ANNONS:
ANNONS:

”GBK förtjänade att gå upp”

Tobias Nordgren skriver i dag om stundande säsong, Gerdskens 2015 och Holmalunds interna tävlingar.

Det är fredag när jag skriver det här och vi får en uppdatering av Västergötlands Fotbollförbund. Inga träningsmatcher förrän 14 juni sägs det. Det är trots allt något positivt i all bedrövelse om utebliven fotboll. Det är sjukt tråkigt att bara vänta på besked.

Jag vill hävda att tanken om att spela två matcher, ta ett break för att sedan slutföra de sista nio matcherna är ett tråkigt förslag. Att spela två matcher så tidigt utan att få några träningsmatcher kan vara ett dåligt beslut. Vi har trots allt bara hälften av normala 22 matcherna att ta tillräckligt med poäng för att antingen hålla sig kvar eller ha chans på toppen.

Alla matcher kommer bli desto viktigare och därför är jag av åsikt att samtliga matcher bör spelas från augusti så att respektive lag får en ärlig chans att ha någon eller några träningsmatcher för att vi ihop kollektivet. Vi har redan väntat i två månader på vår seriepremiär vilket gör att vi lika väl kan vänta två månader till för att få det sammanhängande med elva matcher.

Skulle vara intressant att läsa dokumenten om vad som gäller vid diverse avvikelser som kan komma att ske under säsongen. Vad händer om ett lag i vår serie drabbas av corona? Ska de isoleras några veckor? Ska de isoleras och sen få träna några veckor för att få rätt förutsättningar inför matcherna som uteblivit? Vilken tidsplan skulle ett sådant scenario rymmas inom? Det borde finnas riktlinjer och tydligt dokumenterat hur vi ska gå tillväga vid eventuella utfall. Det kanske redan har kommit, vad vet jag. Om det är någon som vet hur dessa frågor ser ut hade det vart intressant att få ta del av den informationen!

Men egentligen så spelar det ingen roll hur säsongen utvecklar sig, för när det väl drar igång igen så kommer det brinna lika mycket som om att allt var normalt och ingenting hade hänt. I övrigt är jag lite tveksam om vad som är rätt eller fel angående upp- och nedflyttningar. Är det rimligt att fyra lag i division 3 riskerar att åka ner efter elva matcher?

Det går att argumentera för att det är två lag som har chansen att gå upp också och det är självklart så att de lagen som går upp kommer att njuta lika mycket av det avancemanget som innan. Men är det inte lika bra att bara låta de som kommer först och de som kommer sist få röra sig upp eller ner i divisionerna. Eventuellt att de näst bästa och övriga lag i botten får göra upp i ett kval och åtminstone spela om platserna för att hålla sig kvar.

Det jag vill hävda är att om ett lag är sämst i serien så förtjänar de att åka ut oavsett. Är ett lag bäst i serien efter elva matcher förtjänar de att gå upp också. Gerdsken hade ju ett sådant scenario 2015 under tiden i division 4. Där de vann tio matcher på raken under våren, kryssade därefter två och vann en och firade guldet med 11-2-0 under sommaren efter 13 matcher. Hösten slutade med tre vinster, fyra kryss och två förluster, totalt 14-6-2.

Det var för övrigt lokala Annelund som bröt Gerdskens svit med en 2-1 seger på Gerdskenvallen den 15 augusti 2015. Trots den hösten löste GBK avancemanget genom kval och visade att de förtjänade att gå upp en division och har gjort det bra sedan dess. Gerdskens år 2015 visar egentligen bara hur vår- och höstsäsong kan skilja sig resultatmässigt och bevisar bara hur viktiga dessa elva matcher kommer att vara under årets halva säsong.

Vad gör vi när det inte spelas några matcher? I Holmalund är det många som spelar golf, både vanlig och discgolf. Det var en grymt trevlig dag ute på Öijared där en scramble-turnering i vanlig golf bedrevs. Det var upplagt med 20 deltagare á fyra i varje lag och tydligen var det laget Fulham som vann. Högst orimligt att Fulham vinner… något, men David Hall som största Fulhamsupporter i spetsen, Linus Krantz, Erik Lundqvist och Oscar Widén var bäst med sitt gemensamma par på banan. De två sämsta grupperna slutade på +5 och det kan hända att jag var med i en av grupperna. Skogen är minst lika gött…

Det är tur att vi i laget kan hitta på andra aktiviteter nu när läget är som det är. Allting som görs ihop är ju till slut det som väver samman laget och bildar den där gemenskapen som alla tycker om. När längtan efter fotboll är så hög är det viktigt att utveckla sammanhållningen genom andra aktiviteter.

En annan form av golf som många i laget spelar är discgolf. För den som inte förstår vad en disc är så är det en frisbee. Den enda skillnaden på vanlig golf och discgolf är i princip att det är korgar istället för hål. Extremt bra för sammanhållningen i laget att golfa lite och tjöta lite skit om allt möjligt. Sen är det väl detta som har ersatt tävlingsmomentet som vi alla behöver. Även här har vi haft en turnering inom laget som gör att vi håller gnistan uppe under all väntan på att fotbollen ska dra igång igen. I nästa text av mig hoppas jag att seriepremiären är runt hörnet och att det finns lite mer fokus på den än annat.

Väl mött.

FAKTA TOBIAS NORDGREN
Födelseår: 1995.
Familj: Sambo – mamma, pappa och tre syskon.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Östadkulle och Holmalund.
Lokal favoritklubb: Holmalund.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Holmalund.

2 svar på ””GBK förtjänade att gå upp””

  1. Bra krönika som vanligt Nordgren men 2015 var året då guldet blev till sand… Vi mötte Falköping Lunden Kode i kvalet där Kode vann gruppen.
    2016 däremot var året vi kvalade upp oss till trean.
    Håller för övrigt med dig om att flytta fram säsongen så de 11 matcherna blir sammanhängande.
    Vi syns på mattan ✌?

    Svara

Lämna en kommentar