ANNONS:
ANNONS:

HIF riktigt illa ute

Den här Bredsidan handlar om det som hänt i lokal fotbollsväg den senaste veckan. Mest fokus på den rafflande avslutningen i Holmalund.

0-1 hemma mot IFK Kalmar. Det resultatet från i lördags kan få ödesdigra konsekvenser för Holmalund. Nu krävs sannolikt seger borta mot AIK kommande helg, och inte ens det räcker med säkerhet till nytt kontrakt i Elitettan.

I våras tränades Holmalund av Christer Stolt. Det samarbetet avslutades med anledning av för klena resultat. Det kan så klart ha legat andra argument än klena resultat bakom Stolts försvinnande, men utåt sett var det svag poängutdelning som var anledningen.

Jerry Carlsson tog över rollen som huvudtränare inför hösten. Vet för lite om både honom och Christer Stolt för att väga dem mot varandra som tränare, men ska de bedömas strikt efter resultat och poängskörd är Stolt klassen bättre.

Av vårens 14 matcher vann HIF fyra, kryssade tre och förlorade sju. Det ger 15 poäng och ett snitt på 1,07 poäng per match.

Under Jerry Carlssons ledning har HIF spelat elva matcher. Det har blivit två segrar, tre oavgjorda och sex förluster. Det ger totalt nio poäng och ett snitt på 0,82 poäng per match.

Det finns så klart olika saker som spelar in på hur stor en poängskörd blir. Spelprogram, avstängningar och skador har betydelse, och fakta är att HIF haft några tunga skadesmällar under hösten. Men man kan nog i alla fall slå fast att Jerry Carlsson inte lyckats göra bättre resultat än vad Christer Stolt gjorde.

Med två olika tränare som inte fått ut tillräckligt mycket för att säkra nytt kontrakt i Elitettan blir nästa steg att ifrågasätta spelarmaterialet. Kanske är HIF av 2017 helt enkelt inte tillräckligt bra för att ta de poäng som krävs? Jag har sett laget spela för lite för att göra en helt korrekt bedömning, men det finns viss statistik att luta sig emot. HIF har släppt in tredje mest mål i serien och gjort delat näst minst. Nu ligger man trea från slutet i tabellen, och det kan egentligen inte anses som annat än logiskt.

Något annat som kan tala för att truppen varit för tunn är att de olika tränarna inte sällan tyckt att prestationerna i matcherna varit bra. Om man är dålig och förlorar är det en sak, men om man är bra match efter match utan att få med sig några poäng kan det vittna om att man helt enkelt inte har det där lilla extra som krävs för att vinna matcher på den här nivån. Jag tillhör inte dem som tror att missade målchanser och billiga insläppta mål bara är tillfälligheter och otur, åtminstone inte när samma mönster tenderar att upprepas.

Men än är inte slaget helt förlorat. Efter att Sundsvall besegrat Östersund i går säkrade de kontraktet samtidigt som Östersund redan nu är degraderat. Det betyder att HIF måste ta fler poäng borta mot AIK än vad Böljan tar hemma mot Östersund i sista omgången. I min värld är den chansen ganska liten, men lika fullt kan det så klart hända. Och kan Jerry Carlsson och kompani jubla över ett nytt kontrakt på söndag kväll betyder statistik och annat dravel så klart ingenting. Låt oss hålla alla lokala fotbollstummar för att så blir fallet.

…………………..

I helgen har Kycklingcupen avslutats med de sista speldagarna. 1998 var sista gången jag deltog, men i år var jag tillbaka som ledare när SAIK/SMSK P8 lirade i Stadsskogshallen förra helgen. Det var ett kärt återseende av den anrika turneringen som fortsätter att hålla ett stadigt grepp om traktens fotbollsungdomar. Tråkigt nog förstod jag att finalpasset innehöll en smärre skandal när det utbröt slagsmål efter en av finalmatcherna. Svårt att tycka för mycket när man inte sett vad som hände med egna ögon, men så här på avstånd låter det som ett sällsynt korkat beteende av alla inblandade.

…………………..

Läste att James Clark, AIF, André Nilsson, HIF, och Fredrik ”Fronken” Johansson, GBK, utgör kandidaterna till att bli Alingsås bästa fotbollsspelare 2017. Tre självklara namn som gör upp om det, och för mig är det lika självklart vem som ska få priset. Clark var nära att rädda AIF:s kontrakt och ”Fronken” var nära att skjuta upp GBK i tvåan, men bäst har naturligtvis André Nilsson varit. Under den skadefria våren var han i stort sett överlägsen medan han under den skadekantade hösten endast varit lite bättre än alla andra.

…………………..

Nu är DM inför 2018 lottat och klart. Här läser du om alla lokala grupper, och i god tid innan avspark lägger vi naturligtvis upp alla grupper under en egen flik under RESULTAT i huvudmenyn.

…………………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar