ANNONS:
ANNONS:

"Jag var nyfiken på ambitionerna"

Den här veckan är det dags för Stefan Strind att medverka i Gästskribenterna. Och som han hintade om i sitt förra inlägg har han den här gången haft kontakt med några lokala namn för att undersöka deras ambitioner som tränare.

Vinjett_strind

Tränaryrket – ambitionerna hos de lokala tränarna

I tidigare text skrev jag lite allmänt om vägen mot att bli elittränare och avslutade den med en frågeställning, där jag var nyfiken på hur ambitionerna var hos de lokala tränarna med tränaryrket. Jag har tagit kontakt med fyra tränare inom herrfotbollen och fyra tränare på damsidan med olika bakgrunder och alla tränarna har en lokal anknytning.

Jag har inte fått något bortfall som det så vackert heter inom den akademiska världen utan alla har varit mycket tillmötesgående och delat med sig av sina tankar.

Frågeställningen de fick svara på var:

1, Den högsta nivå du spelat på som spelare och högsta nivå du varit tränare på herr/dam?

2, Vilken utbildningsnivå du har i dagsläget inom fotbollen?

3, Vad har du för ambitioner kring tränaryrket dam/herr?

4, Kommer du att vidarutbilda dig inom fotbollens tränarutbildningar?

 

Rosen

Först ut är ingen mindre än årets tränare i Västergötland Michael Rosén som tränar Holmalunds IF:s damer division 1.

1, Spelat som högst i division 3 då det begav sig på 80-talet med min moderförening Fristad GoIF. Min högsta nivå som tränare för ett herrlag var 2009 då jag tränade Lerums IS. På damsidan tränade jag Tölö IF (f d. Kungsbacka DFF) i gamla Division I Södra 2012.

2, Jag har gått den gamla utbildningsstegen från U1, U2 och U3 + alla preparandkurser till och med steg 2, har även utbildat mig kontinuerligt med andra fotbollsspecifika utbildningar, symposier och workshops både i Sverige och utomlands. Har även närbesläktade utbildningar inom friidrott och fysiologi.

3, Min ambition som tränare är högst osjälvisk då jag egentligen inte har några egna, mer än att få träna spelare och lag med just ambitioner. Är mer än nöjd med att få utveckla individer och lag oavsett ålder, nivå eller kön. Däremot har jag sedan länge haft en önskan om få prova på hur mitt ledarskap fungerar i ett annat land och med en annan kultur, en önskan som jag hoppas går i uppfyllelse inom några år.

4, Njaa, man vet aldrig! Om rätt läge dyker upp och om det krävs för att jag skall kunna göra det jag vill, ja då kanske jag gör det. Tror inte att bara utbildningar gör en bra tränare, det krävs så mycket annat. Men i nuläget känns förbundets utbildningar för tidskrävande för att de skall fungera ihop med min övriga vardag. Men utbilda mig kommer jag alltid att göra, är övertygad om att det är nödvändigt för att man skall kunna utveckla grupper och individer.

 

Nästa man är nykomling på tränarfronten, Butrint Zhubi, Hudene Goif damer i division 4.

1, Högsta nivå som fotbollsspelare är i Kosovo (Kosovos superliga) då var jag med i A-laget som 16-åring. Som tränare har jag inga tidigare erfarenheter.

2, Har för tillfället ingen fotbollstränarutbildning, men däremot är jag utbildad fysioterapeut, fysiopraktor, sportskinesiolog, idrotsterapeut och personlig tränare.

3, Jag är en ambitiös person och har en dröm om att bli fotbollstränare. Jag är i början av karriären och ska försöka lära mig mer om yrket som kan ta mig till högsta nivå som fotbollstränare.

4, Så fort jag får möjlighet! Just nu har jag haft fullt upp med tidigare nämnda utbildningar och de har kostat mig en del, både tidmässigt och ekonomisk. Så fort jag har möjlighet så kommer jag att utbilda mig till fotbollstränare, det är en barndomsdröm.

