ANNONS:
ANNONS:

”Två hörnmål var en rimlig utdelning”

Mest fokus på GBK:s premiär. Men som vanligt tuggar vi oss igenom en hel del av det som hänt den gångna fotbollshelgen.

Jag såg Gerdsken vinna sin premiärmatch i lördags. Kortfattat kan man väl säga att nya GBK gjorde som gamla GBK brukade göra. Det vill säga att de vann en match med uddamålet som hade kunnat sluta hur som helst. Det var just det fenomenet som lade grunden till fjolårets succé för hemmalaget.

På Trollhättans hemsida går det att läsa att gästerna var det klart bättre laget och att de borde ha vunnit på Gerdskenvallen. Inget konstigt med att ett internt referat är något färgat, men jag kan inte säga att jag håller med om den beskrivningen riktigt. Visst hade BoIS en hel del boll – troligen mer än vad 2018 års GBK som ska vara spelförande ville. Men jag vidhåller att GBK allt som oftast hade bra kontroll på sitt motstånd, och de flesta räddningar som Erik Andersson gjorde är sådana som han bör och ska göra. Benparaden med kvarten kvar var viktig och Filip Larssons rensning någon minut senare var också nödvändig för att undvika baklängesmål. Men i övrigt upplevde jag Trollhättans offensiv som ganska tunn.

Matchens samtliga tre mål kom på fasta situationer. Gästernas reducering gjorde deras bästa spelare i mittbacken Anton Persson, medan Jacob Borg gjorde två hörnmål på liknande sätt. Att GBK gjorde två mål på hörnor kan förstås ses som tillfälligheter, de med sympatier för Trollhättan kanske till och med väljer att kalla det otur, slarvigt försvarsspel eller det klassiska om att ”vi blev hårt straffade”.

Men jag tycker inte att BoIS blev hårt straffade på hörnor. Utöver de två målen hade GBK ett gäng hörnor som alla var mer eller mindre farliga. Filip Larsson slog en direkt i ribban och vid en annan hade Marco Stua ett bra skott. Dessutom var ett par långa inkast nära att resultera så att hemmalaget gjorde två mål på fasta situationer tycker jag var en rimlig utdelning. Efter det tidiga 1-0-målet blev det också så att varje gång GBK fick en hörna insåg planens alla 22 spelare att det här kan bli farligt, ja det här kan till och med bli mål. Och just tron på att man kan och ska göra mål är en viktig del när det handlar om offensiva fasta situationer.

Antar att det är tränargenen i mig som gör att jag blir glad när jag ser ett lag som tränat på fasta situationer. Att ha en tanke med löpningar i sraffområdet och kanske kryddar det med någon lättsammare variant är detaljer som kan vinna matcher åt laget. Inte minst när man har en Filip Larsson som gång på gång servar in bollen i boxen med både knorr och fart.

……………….

I första halvlek kunde Trollhättan fått två straffar. Hade domaren blåst båda gångerna hade det varit ruskigt bra betalt och ser man situationerna var för sig (som man väl ska göra?) tycker jag båda är ganska tveksamma. Visst kunde domaren valt att blåsa och kanske att BoIS var värt en elvametare sammantaget, och en kvittering före paus kunde så klart förändrat utgången på matchen. Så där hade GBK lite flyt.

……………….

Trebackslinje är något som allt fler går eller gått över till. I Gerdskens fall kan det nog passa ganska bra med löpstarka kantspelare som Simon Preissler och Simon Larsson. Men nog såg det allt som oftast ut som en fembackslinje när Trollhättan hade bollen?

……………….

Marco Stua kan konsten att ligga och skava i 90 minuter. I lördags låg han på helt rätt sida gränsen när han smällde på lagom hårt för att reta upp motståndarna utan att dra på sig allt för mycket frisparkar och kort.

……………….

Fronken Johansson var inte ens med på bänken. Undra vad det ska bli av fjolårets skyttekung den här säsongen?

……………….

Erik Andersson var stabil i GBK-målet. Och det lär bli han som står där framöver då Fredrik Smith deklarerade att han bromsar upp sin satsning och endast finns med som back-up även i år.

……………….

Fredrik Gustafsson skulle lirat mittback i GBK. Men i veckan fick han problem med ett ben och läkarna hittade ingen definitiv diagnos. Förhoppningsvis är ”Gust” snart tillbaka på planen igen.

……………….

Adam Hägg tog istället platsen i mittlåset. Han gjorde det man förväntade sig fram till att ryggen pajade. Det vill säga städade ganska bra utan att synas särskilt mycket.

……………….

Albin Andersson gjorde debut i division 3 efter flera år i sexan med Södra Härene. Hans löpstyrka och fysik har jag själv fått känna på, och att det skulle hålla även i trean var ingen överraskning. Tycker dock att bollbehandlingen och passningsspelet var över förväntan, och den ökade träningsdosen tycks ha gett resultat. Det var bara vid en missad nedtagning i början av andra halvlek som sånär gav BoIS ett öppet läge som division 6-takterna syntes. Annars en stabil debut.

……………….

Sicken matta det har blivit på G-vallen. Visst, naturgräs är alltid goare på något sätt, men jämfört med Nya Bjärkevi och Alströmervallen måste den här planen vara som natt och dag.

……………….

AFC:s premiär blev ingen höjdare med hemmaögon sett. Rössö avgjorde det hela i slutminuten och vann med 2-1 på Alströmervallen. Bara att nöta på och vänta på den första segern för den unga föreningen.

……………….

Det gick trögare än vad jag trodde. Men till slut blev det i alla fall seger för Alingsås IF i premiären. Johan Eriksson brötade in matchens enda mål och ordnade tre viktiga poäng. Några sådana där segrar där inte spelet stämmer behövs om man ska vinna en serie, och nu kan AIF bocka av en direkt.

……………….

Holmalund fick inte till det i premiären mot Tidaholm. Offensiven var för tunn och dessutom släppte man in mål på två fasta situationer. Ingen bra start, och dessutom kom ju nyheten om att Felix Martinsson skadad knäet. Från fjolåret minns vi att HIF hade förtvivlat svårt att göra mål är varken Martinsson eller André Nilsson var på planen så nu gäller det för rödvitt att bevisa motsatsen den här säsongen.

……………….

Vårgårda räckte inte till mot Karlstad BK. Gästerna vann med 4-0 på Tånga hed och VIK står kvar på sin enda poäng. Men än finns ingen anledning till panik. KBK är ett bra lag, och dessutom presenterar VIK sin nya tränare redan i kväll. Så håll utkik på sajten så får ni se vem som ersätter Tomas Östlund.

……………….

Frisco fick ingen flygande start på seriespelet. Falköpings KIK fick med sig 2-2 hem från Mörlanda, vilket kanske understryker att detta var två topplag som drabbade samman.

……………….

Fredagens träningsderby mellan Herrljunga och Annelund vanns av Herrljunga med klara 4-1. Årets enda derby lagen emellan och efter matchen hetsades det en aning på Twitter mellan de gröna och de rödblå.

……………….

Helgens Hetaste var snudd på godkänt för att vara premiär. Rätt tecken (och nära rätt siffror) på Vårgårda och Gerdsken och även rätt tecken på Alingsås IF. Bommade däremot Holmalunds torsk i Tidaholm och jag trodde även att Frisco skulle slå Falköping. Var inne på att det skulle bli jämnt mellan AFC och Rössö, men valde fel lag som uddamålsvinnare. Bara att ladda om för närsta runda med tips.

……………….

Det var inte särskilt många lokala träningsmatcher som spelades i helgen. Antar att många laddar upp inför stundande premiärer i de lägre divisionerna.

……………….

Den här veckan fortsätter vi med det stora Vårtipset. Har du missat något hittills finns alla årets tips samlade här.

……………….

Och här hittar du 2018 års tabellsida. Den börjar vakna till liv nu och det är ju som ljuv musik i öronen. Fast för ögonen.

……………….

För egen del är en premiärmatch ganska långt borta. Det visade sig att det lilla bakslaget för några veckor sedan tog just några veckor att jobba sig tillbaka ifrån. Men nu kör vi på med hopp, löpning och styrka och sen så kanske jag dyker upp på en fotbollsplan i Bjärke igen.

 

……………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar