ANNONS:
ANNONS:

”En fin räckmacka värderas högt”

I dag skriver Christer Hallén bland annat om hur en matchdag för honom kan se ut. Från avresa till hemkomst. 

Tanken var att denna gång skriva om det högst aktuella ämnet om domarklimatet som råder men det får bli ett kommande ämne då jag behöver lite mer tid för att sammanställa det.

Att döma fotboll brukar jag säga är en betald hobby, vi blir såklart arvoderade för uppdraget som vi utför (olika arvoden för respektive division). Vad många brukar förvånas över är dock att vi står för domarkläder med tillbehör (bl.a. pipa), kurser, medlemsavgifter m.m. helt själva.

En ny uppsättning av domarkläder räknar jag med en kostnad på 3000 kr, den årliga fortbildningen på 2500 kr och medlemsavgiften till den lokala domarklubben på 700 kr. Behöver du dessutom en ny pipa så är det 600 kr (modellen som jag använder) och ett till två par nya skor så förstår ni att det hade varit svårt att döma utan att bli arvoderade för det.

Något som har blivit mer och mer vanligt de senaste åren är att domare använder sig av headset. För ungefär 2,5 år sedan valde jag också att införskaffa detta och vilket otroligt bra hjälpmedel det är när man ska leda matchen.

Man använder det till precis allt för att underlätta och förenkla ens situation på planen. Det kan handla om allt från det där ”givna” inkastet som man blir osäker på till den där helt avgörande situationen i 93:e minuten där vi antingen ska ha en straff eller en varning för filmning.

Att kunna ha en ständig dialog med sina assisterande domare kring om man ligger på rätt kampnivå i matchen till om det är någon spelare som man kanske behöver ha en liten pratstund med.

Flera har frågat mig hur en typisk matchdag kan se ut för mig som domare och jag tänkte nu kort redogöra för detta. Exemplet som jag kommer använda är en av mina senaste divivison 2-matcher som var i Grebbestad. Avresa från Alingsås vid cirka 15:00 och hemkomst igen vid cirka 00:00.

Denna fredagsmatch i Grebbestad så skulle jag ha med mig en assisterande domare från Uddevalla och en från Lysekil. Man gör då upp en reseplanering som är mest kostnadseffektiv för arrangerade klubb, i detta fall Grebbestad.

På min nivå så är kravet att man ska vara på plats på arenan 90 minuter innan match och det behövs verkligen. Väl framme på arenan så blir man oftast mottagen av en match/domarvärd som visar en till ens omklädningsrum. Därefter så vill jag alltid ta en planinspektion för att kolla planens skick. Det kan handla om eempelvis val av skor, kontroll av linjer och tekniska områden.

Väl inne i omklädningsrum så blir det alltid en kaffe med förhoppningsvis en go hembakad kaka till.
Vad gäller kvalitén på fikan så är det något som är extremt viktigt för oss domare, en fin räkmacka (Tack Åmål) värderas högt och lovordas sedan till kollegor. 😉

Efter avslutad fika så vill jag ha fått fyllt i dagens matchkvittens så att inte det blir ett störningsmoment efter match när kassören ska komma in och hämta denna.

Man har sedan en matchgenomgång med sina assisterande domare. Denna matchgenomgång kan se oerhört olika ut beroende på om det är assisterande domare som man haft med tidigare eller ej. Man går igenom allt möjligt men framförallt så handlar det om att ha fokus på matchen för dagen.  Om man har med assisterande domare som man inte haft med innan så handlar det mycket om att berätta vad för typ av egenskaper som är unika för just mig som domare.

Cirka 40 minuter innan match så vill jag gå ut för uppvärmning, att värma upp är väldigt individuellt för varje enskild domare så denna cirka 25 minuter långa uppvärmning håller man på egen hand. 15 minuter innan match så går vi in för att preparera oss med headset samt ta på oss matchutrustningen.

I halvtid stämmer vi såklart av om det är något speciellt som hänt eller om det är något speciellt som vi måste ha fokus på inför den andra halvleken.

Efter match så är det viktigt att man kan analysera sin egen insats men även att man har en öppenhet och ärlighet mot varandra i teamet så att vi hjälper varandra att fortsätta utvecklas!

Hemfärden tillsammans brukar ofta bli en väldigt trevlig historia där man stannar tillsammans för lite mat om man åkt längre och om intresse finns så kan det även finnas en kall öl för medpassagerarna i bilen. 😉

FAKTA CHRISTER HALLÈN
Födelseår: 1985.
Familj: Mamma, pappa, en äldre syster och en äldre bror.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Gräfsnäs IF, Sollebrunns AIK, Långareds BoIS, Alingsås FDK (Domarklubb).
Lokal favoritklubb: -.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar