ANNONS:
ANNONS:

Bredsidan lever vidare

Varför bryta en fin måndagstradition? Så länge inspirationen finns öser vi på med Bredsidan.

Det som spred sig i slutet av förra helgen blev till slut bekräftat och officiellt. Peter Ijeh tar över som tränare i Vårgårda IK. Lite av en bomb i den lokala fotbollen, får man allt säga.

Jag har den senaste veckan fått både kommentarer och meddelanden om hur fel den här satsningen är. Om vilket oskrivet kort Peter Ijeh är som tränare och om hur denna rekrytering ökar gapet mellan orten Vårgårda och laget Vårgårda IK.

Visst, kopplingen mellan Mohammed Abdulrahman och Peter Ijeh fanns sedan tidigare, så ur den synvinkeln är det kanske inget långskott. Att Peter Ijeh har en tränarutbildning i grunden tror jag också var viktigt, det är något som VIK haft med i sin kravspecifikation i flera år nu. Sen finns det givetvis en rad andra argument som skeptikerna har helt rätt i.

Att Peter Ijeh endast har ett enda tränaruppdrag i bagaget är givetvis en sanning som är lätt att hacka på. Likaså att han näppeligen kan ses som ett lokalt namn som per automatik får med sig Vårgårdaborna på tåget. Den senare frågan kommer naturligtvis påverkas av hur den slutgiltiga spelartruppen ser ut. Ju fler lokala namn där, desto mindre kommer folk att bry sig om att tränaren pendlar in från Göteborgsregionen. När nu Henrik Berg och Ronny Nordström blir assisterande tränare blir inte uppförsbacken i kampen för att vinna folket lika brant.

Men att en före detta elitspelare startar sin tränarkarriär i division 3 är i sig ingen märkligt. Låt oss säga att Johan Elmander hade tagit över Holmalund eller att VIK istället knutit till sig Pontus Wernbloom som tränare. Då tror jag inte att någon hade ifrågasatt deras fotbollskompetens. Det är självklart inte givet att varken Elmander eller Wernbloom hade gjort succé som tränare, men jag tycker att vi ska ge Peter Ijeh samma chans att bevisa sina färdigheter som nämnda duo sannolikt hade fått.

Istället är varningsklockan som ringer hos mig inriktad på de åren som gått efter att Peter Ijeh slutade som spelare. Utbildningen och uppdraget hos Assyriska BK kom ganska snabbt, men efter det har han inte fått napp hos någon klubb. För ett par år sedan var han högaktuell för division 5-klubben Trollhättan Syrianska, och han har även själv hört av sig till bland annat IK Gauthiod. Men av någon anledning har ingen klubb vågat satsa på honom som tränare.

Det krävdes en god relation med sportchef Abdulrahman för att Peter Ijeh skulle få en nystart på tränarkarriären. Kanske har han behövt tiden utan fotboll efter det stök som kantade spelarkarriären? Kanske gör han succé? Kanske blir det en flopp? Kanske tar Peo Häggström över i maj?, som en skeptiker sade. Jag vet inte vad jag tror eller tycker om allt det där eller åt vilket håll det lutar på förhand. Men jag vet att jag tycker det ska bli roligt att följa Peter Ijeh och Vårgårda IK under 2021.

Visst, frågetecknen och farhågorna finns hos både mig och många andra, men jag är av sorten att jag ofta håller en extra tumme för den som slår ur underläge. Och i detta fallet är den personen Peter Ijeh.

…………

Hampus Nilsson bytte i veckan Alingsås IF mot Gerdskens BK. Ett lite oväntat klubbyte, och det verkar ha varit en klassisk värvning av GBK som behövde en stor, tuff anfallare och helt sonika hämtade en från grannen. Pratas om att GBK även jagar AIF:s Ludde Andersson – men rimligen är hans moderklubb Vårgårda IK även med i leken där. Om nu Ludde vill byta klubb överhuvudtaget?

Gissningsvis är det fler Vårgårdapojkar som får samtal av VIK i dessa dagar. Finns ju ett gäng i Alingsåsklubbarna, och varje hemvändare till Tånga hed skulle så klart göra gott för den lokala förankringen.

…………

Alingsås FC har avslutat säsongen på allra bästa sätt. Sex raka matcher utan förlust på upplopprakan, där 1-0 mot Sunnanå blev det sista stoppet. Sjua i Elitettan betyder Sveriges 19:e bästa lag, och det är så klart oerhört imponerande av en nykomling. Jag är mest imponerad av hösten då AFC trots den tunna truppen och trots ett par skador hållit ihop grejerna på ett föredömligt vis.

I och med att Elitettan är färdigspelad kan vi inom kort släppa på facit i det stora sommartipset på damsidan. Håll utkik senare i veckan.

…………

Alingsås KIK jagar en ny tränare. Linus Oskarsson lämnar klubben för att istället bli assisterande tränare (och målvaktstränare) till Mikael Öhman i Holmalund. Häng gärna med på silly season-sidan – och glöm inte att tipsa om vad som är på gång i din förening.

…………

Långareds BoIS gjorde under 2020 comeback i division 6. Nu står det klart att gästspelet blev kortvarigt då klubben deklarerat att det inte finns underlag för ett seniorlag under 2021. Alltid tråkigt när det bli så, men så länge ungdomssektionen är igång finns ju hoppet om seniorspel på Ollevi i framtiden.

………

Skytteligan är nu officiellt avslutad. Den har gissningsvis aldrig varit mer haltande då antalet matcher varit olika. Oavsett förutsättingarna hittar vi Östadkulles Markus Larsson överst på 14 fullträffar. Tillsammans med Ina Österlinds 11 i Elitettan är det de två mest imponerande siffrorna.

…………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar