ANNONS:
ANNONS:

Sätter målvakterna i fokus

Igår, onsdag, gjorde vi ett besök hos Gerdskens BK:s akademiträning för målvakter, där ett av syftena är att blanda tjejer och killar samt olika åldrar. Fokus ligger helt på målvakterna och allt är individanpassat. 

MV_1
Niklas Stewenhag brinner för sin uppgift.

Åtta av de lokala fotbollsföreningarna finns representerade på målvaktsträningarna som Niklas Stewenhag håller i. Tillsammans med tre andra instruktörer drillar han målvakterna i lokalområdet.

– De övriga instruktörerna utbildas också genom träningarna, förklarar Niklas, och det både syns och hörs vilket engagemang han har.

Syftet med akademiträningarna är att sätta individen i centrum och träna individerna på ett annat sätt än vad som vanligen görs i klubblagen. Snittet på träningarna ligger runt 13 målvakter, men när vi hälsar på är inte alla på plats.

– Just idag har vi fått en del återbud, säger Niklas,  som berättar vidare att alla spelare är duktiga på att anmäla frånvaro, vilket han ser som ett gott tecken.

– Då märker man att de uppskattar träningarna, säger han.

Det märks tydligt i vårt samtal att Niklas brinner för det uppdrag han har i akademin och inte minst det engagemang han lägger ner hos varje målvakt.

– Jag har en god kontakt med de målvakter som tränar här och dyker ofta upp när de spelar matcher och även tränar med sina klubblag.

MV_2

MV_3

Akademin går in på sin tredje säsong med målvaktsträning och målet är att vara runt 20 målvakter på träningarna. Akademins rektor Mikael Gustafsson finns också på plats under vårt besök. Han berättar vidare om akademin och deras verksamhet i stort, inte bara på målvaktssidan. Igång i träning har de i dagsläget två grupper i åldrarna 13-15 år men planerar att starta en grupp för 10-12 år inom kort. Samarbetet med IFK Göteborg kommer i samband med den nya uppstarten att utökas. Nästa år planeras även att dra igång akademiträningar för tjejer.

– Målet är att ha 150-200 spelare igång i akademiträningar år 2018, säger Gustafsson, som berättar vidare att man idag har igång drygt 100 spelare.

– Vi ser akademin som ett alternativ till att behöva flytta till större städer och fotbollsgymnasium på andra orter för att få bättre fotbollsträning.

Innan jag lämnar Gamla Tennishallen byter jag ett par ord med två av spelarna som deltar i målvaktsträningen.

Tova Petersson, Sollebrunns AIK, spelar för närvarande i både dam- och u-laget har varit med och tränat med målvaktsakademin sedan i höstas.

– Jag får inte så mycket målvaktsträning i klubblaget så i dag tränar jag här istället för med laget, säger Tova.

Hon anser att utvecklingen gått uppåt sedan i höstas och Niklas håller med.

– Utvecklingskurvan går rakt uppåt hos alla målvakterna som är med och tränar, säger han med glädje i blicken.

Manne Holgersson, Alingsås IF P99, har tränat med akademin sedan starten.

– Här är det mer teknikträning och mer fokus på målvakterna, det är lite skillnad mot klubblagsträningarna säger Manne, som fortsätter berätta att han utvecklat tekniken väldigt mycket och därmed blivit en bättre målvakt.

Under träningen går det inte att ta miste på Niklas engagemang hos målvakterna och även Robert Preissler, som är en av de tre instruktörer som är med på träningarna, sätter sig in i målvakterna och ger mycket individuella tips.

Önskvärt är självklart att alla de lokala föreningarnas målvakter skulle komma och träna tillsammans med akademin. Om det är någon målvakt eller ledare som är intresserad och vill veta mer, så hälsar Niklas Stewenhag att man är hjärtligt välkommen att ta kontakt.

Lämna en kommentar