ANNONS:
ANNONS:

”Jag har alltid älskat avgörande matcher”

Christer Hallén är veckans gästskribent. I dag minns han tillbaka på ett par matcher som etsat sig fast lite extra hos honom, samt bjuder på en skön anekdot.

Precis som för övriga aktörer på en fotbollsplan så finns det matcher som är lite roligare och ibland lite tråkigare än andra.

I mitt minne så kommer det dock näst intill bara upp roliga matcher och minnen.

Året var 2014 och jag dömde då i division 4. Inför den sista omgången så hade spelordningen fallet sig så att Vara SK i den sista omgången skulle ta emot serieledande Tidaholms GoIF på Torsvallen i Vara. Tidaholm ledde inför den sista omgången serien med 2 poäng vilket således innebar att Vara var tvungna att vinna matchen för att vinna serien och då avancera till division 3.

Vad som dock inte hör till spelordningen är uttagningen av oss domare och i detta fall så vill jag skicka ett tack till min dåvarande coach Pedram ”Pelle” Koublani som ansåg mig och mitt team med Claes Klintenberg och Bujar Durguti bäst lämpade för denna match.

Matchen bevittnades av den fina publiksiffran på 790 personer. Precis som för spelare/ledare så blir en sådan här match något alldeles extra även för oss domare! Matchen blev en extremt spännande historia där Vara har ledningen i paus 2-1, dock så kvitterar profilen Elvedin Kusterica för Tidaholm mycket vackert på en frispark i minut 82.

Matchen ser ut att sluta oavgjort men i den 91:a minuten så når ett långt inlägg en Varaspelare på bortre stolpen och vips så var Vara återigen seriesegrare och klara för division 3. En stor TV-puckshög bildas och det var också det sista som hände i matchen.

Bara någon dag efter match så minns jag såväl att jag fick ett sms av en Tidaholmsspelare som tyckte att vi hade gjort en kanonmatch och att han gladeligen bjöd mig på en kaffe om jag hade vägarna förbi Tidaholm någon dag, en komplimang från en spelare i det förlorande laget som jag minns mycket väl än idag!

…………………..

En annan match som jag mycket väl kommer ihåg var den helt avgörande kvalmatchen till division 4 mellan Göta BK och FC Corner 2013. Kvalet var utformat på det sättet att endast ett av de totalt sex kvalspelande lagen skulle få spela division 4 kommande år vilket först innebar två stycken trelagsgrupper där gruppvinnarna sedan fick spela en match på neutral plan om en plats i fyran kommande år.

Den 2 november (brrrrrr) så var dagen kommen då lagen skulle göra upp på IK Gauthiods konstgräs på Lunnevi IP. Även denna match fick jag den stora äran att döma, antingen för att jag var en av de bäst lämpade eller så var det för att ingen annan domare var sugen på en kylslagen kvalmatch i november.

Då det inte gick så många andra matcher denna helgen så fick jag den stora äran att fritt forma mitt team med Assisterande domare som jag ville ha med mig. Min sex år äldre bror Daniel Hallén hade tidigare under detta året aviserat att det var hans sista säsong och hans plats i teamet var självklar, den andra platsen i teamet tog Per Gunterberg som jag också hade dömt mycket med genom åren. Totalt har de avverkat ungefär 140 st. div.1 matcher som Assisterande domare, rätt imponerande och lite lätt överkvalificerade för att hänga med mig på denna match egentligen. ☺ På plats som domarobservatör på matchen var Per Rehnlund (nu elit AD), ett riktigt dreamteam med andra ord.

Matchen var som en avgörande kvalmatch ska vara. Tuff och med mycket känslor inblandat. Vi som team gjorde (som jag minns det) en riktigt bra match där vi inte hamnade i centrum för några avgörande beslut!

Jag har alltid älskat dessa avgörande matcher vilket gjort att jag presterar som bäst och mest fokuserat när pressen är som störst!

…………………..

Det sista minnet är egentligen bara en rolig historia – men jag bjuder på den. Under sommaruppehållet 2013 så spelade Kopparberg/Göteborg en träningsmatch mot Tyresö i den lilla orten Hjo belägen vid Vätterns västra strand, detta då Tyresö var på ett träningsläger i Hjo. Jag och Tobias Hane skulle denna match assistera Per Gunterberg som var Domare.

Spelare/ledare som var på planen vid denna match var Marta, Christen Press, Jessica Landström, Sara Lindén, Torbjörn Nilsson m.fl.

Det var mycket publik på plats och efter matchen så flockades alla unga kommande stjärnor runt spelarna för att få spelarnas autografer.
Vi försökte smidigt smita emellan alla autograftörstande ungdomar men plötsligt så stoppas jag av en underbar tjej med lätt funktionsnedsättning i 12-årsåldern som gärna ville ha min autograf. Jag blir såklart jätteglad då vi domare sällan får chansen att ge ut en autograf.

Hon vänder sig då om mot sina föräldrar och säger:

– Mamma och pappa, kolla jag får Pia Sundhages autograf!

Just piken om någon eventuell liknelse med Pia Sundhage låter jag vara osagt men lite roligt var det allt!

Pia Sundhage?
Christer Hallén?

FAKTA CHRISTER HALLÈN
Födelseår: 1985.
Familj: Mamma, pappa, en äldre syster och en äldre bror.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Gräfsnäs IF, Sollebrunns AIK, Långareds BoIS, Alingsås FDK (Domarklubb).
Lokal favoritklubb: -.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar