ANNONS:
ANNONS:

Exallsvensk tar över AIF

Niklas Klingberg, med ett förflutet i bland annat Örebro SK och Örgryte IS, tar över som huvudansvarig tränare i Alingsås IF.
– Målsättningen är otvivelaktigt att vi ska tillbaka till trean redan nästa år, säger 32-åringen.

Efter att Per Krantz deklarerade att innevarande säsong skulle bli hans sista har AIF haft några månader på sig att hitta en efterträdare. Därför kan kan man redan nu presentera Niklas Klingberg som ny huvudtränare.

– Vi är mycket nöjda med den här lösningen. Niklas har spelat på hög nivå och vet vad som krävs. Han bor i Floda och är nu sugen på sitt första tränaruppdrag. Tanken är att han ska vara spelande tränare, men det får väl ge sig längre fram hur mycket han kommer att spela, säger Lasse Samuelsson i AIF:s sportsliga ledning.

Niklas är född 1985 och började sin karriär i Närkeklubben Skyllbergs IK. Han har sedan representerat föreningar som Örebro SK, BK Forward, Degerfors och Örgryte IS. Han har även ett helt gäng med U-landskamper på citt cv. Under 2017 har han spelat med Torslanda IK i division 2.

– Jag har alltid varit en reflekterande spelare och att bli tränare har funnits med i tankarna ett tag. Jag har ofta haft en bra dialog med mina tränare och haft tankar kring spelet. Så det här ska bli väldigt spännande, säger Niklas Klingberg, som fått ett gott intryck av sin nya klubb.

– Klubben är ambitiös och jag är ambitiös, så jag ser verkligen fram emot det här. Jag vill utbilda spelarna så att alla känner att de utvecklas och blir bättre. Sen är resultatet självklart viktigt också, och det är inget snack om att målsättningen är att vinna fyran nästa säsong.

– Sen var även AIF:s duktiga ungdomsverksamhet en anledning till att jag hoppade på det här. Som ambitiös 15-16-åring ska man absolut känna att man kan få chansen i ett A-lag, det är något jag brinner för. Så det ska inte vara en stängd A-trupp på det sättet.

Niklas bor i Floda och jobbar som skolvärd på en skola i Lerum. Det är också på den skolan den enda lilla anknytningen till AIF finns.

– Anders Hurtig (ordförande i AIF Fotboll) jobbar på skolan, i övrigt visste jag ingenting om klubben. Det kan väl vara på både gott och ont, men förhoppningsvis kan detta bli en nytändning efter det tråkiga slutet med degradering den här säsongen.

Detta blir Niklas Klingbergs första uppdrag som tränare. Tränarutbildningar ligger med i framtidsplanen, men till att börja med får han lita till sin erfarenhet som elitspelare.

– Jag har haft många duktiga tränare under min karriär. Både de som varit pedagogiska, de som varit bra på att bygga grupper och de som varit bra plantränare. Jag får försöka plocka det bästa från alla och hitta min stil. Sen gäller det också att hitta rätt ambitionsnivå som passar på den här nivån.

– Jag tror det är lätt att vara överambitiös nu i början. Men jag vill att alla ska se den röda tråden och att alla spelare ska veta sina uppgifter på planen och tillsammans med truppen får vi hitta rätt nivå. Men jag vet att det finns ett gäng väldigt ambitiösa killar i laget så det kommer att bli riktigt bra.

Från sin egen spelarkarriär minns Niklas Klingberg bland annat många fina år i Degerfors IF och den första allsvenska starten inför en fullsatt hemmaarena med Örebro SK. I klubblag har han lirat mycket med exempelvis Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad, och i U-landslaget bildade han centralt mittfält med Sebastian Larsson och Petter Andersson.

– Jag var med hela vägen i landslaget från P15 till P18. Sen blev jag kallad till en U21-samling men var tvungen att lämna återbud på grund av skada. Har tyvärr varit en del skadad genom karriären, särskilt mellan att jag var 18 och 22 år. Så jag lyfte väl aldrig ordentligt efter de åren även om jag är nöjd med min karriär, har ju ändå haft lyxen att leva på fotbollen i 15 år. Förhoppningsvis kan jag starta en ny bra karriär som tränare i Alingsås, säger Niklas Klingberg, som inte vet i vilken omfattning han kommer dra på sig matchtröjan nästa år.

– I första hand är jag tränare, det har jag varit tydlig med. Sen kommer jag säkert vara med och träna en del själv och säkert också spela några matcher. Men mitt fokus kommer ligga på att utveckla andra spelare.

Om du spelar, vad är du för spelartyp?
– I grund och botten är jag en offensiv spelare, men med åren har jag kommit längre ner i banan. Har spelat mycket defensiv mittfältare men även en del mittback på Superettannivå. Att jag spelat i olika lagdelar tror jag skapat förståelse och kan vara en fördel nu när jag blir tränare.

Lämna en kommentar