ANNONS:
ANNONS:

Chans att bli bäst på 2000-talet

Vårgårda IK ligger för närvarande sjua i division 2. Det betyder att laget har alla möjligheter att bli bästa lokala gäng på 2000-talet.
– Klart man vill vara med och skriva historia om det finns möjlighet, säger VIK-säger tränare Stefan Strind.

1999 ramlade Holmalunds IF ur division 2. Det året tränades laget av Lars-Morten Saether men det mesta gick emot HIF och det hela slutade med degradering. Efter säsongen lämnade också starka kort som exempelvis Michael Nymoen och Andreas ”Dessa” Nilsson.

Till året därpå, 2000, tillkom Superettan i det svenska seriesystemet. Den ersatte division 1 som inte återkom förrän säsongen 2006 då vi fick nuvarande seriesystem med Allsvenskan, Superettan och sedan från division 1 ner till division 6.

Holmalunds degradering 1999 blev också slutet på något som kan liknas vid elitfotboll i Alingsås, när vi pratar om herrfotboll. Då lirade HIF i landets tredjedivision och det är något vi inte varit i närheten av sedan dess. Under hela 2000-talet har lagen mestadels harvat i division 3 och 4, vilket sedan 2006 alltså är landets femte och sjätte division.

Några lag har varit uppe och känt på det i nuvarande division 2. Holmalund var uppe och vände ett år medan Annelunds IF lyckades bättre än så. Efter att ha kvalat sig kvar första året blev man så bra som femma 2009. Året efter slutade med degradering och efter det har Annelund fallit tillbaka och krigar nu för överlevnad i division 5.

Den här hösten har  emellertid Vårgårda IK möjligheten att passera Annelunds IF som bästa lokala klubb på 2000-talet. VIK ligger just nu sjua i division 2 och närmast väntar ett viktigt mittenmöte mot Stenungsund. Stefan Strind – som lustigt nog tränade Annelund under succésäsongen 2009 – basar nu över Vårgårda, och han har lite koll på historiken när vi pratas vid.

– Man har lite koll på vad man har uppnått tidigare och vi vill självklart göra det så bra som möjligt även i år. Det hade varit roligt att åtminstone tangera den där femteplatsen vi hade med Annelund. Sen har vi redan skrivit historia i VIK i och med att vi gick upp i division 2, men både som tränare och som klubb vill man bli bättre hela tiden, säger Stefan Strind, som ser stora utmaningar med hösten trots att VIK ligger i ingenmansland.

– För det första har vi ett ansvar mot övriga lag att göra vårt yttersta i varje match. Mitt och Peos viktigaste jobb nu är att motivera spelarna inför varje match och träning så att vi får bästa tänkbara slutresultat. Det är också bra att vi har en bred trupp så att vi kan testa olika saker i olika matcher. Det är viktigt att hitta utmaningar inför varje match och nu gäller det att fortsätta utveckla spelarna de månader som är kvar.

Strind berättar vidare att Benjamin Hacker och Oscar Francke kommer att skrivas tillbaka från VIK FK innan sista september, som är sista dagen för övergångar. Däremot är det oklart hur mycket Karl-Anton Pettersson kommer att delta efter 26 augusti.

– Han flyttar ju till Linköping så vi får se hur det blir. Hur mycket han kan träna där uppe, hur mycket han kan komma hem och hur det ser ut i konkurrensen. Det kan vara så att det blir andra spelare som får chansen.

Vårgårda IK har en vision om att vara ett etablerat lag i division 1 inom ganska snar framtid. Om det arbetet fortsätter med Peo Häggström och Stefan Strind som tränare nästa säsong är ännu inte klart.

– Mitt kontrakt går ut efter säsongen och vi har inte börjar diskutera framtid. Jag har varit på den här nivån i totalt åtta år nu och mina ambitioner om att få chansen i någon form högre upp är inte borta. Men vi får avvakta och se vad som händer helt enkelt.

Peo Häggström och Stefan Strind.

DIVISION 2 MELLERSTA 2009

DIVISION 2 NORRA 2017

Lämna en kommentar