ANNONS:
ANNONS:

”12 år en rimlig ålder att börja sortera”

Ture Leden drar igång en artikelserie när han i sin debut bjuder på den första av totalt fyra texter om hur han tror att Alingsåsfotbollen på herrsidan skulle kunna utvecklas.

Jag har bott i Alingsås i 15 år och det känns som det mer eller mindre inte utvecklats eller gått framåt över huvudtaget i lokalfotbollen. Det skiftar med åren vilka som är bäst i stan och så är man hur nöjd som helst när man väl är det. 

Och jag vet inte kanske är vi nöjda med hur det ser ut just nu!

Jag kommer i alla fall skriva fyra texter om idéer på vad jag tror kan utveckla Alingsåsfotbollen!

Del 1 ungdomsdelen 

Ända sedan jag har varit liten och spelat i knattelag i Gerdsken har jag alltid tyckt att det är märkligt att till exempel i skolan i årskurs 1 (7år) så har de som har lätt för sig i matte en svårare mattebok och de som är bra i engelska får svårare uppgifter att jobba med. Men att Kalle (12 år) som i stort sett lever med fotbollen varje dag bara måste köra passningsövningar och spela match med Gabbe (12 år) som är där för att hans föräldrar vill att han ska röra på sig. Annars tar det hus i helvete och det är inte Gabbe som tycker det är jobbigt utan Gabbes föräldrar. Vi får inte glömma att det är inte människor vi bedömer utan fotbollspelare. 

Alla ska få spela fotboll, fotboll är det roligaste som finns och alla ska få känna glädjen i fotboll.  Men alla ska få spela fotboll på sin nivå. Gabbe  utvecklas inte av att spela i samma lag som Kalle precis som Kalle inte utvecklas av att spela med Gabbe.  En del är att Gabbe till exeempel bara vill träna fotboll max 2 gånger i veckan och Kalle vill träna 5 gånger i veckan. I ett breddlag kommer Gabbe få chansen att lyfta med sin fotboll och inte alltid få massa dumma kommentarer. Han kommer våga mer och få ett högre självförtroende. I ett akademilag kommer Kalle för första gången få lite utmaningar och spela med andra som är jämnbra och vill träna lika mycket som honom. 

Därför tycker jag att det borde sättas igång ett samarbete med klubbarna för att på sikt kunna dra igång ett duktigt akademilag med hög träningsmängd och utbildade ungdomstränare. 

Just nu är träningsmöjligheterna i Alingsås generellt för dålig. Det erbjuds för få träningstillfällen och för dålig kvalite på träningar där det är för mycket köande och alldeles för lite fokus på teknikträning i de åren tekniken utvecklas mest. Ett annat problem är att det tävlas alldeles för lite på träning och i match. Vi behöver tävla mot varandra och med oss själva för att få ut maximal utveckling. Denna generationen som kommer här har inte fått tävla och inte heller fått lära sig att ta motgångar tillsammans. De har inte haft möjlighet att vara med i cuper och förlora mot ett lag i en tuff match i semifinalen och tagit sig igenom det som ett lag. Utan fram till de är 14 år har de spelat 3 matcher i ett gruppspel och åkt hem sen.

Jag befinner mig just nu i Uruguay och har pratat med rätt många fotbollsintresserade personer här nere för jag är så fascinerad över hur de får fram så många duktiga spelare för ett sånt litet land och alla trycker lite extra på just den biten. De börjar tävla från dag 1 i allt. 

På matcher har vi också problemet där vi generellt i Sverige inte vågar spela fotboll längs marken med tålamod i ung ålder. Utan vi tillåter dem att slå 2 passningar och sedan slå en lång boll och så kanske det blir mål. (En outvecklande fotboll). Detta är till största delen för att en föräldrartränare fått laget utan utbildning och kunskap. Ett annat problem är såklart att vi får möta för dåliga lag runt om oss. 

Hör dagligen från elever på skolan som vill träna mer fotboll men där tränarna tycker att man inte ska träna mer för att man ska ha möjlighet att träna andra sporter också. Jättebra med allsidig träning tycker jag. Men de som vill träna fotboll 5 gånger i veckan måste vi ge möjlighet att träna 5 gånger i veckan! 

Vet att detta är ett känsligt ämne och jag kan förstå det. Men när gymnaster och balettdansare väljs in i grupper när de är 6 år är det ingen som tycker det är konstigt. Jag tycker det året man fyller 12 är en rimlig ålder att börja sortera upp. Då finns det ett akademilag, ett lag med spelare som vill träna mycket men inte riktigt är framme i utvecklingen än och ett breddlag. 

Vill avsluta med att hylla all ungdomstränare där ute som vecka in och ut oftast utan ersättning gör ett fantastiskt jobb för alla barn och ungdomar där ute! Det finns ett otroligt engagemang i Alingsås och sjukt många kunniga förebilder och eldsjälar.

TURE LEDEN
Födelseår: 2002.
Familj: Mamma Linda, pappa Tobias och två bröder, Ivar och Olle.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Azalea BK, Gerdskens BK, Östadkulle SK, Stenkullen GoIK, Alingsås City.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ungdomstränare i GBK P14 och P16 samt spelare i Alingsås City.

2 svar på ””12 år en rimlig ålder att börja sortera””

Lämna en kommentar