ANNONS:
ANNONS:

"Bara att byta kanal om man inte vill titta"

I dag väljer Jessica Pettersson att lyfta ett viktigt och ibland känsligt ämne. Nämligen det om tjejers rätt att spela fotboll på lika villkor som killar.

Vinjett_JP

Har länge funderat på om jag orkar dela med mig av mina tankar kring ämnet, eftersom jag har en känsla av att knappt hälften kommer fortsätta läsa när de inser vad ämnet handlar om och därefter bara fortsätta på samma tråkigt spår. Jag tycker dock att ämnet är viktigt, oavsett hur många som läser och tar åt sig, och kanske att någon kan tänka lite annorlunda.

För ett tag sedan läste jag ett inlägg på Twitter som fick mig att sucka och skaka på huvudet. Jag blev arg och väldigt irriterad men samtidigt inte alls förvånad. Det var inte första gången jag stötte på kränkande ord om damidrotten och denna gång var det någon manlig individ som skrivit om damhockey och liknat det vid kossor på hal is. Min första tanke när jag läste var ”varför sitter människan och tittar om han har sådan avsky mot damer som spelar hockey”. Likadant lär det tyvärr bli när damernas VM inleds i juni.  Inlägg på sociala medier där man nedvärderar damfotbollen och yttrar sig om att tjejer inte kan spela fotboll. Fast uppenbarligen så kan vi faktiskt det eftersom vi tog oss till VM – något som herrarna inte riktigt lyckades med i fjol…

Själv är jag inte så intresserad av ridsport men accepterar att det finns andra människor som brinner för sporten. Därför lägger jag varken tid eller energi på att uttala mig negativt eller på något sett motarbeta att den ska finnas till. Jag undrar så vad grejen med att nervärdera kvinnliga fotbollsspelare är och varför det finns individer om ägnar sin tid åt att kolla på damfotboll för att sedan trycka ner utövarna i sociala medier. Personligen finner jag ingen som helst logik i det hela, det är väl bara att byta kanal om man inte vill titta?

I de föreningar vi på lokalfotboll.se/0322 bevakar finns det en bit över tusen tjejer, kvinnor och damer som spelar fotboll. En ganska hög siffra i mina ögon. Jag har inte lagt någon tid på att ta reda på hur många manliga fotbollsspelare det finns, för det är ganska lätt att räkna ut att de är fler än de kvinnliga.

Alingsås har ett fotbollslag som spelar högt upp, och som definitivt har kapacitet att spela ännu högre. Någonting som de manliga lagen troligen inte kommer lyckas med på många år, och har jag fel här så gynnar det bara vår stad och jag kan i så fall glatt erkänna att jag var fel ute. Förutom sitt A-lag i division 1 har Holmalunds IF en akademi som vi framöver kommer få se mycket av. De kommer med sitt sätt att träna och matcha spelare få fram talanger till sitt A-lag men med all säkerhet kommer flera av deras spelare gå ännu längre. Så länge de får de ekonomiska resurserna som krävs. För allt som oftast handlar det om just ekonomi. Skulle Holmalunds damer ta sig till elitettan är det för mig helt ofattbart att de skulle behöva tacka nej till platsen på grund av ekonomin och jag hoppas innerligt att detta inte kommer ske. Här hoppas jag att den aktuella styrelsen tar sitt förnuft till fånga och så långt det är möjligt försöker hitta en hållbar lösning för damerna.

Mitt hjärta klappar som ni nog redan vet för Alingsås KIK, en indirekt konkurrent till Holmalund. Men för vår lokala fotbolls skull så önskar jag dem givetvis all framgång i ettan och tar de klivet upp kommer det inte bara gynna dem som förening utan hela Alingsås som fotbollsstad. Kanske får fler tjejer upp ögonen för fotboll och kan få lokala förebilder eller ett lag att sträva efter att få spela i. 

Hörde en gång några repliker från ett fotbollsmöte där flera föreningar i vår stad hade medverkat. Någon man hade där yttrat sig och sagt något i stil med ”vi får inte fram några talanger i Alingsås..” Men där håller jag inte med. Se på Mimmi Löfwenius, född och uppvuxen i Alingsås och fotbollsfostrad i Holmalunds IF, reserv till VM i Canada 2015. Matilda Larsson, född -99, har redan imponerat på Pia Sundhage under sitt Elitläger i Halmstad förra sommaren.  Två lovande talanger, med sina fotbollsrötter i den lokala fotbollen.

