ANNONS:
ANNONS:

Henrik om spelartyper

I dag inleder vi tredje rundan med våra gästskribenter. Henrik Järåsen skriver i dag underhållande om de olika spelartyperna som finns i ett lag.

Försäsongen är i full gång och någonstans i tunneln ses ljuset av en seriepremiär. För oss i SK Mjörn ställs vi för andra året i rad mot Sjöviks SK i premiären. Vi har spelat tre träningsmatcher där fokus har legat på att testa alla nya spelare och försöka hitta vårt spel.

Olika spelartyper finns det gott om och jag tänkte ägna denna text till att beskriva några spelartyper som ofta finns med i de lag vi spelar i eller ställs mot varje år, runtom i vårt avlånga land. Känner du igen någon i just ditt lag?

Slisk-Robin:
Har ofta nummer nio, frän frisyr och Nike Mercurial Vapor. Är snabb, gör en del mål. Finns sällan i ens eget lag. Slänger en del käft, har en vapendragare i laget som stöttar de allra galnaste tilltag. Byter klubb lite då och då för att få bekräftelse. Försvarsegenskaperna är lika lätträknade som de kvarvarande anrika fiken i Alingsås stadskärna.

Bös-Kim:
Drar sig aldrig för att skicka på en tackling. Kommer ofta sent i dueller och har inga problem med att snacka en del för att reta upp lite extra. Kan även nypas, småboxas eller armbågas vid en fast situation. Är ofta glad före och efter match men byter skepnad precis när domaren blåser igång.

Lungan:
Har sprungit ut beep-testet och svarar ”alla” på frågan ”hur många armhävningar kan du göra?”. Lungan springer dubbelt så mycket som alla andra på planen men är ändå aldrig trött, någonsin. Lungan har ett konstant högt tempo men inget tydligt ryck. Sparkar alltid på boll i närkamper och vid eventuell miss så hjälper Lungan sitt offer upp på benen igen. Lungan skjuter sällan men när hen väl gör det så är det ”hellre stenhårt utanför än löst i mål”.

Talangen:
Kommer upp i a-laget redan som 14-åring. En snabb kantspringare med rycket och kan-göra-sin-motståndare-egenskaper. Flyttar till större klubb tidigt, får skadeproblem. Rehab är tråkigt, resa är kul. Startar om några kilo tyngre i lägre division. Tränar sällan, gör någon match per säsong men är aldrig så bra som hen kunde ha varit ”om inte skadorna satt stopp så tidigt”.

Trixarn:
Lirar oftast i ett lag vars hemmaplan är en konstgräsplan. Kan showa loss på uppvärmning som Touzani men har ingen användning av det på planen. Hänger med huvudet efter en smäll och har en benägenhet att byta ut sig själv när det är en jobbig dag. Självklart har spelaren precis innan försökt byta kant för att slippa efterhängsna motståndare.

Inventariet:
Har varit moderklubben trogen i 36 år, still going strong. Nu har hen nått 40, ikonstatus, och lagt skorna på hyllan i fem säsonger i följd. När våren kommer åker de tjocka värmebyxorna fram igen, den fräna doften av tigerbalsam OCH liniment dödar allt som våren har frambringat. Come back! Placeringssäkerheten kompenserar för löpduellerna. Skjuter alltid med bredsida och skäller gärna ut de yngre efter noter. Står för minst en klassiker per match; Kommunicerar tydligt att hen går upp i en nickduell, följer upp med en svordom och avslutar muttrande med att bollen ”var för lång”.

Vissa typer är såklart mer smickrande och eftersträvansvärda än andra men likaväl träffar en på dem allihop, år efter år. Några av dem träffar jag säkerligen i premiären mot Sjövik. Lungan träffar jag förmodligen redan ikväll på träningen.

Vi hörs!

FAKTA HENRIK JÄRÅSEN
Födelseår: 1988.
Familj: Fästmö, en son.
Bor: Western Ängabo.
Klubbar i karriären: Lysviks IF, IK Östria Lambohov, Rinns AIK, Torsby IF, Tallboda IF, Stigtomta IF, SK Mjörn.
Lokal favoritklubb: Mjörn.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Subjektivt: Destruktiv mittback i SK Mjörn. Objektivt: Näst bäst i Mjörn 2018 enligt spelartruppen. Olle Hedlund är kung!

1 svar på ”Henrik om spelartyper”

Lämna en kommentar