ANNONS:
ANNONS:

”Dags att slopa egoismen”

Kenneth Ohlsson är tillbaka. I dag med en text om en ungdomsmatch på Tånga hed och en tanke på ett lokalt cuphjul som gynnar alla lokala föreningar.

Det börjar kanske skönjas en ljusning där bakom horisonten vad det gäller fotbollsmatcher i allt större uppfattning 2020? I bräschen i Europa går några av de ligor som är på väg att slutföra säsongen 19/20. Vi får verkligen hoppas att fansen i dessa länder sköter detta snyggt och inte samlas utanför arenorna i stora folkhopar när de inte får tillträde till läktarplats!

Jag måste ändå erkänna att det var en liten dolk i hjärtat att inte ”Klassbollen i Vårgårda kommun” kunde genomföras i lördags, som tilltänkt var, på Tånga Hed för våra treor och femmor i kommunens skolor när nu vädergudarna var på sitt allra bästa fotbollshumör. Det solskenet hade med lätthet smittat av sig på oss i arrangörsstaben, spelarna och den månghövdade publiken. Men nu riskerade vi inte att smitta ner varann med något riskabelt virus utan vi i VIK-staben återkommer direkt i terminsstarten och tar med största GLÄDJE sikte på lördag 12 september med spel i mixade lag för de fyror och sexor, som ni då tillhör.

Den minnesgode vet hur jag på denna plats senast beskrev känslorna och minnena från en match jag just dömt mellan Vårgårda P05 och Herrljungas dito. Två lag som jag hoppas hänger i för det verkade finnas både kvalité redan nu samt utvecklingspotential hos de tonåringarna, vad jag kunde se på Tånga hed.

Denna vecka vill jag berätta om en självupplevd söndag eftermiddag på denna arena, som med fördel ingöt förhoppningar om fortsatt god fotbollsframtid även för våra tjejer. Vädret var visserligen betydligt sämre än dagen innan med regn och snålblåst, men det bekom inte VIK-tjejerna födda 2010 och deras träningsmotståndare Alingsås KIK. I sju-mannamatcherna räknas ju inga resultat, men jag i min gula domartröja godkände åtta nätkänningar fördelade på lika många för vardera laget så får ni själva räkna ut hur matchen slutade!

Det roliga var att de tioåriga tjejerna visade upp ett passningsspel och en kämpaglöd som hette duga och flera av målen var riktigt snygga. Matchens två sista fullträffar var två riktiga ”stänkare” stolpe-in från bortaspelare och det var vad som behövdes för att överlista en smått fenomenal Sara Högemark i VIK-målet. Till och med AKIK-pappan Patrik Elmander var mäkta imponerad av dottern Felippa och hennes lagkamrater!

Slutligen vill jag försöka så ett allvarligt menat frö till våra lokala fotbollsklubbar med ungdomsfotboll på programmet och med tillhörighet inom en radie av 35 kilometer från Vårgårda. Detta frö ska sättas för att växa i intervallet 15 oktober-15 november detta år och bära frukt förhoppningsvis redan 2021. Låt mig förklara mina tankar!

Jag har sett hur det, både på pojk- och flicksidan, under de senaste två decennierna försvunnit alldeles för många hela kullar i de flesta av ovan nämnda föreningar innan spelarna ens fyllt 15 år, det måste göras någonting åt och nu är det verkligen läge! Tjejerna och killarna har redan upplevt allt det roliga med fotbollen innan det ens hunnit bli aktuellt med junior- och seniorfotboll (strunt i vad det gäller för division A-laget spelar i). De har åkt på cuper och/eller träningsläger i till exempel Göteborg, Helsingborg, Tyskland och norra Italien. Detta har gett dem en mättnad och samtidigt har laget i många fall blivit en egen ”liten ö” i föreningen.

Nu är det dags att slopa egoismen! För det har det varit när ni slopat att åka på de lokala fotbollscuperna utomhus såsom Matmagasinet Cup, Friscocupen, Gabrielssons Cup och Elljuscupen i Emtunga med flera som därmed har fått ställas in på grund av för få anmälda lag och sedan läggas ned. Bedrövligt tråkigt!!

Nej, jag vill se de ungdomsansvariga i respektive lokal fotbollsförening verka för att det framställs ett lokalt ”Cuphjul” där man, efter att ha diskuterat på hemmaplan, träffas på central plats (Tånga Hed, Lenavallen, Katebo eller dylikt) i intervallet 15/10-15/11 och stämmer av vilka klubbar som är intresserade att den och den helgen anordna en cup för en eller flera åldersgrupper. Därefter sätter man ”Cuphjulet” i rullning utan att konkurrera ut varann och istället skapa ekonomisk vinning (nog så viktigt för föreningarna i dessa tidevarv!), men framförallt behålla de unga spelarnas INTRESSE FÖR FOTBOLLEN mycket längre!

Fortsätt håll era kroppar och huvuden fräscha, träna det ni kan träna, låt ert idrottshjärta vara med och lev efter devisen ”Carpe Diem” utan att vara extremt egoistiska så syns vi med gott humör och stort engagemang (Heja och inte Hata) på arenorna när det blir dags igen, förhoppningsvis redan 2020!

FAKTA KENNETH OHLSSON
Födelseår: 1963.
Familj: Brinner för hela idrottsfamiljen liksom för mor, far, syster och två systersöner.
Bor: Centrala Vårgårda
Klubbar i karriären: Ungdomsspelare i Hols IF, ungdomsledare i Vårgårda IK och Södra Härene IF samt seniorledare i Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Största hjärtat finns i Vårgårda IK och Södra Härene IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Hjälper både VIK och SHIF med att döma ungdomsfotboll och är dessutom sedan starten 2014 den ”längsta spindeln” som väver ihop nätet för VIK-arrangemanget ”Klassbollen i Vårgårda kommun”. Sitter som vice ordförande i Södra Härene IF sedan 2018.

1 svar på ””Dags att slopa egoismen””

  1. Härlig idé från Kenneth. Skulle väl tro att vi är flera som hänger på !!
    Idén främjar både känsla för den egna föreningen och att hålla ungdomsfotbollen levande.

    Svara

Lämna en kommentar