ANNONS:
ANNONS:

Glädjen till fotbollen ska vara i fokus

Jesper Lindberg debuterar med en fin text om hur hans karriär startade i Östadkulle SK och hur han tycker att föreningslivet ska bedrivas.

Ja och nu var det min tur att försöka få ner något vettigt att skriva om. För er som inte vet vem jag är så är jag en 20-årig kille från Östadkulle som älskar sport. Hela min vardag kretsar kring sport och framförallt fotboll. Fotbollen har alltid varit ett stort intresse så när frågan om gästskribent kom på tapeten var det inte mycket att tänka på. Självklart ställde man sig frågan vad man skulle skriva om i sina texter men jag tänker att det får gå som det går. Jag själv har spelat fotboll så länge som jag kan minnas och självklart i Östadkulle SK.

Året var 2006 och ett nytt knattegäng skulle dra igång med att spela fotboll på Lenavallen. Som ni förstår så var det en spännande tid och om jag ska vara helt ärlig så minns jag ingenting från de första åren på fotbollsplanen, förutom att vi hade fantastiska tränare. Mitt lag hade turen att bli tränade av min pappa Roger Lindberg och Martin Broberg. Under de 10 åren som de tränade oss handlade det alltid om att försöka utvecklas och bli så bra som möjligt. Men det fanns saker som var nästan viktigare än att utvecklas och de var att alla skulle vara få vara med och att fotboll ska vara kul.

Östadkulle SK är en landsbygdsförening och ska jag vara helt ärlig så är antalet elitspelare som är fostrade i Östadkulle lätträknade. Detta gör att man får rikta om fokuset och kanske satsa mer på att få spelare att tycka det är kul med fotboll, istället för att satsa stenhårt för att försöka skrapa fram en riktigt duktig. Detta var något som pappa och Martin verkligen jobbade för. Detta ledde till att vi under de sista åren var hela 17 spelare i truppen, vilket var otroligt många för att vara lilla Östadkulle SK. Då är den stora frågan om vi spelade bra fotboll och svaret på den frågan är att vi hade våra stunder då vi faktiskt vann matcher, men väldigt ofta handlade det mer om att hantera en förlust än att glädjas över en vinst.

Jag förstår att fotboll går ut på att vinna och att glädjen öven en vinst kan vara brutal, men samtidigt: till vilket pris? Jag kan nästan lova er att om vi hade tränat och satsat stenhårt på att vinna fler matcher så skulle det lett till att vi inte hade haft ett lag de sista åren. Vi var såklart några som verkligen brann för fotbollen men vi hade även några som egentligen inte brydde sig alls. Trots detta fortsatte dom spela, tack vare sammanhållningen i laget och att vårt fokus alltid låg på att ha roligt på planen.

Självklart fanns det stunder då man var fruktansvärt trött på att förlora matcher och att hela tiden inte vara vinnare när domaren blåste av matchen. Men samtidigt fick man inse att vi aldrig hindrade någon ifrån att spela med oss. I Östadkulle ska alla få vara med oavsett hur duktig man är på fotboll, det är så det är, och idag är jag tacksam över att det alltid varit på det sättet.

Avslutningsvis vill jag bara säga att enligt mig ska föreningslivet aldrig hindra någon från att vara med, oavsett hur duktig man är. Att satsa mer på att ha roligt än att fostra elitspelare tror jag kommer leda till att fler väljer att fortsätta vara aktiva i föreningar. Och om vi kan få barn och ungdomar att släppa datorn i 90 minuter två gånger i veckan så är det en seger i sig.

FAKTA JESPER LINDBERG
Födelseår: 2000.
Familj: Mamma Cilla och min bror Melvin.
Bor: Bergstena med familjen.
Klubbar i karriären: Östadkulle SK.
Lokal favoritklubb: Östadkulle SK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i seniortruppen, även med i en utvecklingsgrupp som jobbar för att göra Lenavallen till en mötesplats för hela Östadkulle.

3 tankar på “Glädjen till fotbollen ska vara i fokus”

 1. Mycket bra skrivet, Östadkulle SK är en förebild vilka värderingar och riktlinjer man bör jobba efter för att få så många som möjligt att hålla på med sin idrott!

  Svara
 2. Härligt o höra om din uppväxt i Östadkulle! Sättet att driva ett ungdomslag som Roger o Martin gjorde var verkligen föredömligt!
  Känner igen din far i texten, så mycket omtanke och rätt tänk! Mvh Östen

  Svara
 3. Fantastisk läsning Jesper! Som stolt ungdomsledare i Östadkulle SK så känns det som att jag själv skrivit dessa rader. Känner igen mig i Östadkulleandan trots att jag är några år äldre och hade mina dagar i knattelagen på 80-talet. Mycket har ändrats men ändå inget…..

  /Martin P04/08

  Svara

Lämna en kommentar