ANNONS:
ANNONS:

”Är inga megaanläggningar jag begär”

Ture Leden är tillbaka – och ni kanske minns att han senast drog igång en artikelserie om hur han skulle vilja se Alingsåsfotbollens utveckling. I dag är det dags för del 2, där han jämför Sverige med Danmark och tycker att kommunen har möjlighet att satsa mer på ungdomars rörelse och träning.

Hej igen! Skrev i senaste texten lite om hur Alingsåsfotbollen stått still och mina förslag för att öppna diskussion hur man kan utveckla den! I denna texten kommer jag skriva mer om hur vi kan ta lärdom från våra grannländer.

Danmark:
Danmark med hälften så många invånare har sprungit om Sverige senaste åren och har blivit en riktig talangfabrik och framgångsrika unga svenska spelare har valt att börja spela i danska akademier. Resurserna på fotbollen är mycket högre i Danmark och pengarna läggs på väldigt mycket bra grejer.

En ungdomsspelare i akademilagen har bättre faciliteter än vad spelarna i allsvenskan har. Köpenhamn och Midtjylland är för bra för att ens vilja vara med på de skandinaviska u19-mästerskapen. Detta har såklart fått mig att undra och få en bild av hur Danmark jobbar. Om vi kollar på hur Köpenhamns akademi jobbar så har de en röd tråd. Där det finns, hela vägen från ungdomslag till a-lag, hur Köpenhamn spelar fotboll.

Med en högre träningsmängd kontra Sverige från tidig ålder. I idén ingår hur man ska uppnå och göra det över tid och med det behövs resurser. Där en metodik och process behövs i början för att skapa resurser, för att få en snöboll i rullning och använda resurserna på att satsa på sina unga spelare.

Så när jag fick chansen så satte jag med mig med GBK:s ekonom Sten som är från Danmark och har ett stort fotbollsintresse. Han sa såklart som jag har nämnt tidigare att man tävlar mer och att den nivåanpassade indelningen börjar tidigare. Men det som gjorde mig extra intresserad är hur Danmark jobbar med att unga ungdomsledare får möjligheten till både ersättning från kommunerna men även hela utbildningspaketet. Detta tror jag är en otroligt bra lösning för att skapa riktigt bra ungdomsledare som på sikt också så klart skapar fantastiska ungdomsspelare.

Om vi ser på vår kommun så är detta en minimal kostnad för kommunen. Det måste satsas på barn o unga. Ungdomar som inte är aktiverade leder i längden till annat som kostar desto mer för kommunen. Satsar vi ännu mer på idrotten för att också utveckla bra människor satsar vi också lika mycket på att få bort kriminalitet. Barn och unga rör på sig allt mindre och mycket tid spenderas stillasittande framför skärmar. För mycket stillasittande kan bland annat leda till sämre sömn, sämre styrka i skelettet, koncentrationssvårigheter och ökad risk för både fysiska och psykiska sjukdomar. Om vi rör oss mer mår vi bättre. Vi minskar risken att insjukna i folkhälsosjukdomar, att drabbas av demens och att dö i förtid. Fysisk aktivitet minskar även ångest och stress.

Tycker att GBK är väldigt bra på det jobbet, att få så många som möjligt att bli kvar i föreningen och ta hand om och utnyttja sina spelare i klubben. Jag till exempel är en ganska begränsad fotbollspelare. Men föreningen och framförallt Knicken har sett mig och snappat upp att jag har en rätt bra spelförståelse, att jag gillar det taktiska och är en hyfsat bra pedagog ändå. På det sättet fick jag möjligheten att gå på tränarutbildningar och bli ansvarig för ett ungdomslag. Har även fått möjligheten att ha Tommy Johansson som instruktör. En otroligt duktigt tränare och förebild med sjukt bra erfarenhet.

GBK har blivit sjukt bra med det som jag snackade om förut med att ha en röd tråd med hög träningsmängd genom hela föreningen och satsa på de unga spelarna i klubben.

Konstgräset:
Jag är en stor gräsförespråkare och tycker över en hel säsong att det är alldeles för många lag i Sverige som bara spelar på konstgräs. Framförallt är det väldigt svårt att fostra bra försvarsspelare på konstgräs, vilket vi också ser i vårt herrlandslag. Skillnaden på avståndet när du ska gå in i press är stor. En rättvänd anfallare passerar en försvarare lätt på konstgräs. Som försvarare blir du rädd att bli passerad. Detta leder i sin tur att vi inte skapar lika starka duellspelare.

Precis som även GT (Gustav Torstensson) varit inne på är det mycket enklare att slå en bra passning på konstgräs. En slarvpass kan komma fram. På så vis blir vi mer bortskämda och så är det inte på naturgräs, där måste du vara mer koncentrerad. Med det sagt tror jag även extremt mycket på många konstgräsplaner under vintersäsong med det klimat vi har. Där kan vi se studier på att vi, trots dubbelt så många invånare, har hälften så många konstgräsplaner som Danmark och Norge. Vi har ganska mycket konstgräsplaner i stan men det är fortfarande för få och det är inga megaanläggningar jag begär.

Ängaboskolan: Fotbollsplanen på Ängaboskolan är i stort sett full size. Se till att fixa till underlaget på Ängaboskolan, lägg på linjer och, viktigast av allt, se till att det finns ljus så har vi en helt ny elvamannaplan i stan. Där kan upp till 300 ungdomar och barn träna varje kväll mellan 17.15-21.45.

Mjörnvallen: Att lägga konstgräs på C-plan/B-plan på Mjörnvallen för att ge mer utrymme för de andra lagen på Noltorp och Alströmer måste vara en möjlighet!

Nolbyskolan: Nolbyskolan har en helt oanvänd sjumannaplan med konstgräs. Fixa till underlaget, linjer och ljus så har vi en klockren plan för träningsmöjligheter.

Savannen: Fixa till gräset och linjer så har Spark och City en grym gräsplan på våren och sommaren.

Vill avsluta med att hylla Tommy Johansson i GBK som är en fantastisk tränare Alingsås otbollen har fått in och även slå ett slag för att GBK vinner 4:an i år och ytterligare ett extra slag för nyförvärvet Noradin Mohamed.

Hälsningar från Ushuaia (Världens ände)

TURE LEDEN
Födelseår: 2002.
Familj: Mamma Linda, pappa Tobias och två bröder, Ivar och Olle.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Azalea BK, Gerdskens BK, Östadkulle SK, Stenkullen GoIK, Alingsås City.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ungdomstränare i GBK P14 och P16 samt spelare i Alingsås City.

Lämna en kommentar