ANNONS:
ANNONS:

"Hatten av för Lasse"

Den här veckan är det Johan Hindgård som levererar en gästtext. I dag bjuder han dels på en uppdatering från GBK-lägret och dels lite reflektioner från EM i Frankrike.

Hindgård

Efter min senaste krönika för fem veckor sedan har vi spelat sex matcher. Först en dålig insats mot Kinna följt av en bra derbymatch mot AIF där vi dock inte lyckades bärga några poäng. AIF-matchen kändes spelmässigt som lite av en vändning. Jag tycker att vi fick till ett ganska frejdigt anfallsspel och skapade fina lägen där vi gång på gång hotade främst genom löpningar på högerkanten. Den dagen var det såklart Andreas Johansson som var skillnaden mellan vinst och förlust för AIF. En allt igenom fantastisk spelare som utstrålar klass i nästan varje bolltouch.

I de efterföljande tre matcherna tog vi tag i taktpinnen och började spela ett mera rakt och tydligt offensivt spel. Detta gav tre raka segrar och vi kunde minska glappet upp till kvalplatsen något. Under juni månad har flera spelare visat på gryende form. Spelare värd att nämna är Berat Berisha som sett pigg ut och jobbat hårt i såväl offensiva som defensiva löpningar. Två andra spelare som tagit stora steg framåt är våra duktiga ungdomar Alfred Johansson (född -98) och Anton Gustafsson (född -00). Alfred har klivit fram och gjort strålande insatser som yttermittfältare med ett stort antal egna avslut och ett par sköna baljor. Anton plockades in direkt från juniorlaget för att ersätta Gustav Östermyr som haft fullt upp med skolavslutning och studentfirande. Det har varit en fröjd att se denna 16-åring kliva in bredvid Gust och leverera enkelt och stabilt försvarsspel.

I senaste matchen hemma mot Skene var Gust borta och fick ersättas av Albin Hallberg som mittback. Albin tackade för förtroendet med att leverera en av sina kanske bästa matcher vad jag kan minnas. Samspelet med unge Gustafsson var strålande. Att vi sedan förlorar matchen mot ett något tyngre och starkare Skene var synd, men det känns som att det mer berodde på att vi inte var tillräckligt resoluta i vårt anfallsspel. Alltför många fruktlösa dribblingar och felpass gjorde att vi schabblade bort många fina målchanser. En spelare som bröt mönstret var Deniz Aydin som kom in och visade att han vågar löpa rakt mot mål och ta egna avslut. Symptomatiskt var det även han som till slut lyckades forcera in en reducering.

Läget i truppen har varit ganska bra, men inför vårsäsongens sista match borta mot Fristad har vi lite väl många spelare borta. Tyvärr fick vi Simon Preissler skadad i derbyt och vi hoppas på att få honom tillbaka i höst. Fredrik Gustavsson och Oscar Sjögren är/har varit skadade, Östermyr och Anton Karlsson-Widén har tillfälligt uppehåll. Elvir Ramadani och Berat är avstängda och Gustav Blomgren är bortrest. Detta innebär att det förmodligen kommer att vara en ganska annorlunda elva som kliver ut på planen. Positivt är dock att Fredrik ”Fronken” Johansson och Deniz Aydin börjar hitta bättre fysisk form. Med en bra kämpainsats och klokt spel hoppas jag att vi kan få med oss en trepoängare borta mot Fristad på torsdag och sedan gå på en efterlängtad sommarvila där skadade spelare får tid för rehabilitering. Av övriga spelare hoppas jag att de kör lite extra egna löpträningar under semestern och kommer tillbaka starkare än någonsin.

Under senaste månaden har Christoffer Krabbe lämnat oss och anslutit till Vårgårda IF FK i division 5. Kul att se att han genast hittade målformen. Jag tror att han pytsa in ganska många baljor i sitt nya lag om han får fortsatt förtroende med mycket speltid.

Slutligen några ord om den EM-turnering som nu spelas i Frankrike. För egen del har den varit en ganska stor besvikelse sett till mina orimliga förhoppningar på vad Sverige skulle kunna prestera. Jag inser liksom de flesta andra att det är naivt att tro att Sverige kan bli ett spelande lag som med en egen spelidé skulle kunna pressa Europas bästa länder. Nej, det får nog bli att återgå till det Lagerbäckska tankesättet att neutralisera motståndarna genom att på bästa sätt använda oss av det spelarmaterial vi har. I dagsläget kan vi erbjuda en bra defensiv och bör därför fokusera på att packa ihop laget och sedan satsa på omställningar med snabba djupledslöpare. Kanske bör Janne Andersson fokusera på att hitta nya Elmander-typer som löper, pressar, sliter och drar isär istället för att hoppas på en ny Zlatan. Jag tror heller inte att Sverige ska bygga sitt anfallsspel på stationära boxspelare som Kiese-Thelin eller Kujovic utan istället titta på hur Irland jobbar med spelartyper som Long och Murphy. Det är liksom lite mer på den nivå som jag tror att det nya svenska landslaget kommer att vara.

Alla EM-tips jag anmält mig till har gått helt åt skogen. Det positiva är att det betyder många skrällar. Jag har blivit överraskad av lag som Irland, Nordirland, Ungern, Polen och Island. Islands match mot England var ren och skär magi. Jag är så oerhört imponerad över deras arbetsmoral och de visade verkligen att tro kan försätta berg. Hatten av för Lasse! Även Italien utan en massa stjärnor har imponerat på mig och skulle kunna bli en seriös utmanare om titeln. Belgien känns inte som det mest disciplinerade och organiserade laget men har grym individuell kvalitet på varje spelare och det kan nog räcka ganska långt på deras halva. Slutligen kan jag inte undgå frestelsen att ändå utse Tyskland till mina stora favoriter. Försvarsspelet har varit strålande, men anfallsspelet har hackat lite trots alla etablerade stjärnor och all rutin. I senaste matchen var det dock inget att snack och jag tror att en eventuell final mot Belgien skulle kunna bli en slakt i stil med semifinalen mot Brasilien i förra VM.

/Johan Hindgård, Gerdskens BK

FAKTA JOHAN HINDGÅRD
Födelseår: 1975.
Familj: Föräldrar och en syster.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Pojklagspel i Holmalund upp till P14. Korpfotboll i Linköping i 20-årsåldern. Alingsås FK 2000-2003. BK Spark 2004-2012. Gerdskens BK 2013-.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: En extra resurs runt seniortruppen i Gerdskens BK.

Lämna en kommentar