ANNONS:
ANNONS:

Fem byten hade räckt för att uppfylla syftet

Har funderat en del på den nya regeln om fria byten i högre divisioner. Nu kände jag att det var lika bra att sätta ihop tankarna till en Bredsida.

När nyheten om fria byten i herrarnas division 2 och 3 och damernas divison 1 kom i fredags blev jag mycket förvånad. Jag såg att en motion svävade förbi för några veckor sedan, men trodde aldrig att den skulle bifallas av förbundet. Det var jag så pass övertygad om att jag inte ens brydde mig om att läsa motionen särskilt noggrant.

Men nu står vi där. I en verklighet där traktens bästa lag kan använda sina 18 spelare helt fritt. In och ut på planen hur många gånger som helst. Precis som de lägre divisionerna har spelat sin fotboll i flera år. På sociala medier och annat har man mest kunnat läsa om hur personer vädrat sitt missnöje. De flesta med negativa åsikter – av dem jag sett – är sådana som är verksamma just på den nivå det handlar om.

Jag har full förståelse för detta missnöje. Tidigare var division 3 (division 1 på damsidan) och uppåt på en sida av den gräns som delade seriesystemet i två delar. En lägre nivå där alla spelare inte behövde vara tränade för 90 minuter eller där en nyckelspelare kunde jobba klart sitt helgskift och sedan dyka upp 20 minuter in i matchen och bytas in direkt. Och en högre nivå där en halvtränad spelare sällan kunde starta matchen och där tränarna noga övervägde varje byte för att få ut maximalt av sitt manskap.

Nu suddas den gränsen ut och det råder inget tvivel om att det blir en ny vardag för lagen i de högre divisionerna. För det första blir det en helt ny typ av matchcoachning. På ett sätt kommer jag att sakna de där väl genomtänkta bytena. Vem på bänken är hetast? Hur gör vi för att förändra matchbilden? Vågar vi chansa med vårt tredje byte redan nu? Den typen av frågor är nu i princip begravda och en ny tid är här. Kör en spelare fast kan man nu testa ett nytt alternativ i en kvart för att se om det bär bättre frukt. Särskilt offensivt tror jag att det kan bli en del sådana byten som påminner en hel del om den coachning som bedrivs i handboll.

I de lägre divisionerna finns det en del lag som redan arbetar på det sättet. Har man exempelvis fyra anfallare som är likvärdiga är det ganska enkelt att ge alla speltid och se vilka som är hetast för dagen. Men däremot har vi inte sett särskilt mycket av byten vid hörnor eller frisparkar för att få in en nickspecialist eller en spelare med extremt bra frisparksfot. Det tror jag inte kommer ske i de högre divisionerna heller.

Vad tycker jag då om den här justeringen? Tja, som alltid finns det fördelar och nackdelar med en regeländring. I mina ögon tappar de här serierna i status när de nu vilar under samma paraply som de som tidigare något elakt har kallats för korpen. I det avseendet spelar det ingen roll hur klubbarna och tränarna väljer att utnyttja det nya systemet, utan det räcker att möjligheten att byta fritt finns för att helheten inte längre ska uppfattas som lika seriös.

För fotbollen i stort är det viktigt att inte spelarna faller in i det tänket och sänker sin egen proffsighet. Nu ställs det inte samma krav på att merparten av spelarna i en trupp måste kunna spela 90 minuter och då ställs det i sin tur högre krav på individen att ta sitt ansvar för sin träning, kost och vila. Självklart är det upp till varje klubb att ställa sina krav på spelarna, men fakta är att man i framtiden inte längre blir avslöjat som ett dåligt tränat lag om man tvingas till sex byten sista kvarten. I närtid kan det leda till omedvetet slarv på individnivå och i förlängningen kan det leda till sämre fotboll och färre spelare som är redo att ta nästa steg i karriären.

Det stora syftet med regeländringen är att fler unga spelare ska få speltid i ett A-lag. Så kan säkert bli fallet emellanåt, särskilt i matcher som är avgjorda åt något håll blir det nu lätt att lufta i stort sett hela bänken. Att som 17-åring åka till Karlstad och sitta på bänken och inte veta att det är kört efter lagets tredje byte med 20 minuter kvar tror jag inte ska underskattas. Delaktigheten för truppspelarna blir högre om tränarna sköter sina kort rätt och av egen erfarenhet vet jag att en segersång efter tre poäng är roligare om man själv fått äntra planen, om det så bara är för några minuter. Där kan regeländringen bli ett starkt vapen i fotbollens ständiga kamp för att behålla sina utövare inom sporten.

Ska jag försöka landa i någon sorts slutgiltig åsikt blir det att jag tycker att ändringen är för stor. I mina ögon hade det räckt att utöka antalet byten till fem för att ge tränarna chansen att lufta de yngre spelarna – som ändå var huvudsyftet med hela grejen. Då hade man samtidigt undvikit den stämpel av korpnivå som man nu riskerar att få brottas emot.

……………………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

3 svar på ”Fem byten hade räckt för att uppfylla syftet”

  1. Jag tänker precis samma. Att göra byten fria är helt meningslöst och om man skulle göra en förändring så hade 4 eller 5 byten varit mer logiskt och utbytt spelare förblir utbytt.

    Svara
  2. Håller med! Fria byten är helt fel väg att gå för att komma till bukt med de problem som motionen beskriver.

    Det är fullkomligt bisarrt att detta ska införas i den tredje högsta serier på damsidan. Snacka om distansiering. Misstycker även med införandet i div 3 o 2 på herrsidan- istället borde de införa 4 byten. Det hade i allra högsta grad varit rimligt.

    Vi har skapat en namninsamling i hopp om att få SVFF mfl att tänka om. Just nu ca 700 namn, men siffran stiger ganska snabbt.

    http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Raddasvenskfotboll

    Svara
  3. Ingenting har förbjudits. En utbytt spelare behöver inte bytas in men den möjligheten finns nu.

    Läser man mellan raderna hos de tränare som protesterar så tänker de göra som förut MEN är rädda för att någon motståndare ska utnyttja den nya möjligheten emot dem med lyckat resultat.

    Jag tror att på kortsikt så sker det inga större förändringar.

    En fördel med förslaget är att det inte går att maska vid byten och fler får chans till speltid.

    Tittar man på matcher i division 4-6 så är det inte alla lag som utnyttja fria byten även om den möjligheten redan finns.

    Om nu lagen i de högre serierna börjar utnyttja fria byten så behöver de bredare trupper. Spelare från lägre divisioner ser då en större möjlighet att få speltid. Detta skulle i så fall försämra kvalitén (om möjligt) något på de sämre lagen som blir av med fler spelare.

    Svara

Lämna en kommentar