jessica

Nytt för i år var att cupen spelades i fyra grupper, med fyra lag i varje. Ettan och tvåan tog sig vidare till kvartsfinal medan trean och fyran fick åka hem, men med tre matcher spelade istället för två som i tidigare upplagor.

De välkända handikappstraffarna fanns kvar sedan tidigare, och innebär att lag har minst en hockeystraff innan ordinarie matchtid startar. Det laget i lägre division har även en extra straff för varje division som skiljer.

De första två grupperna avgjordes under förmiddagen där Östadkulle SK och Sollebrunns AIK tog sig vidare från den första gruppen efter att ha slagit ut Alingsås IF och Stora Mellby SK. I den andra gruppen var det Vårgårda IK och Annelunds IF som tog sig vidare, vilket stod klart redan efter de två första omgångarna i gruppen. Mötet mellan Hemsjö IF och SK Mjörn i den sista gruppspelsmatchen blev därför betydelselös, medan Vårgårda IK och Annelunds IF spelade om gruppseger. Vårgårda IK drog de längsta strået och vann fem mål mot tre över grannen Annelund.

I den tredje gruppen kunde Säven/Hol och IK Frisco glädjas åt var sin kvartsfinalplats efter att ha tagit fler poäng än Gerdskens BK och Långared BoIS. Den fjärde och sista gruppen blev en jämn historia där till slut Holmalunds IF och Vårgårda IK FK tog sig vidare före Södra Härene IF och Herrljunga SK. Trots att inte Långared BoIS tog sig vidare utmärkte de sig speciellt när målvakten Kristian Karlsson i mötet med Gerdskens BK, sköt en utspark direkt i mål och därmed gav Långared ledningen i matchen. Strax därefter kvitterade dock Gerdskens målvakt Erik Andersson på straff.

Genom samtliga gruppspelsmatcher utmärkte sig målvakterna i lagen på ett imponerande sätt. Trots de stora mål som används i turneringen var det många gånger målvakterna som höll sina lag kvar i matcherna. Exempelvis gjorde Friscos målvakt Emil Sandberg ett par fina räddningar när Frisco spelade oavgjort mot Gerdskens BK.

Den första kvartsfinalen spelades mellan Östadkulle SK och Annelunds IF. Östadskulle tog ledningen med 2–1 på straffarna och det blev ett resultat som stod sig matchen ut. Kvartsfinalen mellan Vårgårda IK och Sollebrunns AIK blev en mer målrik historia då Sollebrunn först tog ledningen med 2–0 efter straffarna och sedan utökade ledningen till 3–0 i matchen. Vårgårda kom ikapp och när femton minuter spelats stod det 4–4 och sudden death fick tas till för att avgöra den spännande kvartsfinalen. I sudden inledde Vårgårda med en bra chans men när sedan Sollebrunn vann bollen sköt Rasmus Persson i SAIK ett långskott, som Vårgårdas målvakt räddade med händerna redan vid mittplan. Det röda kortet delades ut och endast två Vårgårdaspelare fick försvara mot Sollebrunns tre. De sistnämnda gjorde inga misstag och vann därmed kvartsfinalen med 5–4. Något förvånande i många ögon, då Vårgårda dominerat gruppspelet och där gjort hela 25 mål.

Tredje och fjärde kvartsfinalerna spelades mellan Säven/Hol och Vårgårda IK FK respektive Holmalunds IF och IK Frisco. Den första blev jämn, och slutade efter full tid 2–2. Vårgårda IK FK vann sedan på sudden och skulle komma att spela semifinal. I mötet mellan Holmalunds IF och IK Frisco fick Frisco göra ett målvaktsbyte efter att duktige burväktaren Emil Sandberg dragit på sig ett rött kort i den sista gruppspelsmatchen. Frisco startade matchen med ledning 3–1 efter straffarna men Holmalund kom ikapp och gick förbi. Matchen slutade med åtta mål för Holmalund och Frisco stod kvar på sina tre.

Östadkulle SK och Sollebrunns AIK stod mot varandra i semifinalen, en match som startade jämnt efter att lagen satt var sin straff inledningsvis. Östadkulle ville dock mest i den jämna matchen och vann tillslut med 3–1. Vårgårda IK FK och Holmalunds IF ställdes mot varandra i den andra och sista semifinalen. Vårgårda inledde med fyra straffar mot Holmalund och satte tre av dem, varpå Linus Krantz i Vårgårdakassen räddade Sebastian Mårtenssons straff för Holmalund. Detta innebar en ledning med 3–0 för Vårgårdakillarna inför matchen. Holmalund kom sedan ikapp och när matchklockan visade på tio sekunder kvar av matchtiden och resultatet 4–3 till Vårgårda, klev samme lags målvakt återigen fram. Linus Krantz räddade en boll på mållinjen och sedan fick Holmalund ingen mer chans i matchen.

Finalen kom att spelas mellan Östadkulle SK, som imponerat i turneringen och tagit sig hela vägen, och Vårgårda IK FK som även de visat att man är ett lag att räkna med. Vårgårda inledde med att sätta sin två straffar, medan Linus räddade Östadkulles. Finalen blev jämn och med lite drygt tio minuter spelade ökade Vårgårdas Andreas Berg på ledningen till 3–0. Zerdest Saleh i Östadkulle reducerade till 3–1 innan slutresultatet spikades till 4–1 för Vårgårda IK FK som därmed vann den anrika Sparbanken Cup.

För Lars-Petter Björk, spelande assisterande tränare i Vårgårda IK FK, blev det en minst sagt lyckad kväll. Han satte själv dit några baljor och hade en storspelande målvakt i Linus Krantz.

– Linus var fantastisk idag och räddade alla straffar han fick emot sig, säger LP, och fortsätter berätta att Vårgårda IK FK är ett lag med både rutin och unga, pigga spelare.

För L-P var det tredje segern i Sparbanken Cup, då han tidigare vunnit med Holmalunds IF och ifjol stod som segrare med Gerdskens BK.

– Det är en riktigt rolig  turnering där allt kan hända, säger L-P.

Lämna en kommentar