ANNONS:
ANNONS:

Kvalextra – vi reder ut förutsättningarna

Kvalmatcher hör hösten till och i mina ögon är det som åskådare årets bästa tid i den lokala fotbollen. Här redogör vi för vilka lag som kan få kvala i år, och hur deras eventuella kval är upplagt.

Antonia

Om Holmalunds damer lyckas vinna serien väntar ett dubbelmöte med segraren i division 1 södra Svealand. Vem det blir avgörs i den sista omgången, och det står mellan IFK Nyköping, Västerås BK 30 och Älvsjö AIK. Nyköping leder serien i nuläget och behöver alltså ”bara vinna” för att hålla undan. Holmalund börjar i så fall borta innan allt avgörs i hemma i Alingsås. För Holmalunds del gäller minst en poäng borta mot Skepplanda i sista omgången för att inte Rössö – i händelse av seger – ska smita förbi i tabellen.

Holmalunds herrar riskerar att tvingas kvala sig kvar i division 3. Blir det en nionde plats är det klart att HIF hamnar i just kvalgrupp nio. Där hamnar även Alingsås IF eller Gerdskens BK om de blir sämsta tvåa eller trea i den serie med bästa tvåa. För det lag som blir trea i den serie med sämsta tvåa är det grupp 8 som gäller och således inget kvalderby mot Holmalund. Grupperna består av fyra lag och endast ett spelar division 3 2016.

För Holmalunds del räcker det med en poäng hemma mot Falköping för att slippa kvala eftersom Lunden/Överås och Tidaholm möts i sista omgången. Vid förlust får HIF förlita sig på andra resultat för att slippa kval. Alingsås IF blir trea i serien och är klart för kval, och det är i nuläget 50-50 om det blir kvalgrupp 8 eller 9. Om allt går emot Gerdsken i sista omgången kan de bli sämsta tvåa, vilket ger en plats i kvalgrupp 9 tillsammans med Holmalund om de tvingas kvala. AIF och GBK kan inte hamna i samma kvalgrupp men om Holmalund misslyckas på söndag finns chansen – eller risken – med ett hett kvalderby.

Annelunds IF kan behöva kvala för överlevnad i fyran. Där är det trelagsgrupper som gäller och för Annelunds del väntar två lag som blivit tvåa i division 5. Antalet platser i fyran för de totalt sex kvallagen styrs av division 3-kvalet, men en gruppseger bör räcka långt. Om Annelund vinner sista matchen mot Skepplanda klarar de sig från kvalspel, medan förlust eller kryss ger antingen kval eller omedelbar degradering.

I division 6 har FC Alingsås redan ordnat en kvalplats mot femman och för Södra Härene räcker det med en pinne hemma mot Västkurd för att göra detsamma.  Säven/Hol kan bli insyltat i samma kval om de förlorar mot Trollhättans BoIS samtidigt som Brämhult och Töllsjö vinner sina respektive matcher. Ett inte helt otänkbart scenario, även om det ska mycket till. Här handlar det om fyra trelagsgrupper med ett lag från femman och två lag från sexan i varje. Hur många platser det finns att fördela vet vi inte ännu, men i normalläget räcker gruppseger för en plats i femman 2016. Men det kan justeras åt båda hållen beroende på hur det går i det övriga kvalspelet.

5 svar på ”Kvalextra – vi reder ut förutsättningarna”

  1. Vid förlust är de dock inte säkert att det blir kval ändå för holmen herr.
    Då beror de på hur de går i tidaholmsmatch och målskillnaden. Finns mycket att räkna på där!

    Givetvis går vi för 6e raka, men om de inte skulle gå vägen är de fler parametrar att läsa av.

    Svara
  2. Om man ska kolla på div 6 Herrljunga, med tanke på hur det sett ut de senaste matcherna för Västkurd, med WO på senaste bortamatchen och förlust hemma senast med 1-11. Om det skulle lämnas WO igen från deras sida och därmed bli utesluten ur serien, skulle mycket ändras i toppen på serien?

    Svara
    • Vet att Sollebrunn har förlorat båda matcherna mot Västkurd, så de blir inte av med några poäng om Västkurd utesluts. Det skulle kunna ändra en del, men jag har inte kollat närmare på det.

      // Jonas

      Svara

Lämna en kommentar