 

Knicken_2

Först ut på herrsidan är den färgstarke Niklas Andersson, Gerdskens BK i division 4.

1, Jag var ju med ett tag på resan från division 5 till division 3 i mitten på nittiotalet i Gerdskens BK innan en korsbandsskada satte stop för fortsatt karriär.

2, Genomgått gamla steg 1 och 2 och hoppade därefter in på Advanced UEFA diploma.

3, Just nu är jag i ett skede i livet där jag trivs ypperligt med livet på alla plan. Bor nära anläggningen. Behöver inte lägga en massa tid på pendling mm. Har möjlighet att kombinera fotbollen 4-6 dagar i veckan och ändå hinna med familjen. Ska man börja pendla för ett nytt lag mm så måste man offra mer familjetid och det är inte aktuellt i dagsläget medan barnen fortfarande är såpass små. Men i framtiden vill jag nog vidare.

4, Familjetiden har gjort att jag inte brytt mig om att söka PRO utbildningen. Den dagen man gör det skall man vara redo för den utmaningen på alla plan. Det är en såpass stor utbildning att allt måste vara i balans om man skall gå den. Så länge barnen tycker det är kul att hänga med mig på träningarna så kommer jag inte lägga ner den tid det krävs på Bosön, utan det får vänta lite. Är definitivt sugen på mera utbildning men det får som sagt vänta ett tag till.

 

Första kvinnliga tränaren är en lokal profil, Linnea Liljegärd, Bergdalens damer i division 2.

1, Min högsta nivå som spelare är damallsvenskan samt varit utlandsproffs i både Ryssland och Norge (2012-2013). Har spelat 18 A-landslagsmatcher, inklusive 1 EM (2009 i Finland) och ett VM-kval (2010). Bergdalen är mitt första uppdrag som tränare.

2, Jag läste 1 år på universitet i Göteborg till tränare (2010). Där fick jag med mig utbildningarna, bas och avancerad.

3, Jag har höga mål! Vill bli tränare för ett Damallsvenskt lag. Även om det ligger många år framåt i tiden.

4, Det kommer jag med all säkerhet att göra. Just nu är jag nöjd med de utbildningar jag har och känner att jag istället behöver skaffa mig mer rutin ute på ”fältet” än i skolbänken.

 

Nästa kvinna är också en gammal profil, Lotta Löfwenius, Hemsjö IF damer division 4.

1, Spelade i Damallsvenskan med Öxabäck IF som då hade varit ledande i Sverige de senaste åren. Varit huvudtränare i DIF Holmalund division 5 och Assisterande i DIF Holmalund division 4.

2, Som ungdomsledare gick jag U1, U2 samt U3 (Senaste utbildningen var 2006). Gick även grundläggande utbildning inom träningslära, idrottsskador, rehab, akut omhändertagande vid idrottsskada, tejpning, idrottsmassage samt kost. Brinner för helheten i en individs utveckling.

3, Började som ungdomsledare 2002 och kände direkt att det var min passion och till och med roligare än att spela själv. Att se individer utvecklas och vara en del i det, var/är fantastisk. Slutade på grund ac att det var tufft att vara tjejtränare för ett lag som låg långt fram i utvecklingen samt att min egen dotter var med i laget. Av olika anledningar så försvann glädjen när inte verksamheten fungerade. Nu har jag åter upptagit föreningslivet och ledarskapet i Hemsjö som damlagstränare. Ambitionen är samma som tidigare, utveckla spelarna individuellt samt som lag.

4, Ja, till hösten är tanken. Har ju bara ungdomsdelen, dessutom har ju utbildningarna gjorts om två gånger sedan min senaste utbildning. Utbildningarna är en del i ledarskapet och något som ger mig energi!

 

Peo

Avslutar med tre tränare från ”derbytrean”, och först ut är Per-Olov Häggström, Vårgårda IK.

