ANNONS:
ANNONS:

Ett derby avklarat – ett nytt på G

Under vinjetten Bredsidan har jag möjlighet att tycka och tänka om den lokala fotbollen mer öppet än i de vardagliga rapporterna. I dag handlar det främst om de aktuella derbymatcherna.

Bredsidan

Gerdsken – Alingsås IF 3-2. Det blev resultatet i en jämn och på många sätt sevärd derbymatch i fredags. Alingsås IF gjorde en bättre offensiv match än jag hade väntat mig, och Gerdskens BK gjorde en sämre defensiv insats än vad jag hade väntat mig. Faktum var att AIF hittade luckor i GBK som inte många hittat tidigare i år. Det började redan efter en kvart när Jonny Larsson serverade Jocke Larsson fram till 0-1. Även vid Rickards Hedbergs 1-2-mål blev Gerdskens backlinje genomspelad, och även den här gången var Jocke Larsson inblandad när han vände bort en försvarare och spelade fram Hedberg. I övrigt radade inte grönvitt upp chanser, men det fanns ändå flera situationer som kunde ha blivit farliga. Kort sagt, GBK:s defensiv kändes inte lika vattentät som tidigare. Då ska man ändå ha i åtanke att Andreas Glännbro endast spelade 25 minuter och att David Johansson och Jonathan Yosef inte var med alls. Tre offensiva herrar som kanske var skillnaden mellan seger och förlust den här gången.

Man måste dock berömma GBK som lyckas vinna ett derby mot ett bra AIF trots att inte maskineriet kom igång fullt ut. Jag trodde att gulsvart skulle mala ner motståndet i andra halvlek, men så blev det inte. Istället blev det en av alla lägen till omställningar som båda lagen hade som till slut resulterade. Fronken Johansson spelade in till Alex Profozic som blev matchhjälte. Gemensamt för de båda var att de hoppade in sista halvtimman, och kanske var det just bredden som gjorde att det till slut blev hemmaseger.

Andra derbyreflektioner
– Det small förvånansvärt lite i närkamperna under matchen. Inte mycket till derbykänslor, men det tyder också på en respekt och nån sorts proffsig relation till varandra.

– Tycker att Henrik Larsvik gjorde en bra match som högerback. Tuff och svårpasserad, och två av GBK-målen kom också efter inspel från vänsterkanten.

– Felix Hjertqvist Jonsson går i nian. Trots det var AIF:s mittbackslöfte en av planens främsta aktörer. Imponerade.

– 612 betalande plus ett gäng ickebetalande. Det är väl ändå en ganska okej siffra?

– Med Christian Wieweg i laget kan Glännbro flyttas fram i banan. Det betyder att AIF kommer fortsätta haka på i toppen.

– Berat Berisha fick på en riktig pärla till 2-2. Var nog viktigt för GBK att kvittera direkt i det läget av matchen.

– Starkt av AIF:s mittfält att så gott som spela oavgjort mot Preissler/Borg/Stua. Den trion brukar styra och ställa mer än vad den gjorde i fredags.

– Jag stod tämligen långt bort mot hörnet med klockan på Gerdskenvallen. Det gjorde att jag inte hörde något av vad som sades i högtalarna. Underbetyg på den ljudanläggningen.

– Häftigt att allsvenske assisterande domaren Daniel Ekman gick på linjen i Alingsåsderbyt. Läs en intervju med honom här.

…………………………………………….

Redan på torsdag är det dags för nästa derby. Vårgårda åker till Alingsås för att möta Holmalund, och i mina ögon är VIK ganska stor favorit. Tycker att Holmalund har ett bra lag på pappret men det tycks ändå vara något som saknas. Torskade mot Lerum med 2-1 i lördags och dessförinnan rasade man ihop som ett korthus mot Götene. Samtidigt är nog Vårgårda på väg ur en tyngre period och måste avsluta våren bra för att inte Falköping och Gunnilse ska dra ifrån i toppen. Pratade med David Lager och han var oerhört taggad inför derbyt, och en frisk och spelsugen Lager betyder så klart väldigt mycket. Dessutom är Daniel Olafsson tillbaka efter sin avstängning, vilket också talar för gästerna.

…………………………………………….

Den gångna helgen spelades också vårderbyt mellan Stora Mellby och Sollebrunn. Mitt SMSK fick revansch från fjolårets två nederlag när vi vann med 2-1. SAIK hade bollen mest medan vi sjönk längre och längre ner i banan ju längre matchen led. Mot slutet liknande det mest en bussparkering, men våra 2-0 från första halvlek räckte till en skön uddamålsseger. I SAIK gjorde Rasmus Persson sin andra match efter sin skada. Ett grymt tillskott och Sollebrunn blir att räkna med även framöver.

…………………………………………….

Mikael Prodér är klar som huvudtränare för Holmalund säsongen ut. Ett naturligt och väntat beslut av klubben och det ska bli kul att se om segertåget kan fortsätta för HIF. Undrar förresten om det var aktuellt med något nytt namn utifrån? I så fall var kanske Stefan Strind med i snacket?

…………………………………………….

Underbart väder i helgen. Strålande derbyväder både på G-vallen i fredags och på Brynet i lördags..

…………………………………………….

Vårgårda IK FK inkasserade sin första förlust i fredags. Är magin borta nu, eller kommer maskinen tugga igång igen? Jag tror på det senare. Förresten är GBK enda lokala lag utan förlust nu när både VIK FK och HIF Akademi torskade.

…………………………………………….

Sollebrunn tog inte chansen att haka på toppen i division 3. Förlusten mot BoIS betyder nog att det är för många lag att passera för att topp tre ska kännas rimligt.

…………………………………………….

Säven/Hol tog andra raka segern och kanske har laget kommit igång nu. Dessutom gjorde David Hall debut i fredags, och det bör så klart bli en förstärkning de närmsta matcherna.

…………………………………………….

Herrljunga har nu två raka förluster och har heller inte gjort mål på de två matcherna. Gäller att kravla sig ur den svackan om täten inte ska dra ifrån allt för mycket.

…………………………………………….

Mitt tips för att hitta tillbaka till formen efter en personlig svacka – gå till frisören! Så länge jag kan minnas har nyklippt varit lika med en nytändning och det fungerade även den här gången. Barberaren i fredags, derbyseger och eget nätrassel i lördags.

…………………………………………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar