Med derbyt i fokus

En Bredsida som inleds med lite tankar om fredagens Alingsåsderby och avslutas med lite allt möjligt från helgen som gick.

Efter Gerdskens seger hörde jag några äldre holmalundare – alltså inte spelare – som tyckte att GBK spelat tråkigt med ”bara” långa bollar och inte skapat någonting utöver målen. Visst skapade Holmalund mer sett över 90 minuter och visst var Holmalunds första halvlek det spelmässigt bästa som presterades under derbyt. Men jag tycker inte att man ska ta ifrån gulsvart någonting.

Elvir Ramadani hade spets och kompetens nog att förvalta en frispark på ett tjusigt sätt och Jacob Borg visade kyla när han avgjorde från elva meter. Just den kylan och kompetensen saknade Holmalund i första halvlek när deras lägen att avgöra dök upp. Dessutom förmådde inte hemmalaget skapa mycket av värde sista halvtimman mot ett vilt kämpande och defensivt starkt GBK, som i det skedet också fått vittring på en prestigefylld derbyseger.

Nu vet jag inte om spelarna och övriga rödvita anhängare håller med de äldre herrarna som inte tyckte att GBK förtjänat tre poäng. Det verkade inte så på Anton Stensekes intervju efter slutsignalen, då han snarare menade att HIF inte kom upp i nivå efter paus.  Stenseke menade också att hemmalaget saknade en dimension framåt när André Nilsson var avstängd. Det är så klart en sanning, även om vi aldrig får veta om Nilsson närvaros förändrar slutresultatet.

…………………….

Marco Stua var troligen den som sprang mest under derbyt. Mittfältaren var överallt och rev och slet i det mesta. Hemsk att möta så klart, även om han nog ska var glad att han inte fick en tidigt varning som hade tvingat honom att riskera mindre i närkamperna.

…………………….

Kristofer Profozic är inte lika rörlig och snabb som tidigare. Men ibland blixtrade han till och gjorde sådant som inte många andra på planen hade klarat av. Exempelvis var hans nedtagning på Erik Andersson väldiga utspark i första halvlek stor underhållning.

…………………….

Anton Stenseke var en gigant i första halvlek. Vore roligt om han får vara skadefri en tid nu och fortsätta ösa på – det unnar man verkligen honom.

…………………….

Elvir Ramadanis friskark var hård, knorrad och välplacerad. Nog viktigt för GBK med en bra start i matchen efter smällen mot Råslätt förra helgen.

…………………….

Kristofer Profozic, Erik Andersson, Mohamed Salih, Fredrik Gustafsson, Jacob Borg, Alfred Johansson, Albin Bohlin, Sebastian Mårtensson och Qendrim Pllana. Ganska många derbyspelare som representerat motståndarlaget tidigare i livet.

…………………….

På tal om att ha representerat båda klubbarna. Om jag minns rätt har fredagens Alingsåsbördige domare Mirza Beculic spelat med både Holmalund och Gerdsken innan han stoppade pipan i mun.

…………………….

Robert Kovacevic låg kvar på planen en bra stund efter matchen. Så klart bitter över att han orsakade straffen när han kom fel i situationen mot pigge Gustav Blomgren. Stor kontrast för Kovacevic, som förra veckan var lite av matchvinnare med två mål.

…………………….

Det var mycket folk som letade sig till Brogårdsvallen i fredags. 610 var den officiella siffran, och jag tror ganska många njöt av den ljumma kvällen och det förhållandevis sevärda derbyt.

…………………….

Vid sidan av derbyt spelade Vårgårda IK toppmöte med Grebbestad. Efter tre raka 1-0-segrar försvann både nollan bakåt och segersviten. Jonas Henriksson, tidigare Blåvitt och Häcken, gjorde två mål för Grebbestyad som fortsätter imponera stort.

…………………….

Holmalunds målskytte i Elitettan fortsätter att hacka. Nu blev det bara en pinne mot bottenlaget Sundsvall, och målen gjordes av mittbacken Anna Furberg och självmål. Till helgen väntar ett nytt bottenlag i form av Hovås/Billdal.

…………………….

Alingsås IF vann igen och toppar serien. Vi får nog för övrigt vänja oss vid tanken att vi kan få en seriesegrare i mellersta trean från Alingsås till hösten. Alla tre lag har börjar strålande, och AIF är det gäng som imponerat allra mest på mig hittills.

…………………….

Helgens stora Bjärkederby utspelade sig på Ollevi. Ingen match som går till historien som den mest välspelade, och vi på planen lyckades inte ens bjuda publiken på ett mål. 0-o slutade det hela, och det närmsta en matchvinnare vi kan hitta var SMSK:s målvakt Andreas Olsson Atterdal som nöp en straff. Dessutom andra matchen i rad han ligger som en glasspinne i luften och parerar en elvametare.

…………………….

ÖSK var strået vassare än Hemsjö i lördagens grannderby, och rutinerade Marcus Slättås gjorde två mål. På söndagen var det nytt grannderby på Lenavallen när Södra Härene gästade, och även den matchen slutade med gulsvart jubel. Faktum är att ÖSK inte förlorat någon match ännu, varken på dam- eller herrsidan. Starka papper.

…………………….

Sollebrunn hade minst sagt en trevlig vecka. Seger i veckomatchen följdes upp av hela 4-0 hemma mot Trässberg, som imponerat stort fram till mötet med SAIK.

…………………….

Spark körde över Emtunga med 9-2. I samma serie torskade Frisco/Hudene med 14-0. Målglatt värre.

…………………….

Redan i kväll spelas det ett par intressanta matcher. Bland annat toppmötet i femman mellan Säven/Hol och Ardala. Även Annelund är i farten och det gänget skriker efter poäng för tillfället. Skador och svag form har kantat truppen på sistone och jag vågar redan nu skriva av Annelund från topp två i mellersta femman.

…………………….

HIF Akademi hade två raka förluster innan mötet med Skara. Där – med Jenny Holm mellan stolparna – blev det seger och HIF är därmed tillbaka på vinnarspåret.

…………………….

I samma serie tog Frisco en kassaskåpssäker seger med 5-0. Två nya mål av Maja Hansson, som verkligen levererat i inledningen av serien. På onsdag är det för övrigt dags för Hansson att leverera igen, men då handlar det om en text här på sajten.