Fick höra en annan intressant reflektion häromdagen när jag bevakade en lokal fotbollsmatch mellan två herrlag. Det var en relativt tuff match som innehöll mycket frisparkar och dessförinnan hårda tacklingar. ”Så där håller inte tjejer på” sa en åskådare när en spelare låg på planen och vred sig i smärtor, märkte snart att han inte fick frisparken med sig, reste sig upp och sprang vidare som om ingenting hade hänt. Och faktiskt, det är sällan jag ser en match mellan två damlag där någon spelare ligger kvar på marken och grinar illa, om hon faktiskt inte har ont eller blivit skadad på riktigt. Där killar – har ni någonting att ta efter.

Personligen tycker jag att idrotten är precis lika viktig för både tjejer som killar. Har i tidigare krönikor nämnt skillnaden mellan könen, tankemässigt och hur stor skillnaden kan vara för en ledare som tränar analyserande stortänkande tjejer eller resultatinriktare killar. Däremot vill jag lyfta vikten av att det är lika accepterat för en tjej att spela fotboll, som för en kille. Givetvis har vi en yttrandefrihet i Sverige som gör att alla de kränkande kommentarerna publiceras på sociala medier, och själv har jag inte en tanke på att sluta träna mina 11-åriga fotbollstjejer när jag läser det, snarare tvärtom. Däremot vet jag inte hur orden och kränkningarna hanteras av dessa yngre tjejer. För jag tror absolut att de, precis som jag, under sin uppväxt kommer få höra, eller ännu värre redan hört, de där fantastiskt idiotiska orden mer än en gång… ”Tjejer kan inte spela fotboll”. Fast jo, det kan vi faktiskt, för även om vi inte har samma fysik som er män, så kan vi faktiskt transportera den där bollen (med fötterna) från egen planhalva in i motståndarnas mål. Vi kan till och med göra det flera gånger under samma match, jag lovar – det händer under många matcher per år. Dessutom tänker vi fortsätta spela fotboll, minst lika länge som er män, hur provocerande ni än tycker att det är. Och med ni, eller er, så menar jag såklart de individer i vårt avlånga land, eller något annat land också för den delen, som är emot att tjejer ska få idrotta och spela fotboll. Jag menar alltså er som lägger dessa kränkande kommentarer och kräks över hur ”lågt tempot är”. Och jag har faktiskt ett tips till er, stäng av tv:n, eller byt kanal, eller gå inte på någon lokal dammatch, om ni ändå bara ska sprida negativitet och ovärda kommentarer runt omkring er.

Till er andra – hjärtligt välkomna till någon av våra lokala arenor runt om i Alingsås, där det spelas fantastiskt fin fotboll av och med tjejer.

Fakta Jessica Pettersson
Ålder: 25.
Bor: Alingsås.
Familj: Sambo Jonathan. Mamma, pappa och lillasyster.
Klubbar i karriären: Alingsås KIK.
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ledare för F04 och webbansvarig i Alingsås KIK.

9 svar på ”"Bara att byta kanal om man inte vill titta"”

  1. Du vill alltså att damer ska spela på samma villkor som herrarna, men du vill också att dom som inte gillar damfotboll ska kolla på något annat istället?!(byta kanal), varför inte försöka motivera dom som inte gillar att börja gilla istället? Jo, för det är ganska omöjligt.

    För att få det på samma villkor så får man inte glömma att pengar och intresse krävs.
    Pengar kommer ifrån? Juste, genom sponsorer, publik och tv-tittare.
    Det var över 1 miljard som kollade vm-finalen 2014, varav 3-4miljoner i Sverige, bara finalen!!