1, Den högsta nivån jag spelat på är i gamla division 2 med Laholms FK. Högsta nivån jag varit tränare på är division 2 med Annelunds IF samt gamla division 1 södra med Holmalunds IF dam.

2, Från svenska fotbollsförbundet har jag utbildat mig fram till Advanced UEFA diploma. Har även en idrottspedagogisk högskoleutbildning i botten där jag också läst till extra pedagogik för att bli behörig idrottslärare. Utöver min idrottslärarutbildning har jag också högskolestudier i både idrottsfysiologi samt idrottspsykologi.

3, Jag har en tydlig ambition med min fotboll. Jag vill träna på en nivå där jag kan hålla på med fotboll på heltid, det vill säga Superettan eller högre.

4, Jag kommer att söka UEFA PRO till hösten.

 

Nästa man är landslagsikonen Teddy Lucic, Holmalunds IF herrar.

1, Har spelat med A-landslaget och i klubbar utomlands. Har tränat division 3 som högst.

2, Har gått BAS diplom kursen hos SvFF.

3, I dagsläget känner jag mig för om jag verkligen vill satsa på tränaryrket. Nu försöker jag bara lära mig allt som det innebär att vara tränare. Har upptäckt att det finns en del kvar innan man är fullärd, frågan är om man någonsin blir det?

4, Skulle gärna vilja gå Advanced kursen hos SvFF. Ska söka den nästa år.

 

Sist men inte minst Herrljungaprofilen Joakim Andersson, Vara SK i division 3.

1, Spelat som högst i division 4 med Herrljunga SK. Huvudtränare i division 3 med Vara SK och som assisterande tränare division 1 med IK Gauthiod.

2, Har endast U2 på papper som jag fick när jag läste fotbollsgymnasiet i Jönköping. Har även deltagit på några enstaka fotbollsträffar som anordnats.

3, Jag vill vara tränare för ambitiösa personer som vill något med sin fotboll. Division är inte det viktigaste men givetvis brukar det gå hand i hand. Just nu brinner jag för Vara SK och vill se om vi kan göra en bra säsong både resultat och spelmässigt och samtidigt kanske kunna leverera någon spelare till de högre divisionerna!

4, Som det ser ut nu så finns det varken tid eller ork för det, men krävs det utbildning för att få jobba i en så fin miljö som jag har fått göra de sista sju åren så kanske jag får omvärdera.

 

Jag vill tacka alla inblandade för att ni tog er tid med mig så att jag kunde genomföra denna undersökning och delge alla lokalfotbollens läsare. Personligen tycker jag det är en fantastisk läsning med höga ambitioner oavsett nivå. Under mitt arbete hade jag mer än gärna tagit del av övriga tränares ambitioner i den lokala fotbollen, men arbetet hade blivit för omfattande så det får bli vid ett annat tillfälle.

Tränaryrket är tidskrävande på alla plan oavsett nivå men kanske mer krävande för oss som inte kan jobba med det på heltid. Men det viktigaste är att man som tränare tycker det är roligt och meningsfullt samtidigt som man själv har sina drömmar och visioner. Lycka till nu alla tränare/ledare med era uppdrag!

Vid min La Manga vistelsen med Lilleströms SK under min PRO-utbildning så tog jag reda på vad dessa professionella spelare förväntade sig av en tränare. Nästa gång vi möts här på sidan tänker jag jämföra de svar jag fick då med en liknande undersökning bland lokala spelare. Så hur ser förväntningarna ut hos våra lokala spelare? Överensstämmer den med vad Lilleströms spelare svarade?  Håll till godo!

För er som är intresserade kan jag tipsa om den här länken. Där kan ni läsa om hur tränarutbildningen ser ut nu efter den förändring som skett.

Med sportsliga hälsningar

Stefan Strind
Twitter: Coachstrind
stefanstrind17@hotmail.com

Lämna en kommentar