    Hur ska man då locka samma miljard att även kolla på dam-finalen? -Omöjligt
    Spelmässigt går ju verkligen inte. Visst att som du skrev så kan tjejer också ”transportera den där bollen från egen planhalva in i motståndarnas mål.” Men det kan vilket korpenlag som helst till och med Grunden BOIS kan ju det, inget ont i korpen eller Grunden, dessa spelar för att det är roligt. Men fotboll handlar om så mycket mer än bara det. Sen atmosfären, hypen eller ”snacket på stan” inför/under/efter match saknar ju damfotbollen helt då tänker jag främst på toppmatcher som Champions League, VM, EM, Premier League osv.

    ”vi tog oss till VM – något som herrarna inte riktigt lyckades med i fjol…”
    Okej.. För att motståndarna var sämre. Men eftersom AIK:s P17 vann över damlandslaget(sveriges bästa spelare i samma lag) med 3-0 innebär det då att AIK:s P17 lika väl skulle kunna vinna det VM som damerna kom till?

    Visst ska alla ha rätt och alla ska bli accepterade om dom vill spela fotboll, oavsett kön, absolut. Men att det ska ske på samma villkor är i praktiken omöjligt. Sen att folk yttrar sig negativt är ju inte bara i fotbollens värld precis, något man får ta in genom ena örat och slänga ut i andra.

    Svara
    • Hej Johan! Människor som som bara konstaterar att saker är omöjliga har aldrig löst svåra uppgifter. Om man läser din text så är den konstant negativ, varför? vad vill du komma? Dam fotbollen är antagligen ca 30 år efter i utvecklingen pga. Damer inte ”fick” spela förr. Så att jämföra dam och herr är inte rättvist på något sätt, men damfotbollen utvecklas enligt mig snabbare än herrfotboll som även har utveckling som är negativ typp filmningar mm. Så jag tror inte dom förändringar du tar upp är omöjliga men dom tar tid. Den tiden har herrfotbollen haft och den tiden behöver damfotbollen naturligtvis också få ha. Hoppas bara det inte tar 30 år!!!! vi kan börja med att prata positivt om damfotbollen så hoppas jag att vi tillsamans kan starta en snöboll…/Pelle

      Svara
      • Hallå Pelle. Är det omöjligt att kasta en sten till månen? Vart i min text hittar du det negativa? Det jag gjorde var att jämföra. Måste man inte det om saker ska ske på samma villkor?
        Men som du säger, man ska inte jämföra.. Då undrar jag lite vad är grejen med att damerna ska ha samma villkor som herrarna? Vi ska ju inte jämföra, då får ju damerna spela på deras villkor och herrarna på sina. Eller är jag helt ute och cyklar då?

        Det här med filmningar.. Det är klart att det sker filmningar i damfotbollen med. Som att någon får en smäll och knappt kan gå eller skriker av smärta, för att sedan 2 minuter senare ta en maxlöpning. Enligt dig är det bara inom herrfotboll, märkligt.

        Svara
    • Hej Johan.
      Uppenbarligen är detta ett ämne som du är engagerad i eftersom du tar dig tid att skriva ett svar på detta inlägg. Jag undrar lite hur du tänker med sämre motstånd? Gäller det alla andra svenska landslag som deltar i VM?

      Svara
      • Hej Sara! Vad jag vet så är det bara i fotboll man behöver kvala till VM? Kommer man då till VM har man väl varit bättre än motståndarna eller motståndarna har varit sämre, samma sak.

        Svara
  2. Bra text Jessica! Själv går jag oftare på dam fotboll pga. att jag tröttnat på filmningar och att många herr lag försöker spela ett snabbare spel än vad laget klarar av, till följ att det blir väldigt mycket felpass och i mitt tycke sämre fotboll än damerna presterar./Pelle

    Svara
  3. Härligt och mycket bra skrivit om Damfotboll 🙂
    Jag ser idag mycket Damfotboll för den är rolig att titta på. Se en massa grabbar som som ligger på backen och vrider sig och klagar på varje domslut gör att man inte kollar längre.
    Mycket bra skrivit Jessica 🙂

    Svara
    • Magnus !
      Enligt mig är all fotboll kul att följa, på sitt sätt.
      Ang herrarnas klagomål mot domaren ! Det förekommer lika mycket gnäll och protester mot domslut i damfotbollen, gå gärna och titta på en dam div 2 match så märker du ..

      Svara

Lämna en kommentar