ANNONS:
ANNONS:

CITY FF HAR LÅNG VÄG ATT VANDRA

I dag tackar Thomas Fransson för sig som gästskribent. Och han gör det med en text fokuserad på Alingsås City FF.

Alingsås City FF, ett ambitiöst namn på en ny fotbollsklubb i Alingsås.  Än mer ambitiös är målsättningen att bli en elitförening i stan. Frontfigurer så här långt är Gerdskens tidigare tränare Calle Skoglöf, Jesper Horn och fotbollskändisen Janne Nilsson.

Skulle gärna vilja veta vad som rör sig i dessa fotbollshjärnor. 

  1. Vilka och hur många lokala och/eller externa spelare har man tänkt locka till klubben?
  2. Vilka och hur många instruktörer för elitnivå har man tänkt arvodera?
  3. Hur har man tänkt klara återväxten över tid?
  4. Hur får man trygga och långsiktiga samarbetspartners/sponsorer som ska lägga grunden för en ekonomi i balans.
  5. Var ska man hyra tränings- och matchtider fyra, fem, kanske sex, gånger i veckan?
  6. Och det viktigaste: Hur finna föreningens ryggrad, ideella personer som år ut och år in är beredda att sälja biljetter, sköta kiosken, städa omklädningsrum, pumpa bollar, ta hand om det administrativa och en massa andra mer jordnära sysslor?

Lyckas dessa fotbollsentreprenörer i sin elitsatsning är jag den förste att gratulera. Men det finns som synes många frågetecken och många fallgropar längs vägen.

Vad jag förstått har Skoglöf länge haft visionen om en elitklubb i stan och djärva tankar och mål ska man snarare uppmuntra än dissa. Att han skulle få stans övriga klubbar med på vagnen låter dock som rena utopin.

Tänk bara vilket skoskav BK Spark åstadkom när de för många år sen samlade ihop Alingsås föredettingar i en ny klubb. Jag tror inte tiderna förändrats så enormt, att AIF, Holmen och Gerdsken år 2022 skulle säga tack och varsågod när deras talanger försvinner till City.

115 års tålmodigt arbete i AIF och 88 i de båda andra klubbarna är värt stor respekt och det har också skapat klubbkänslor icke att förringa. Det närmaste samarbete mellan dessa tre klubbar var väl när AIF-ikonen Kjell Sjöberg tränade ett gemensamt juniorlag med Gerdsken. Men det varade bara en säsong. 

Alingsåsklubbarna har skapat sina egna identiteter, precis som övriga förenings-Sverige. Där handlar det mer om gemenskap än elitdrömmar.

Samtidigt tror jag alla tre föreningarna har förutsättningar att avancera i fotbollspyramiden. Ha gärna föräldrar som ledare i de allra yngsta lagen (innan det riskerar bli ”egna barn och andras ungar”), men snart nog välutbildade ungdomstränare för att följa upp gröna, röda eller gulsvarta ambitionstrådar. Men då får det å andra sidan inte stanna vid pliktskyldiga ord på klubbens hemsida.

Kan inte låta bli att tänka på landsbygdsklubbarnas höjdpunkter, Herrljunga högt upp i trean, Annelund och Vårgårda i division 2 och där fanns förstås många förklaringar. Jag har dock hittat en gemensam nämnare, den otrolige vinnarskallen Peo Häggström. Ni måntro man var nöjd när man lockat denne supertrevlige värmlandspöjk till HSK. Han kom då från Janne Anderssons moderklubb Alets IK, dit han under studietiden i Halmstad var utlånad från Filipstads FF.

När Peo sen inledde sin tränarbana, tillsammans med vapendragaren Stefan Strind, hade han en sällsynt förmåga att skapa vinnarkultur och bra utveckling på lokala talanger.

Ska man nå högre nivåer i seriesystemet fordras en helt annan organisation, betydligt mer pengar i kassan och affärsmässig professionalitet.

Alingsås City FF har en väldigt lång väg att gå. 

Men lycka till.

Måndagens avslutning på 26:e allsvenska omgången bjöd på nytt raffel för både toppen och botten. AIK torskade mot Halmstad, där mittbacken Andreas Johansson, 39, blev matchvinnare i sin 396:e allsvenska match. Han kan komma upp i 399. Så räkna med Ante även 2022.

Annars var förstås IFK Värnamos avancemang till allsvenskan kvällens höjdare. En sann Åshöjden-historia. Tänka sig att man kilar rakt igenom Superettan med en tränare, som inte har den stipulerade utbildningen.

Man ser redan nu fram emot den egensinnige Jonas Thern i Discoverys intervjustudio…

FAKTA THOMAS FRANSSON
Födelseår: 1950.
Familj: Fru, två barn och två barnbarn.
Bor: Herrljunga och sommarboende i Horla.
Klubbar i karriären: Gerdsken, Alingsås IF och Herrljunga.
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK FK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ingen.

3 svar på ”CITY FF HAR LÅNG VÄG ATT VANDRA”

  1. Hej Thomas!

    Kul att du tycker till.
    Du har helt rätt i att vi har en lång väg att vandra och hade det hade varit lätt hade alla gjort de. Vi ska i alla fall försöka njuta av varje del av resan och hoppas att så många alingsåsare som möjligt vill vara med:)

    Nedan finner du några svar på dina frågor:

    1. Vilka och hur många lokala och/eller externa spelare har man tänkt locka till klubben?

    Att skapa en elitförberedande verksamhet för Alingsåsspelare kräver ju lokala förmågor som har en önskan om att bli elitspelare. Kan vi skapa en verksamhet som lockar ungdomar från närområdet så kommer ju de vara ett kvitto på att vi gör saker rätt, men det får tiden utvisa.

    När det kommer till senior-laget hoppas vi skapa en plats där dessa ungdomar kan utvecklas tillsammans.

    2. Vilka och hur många instruktörer för elitnivå har man tänkt arvodera?

    Vi är övertygade om att de lokala tränarförmågorna och ledarna vi har i staden med vägledning och tilltro kan utvecklas att bli topp-instruktörer.

    Vår plan är att arvodera dessa instruktörer och ledare i stället för div 3/4 spelare.

    3. Hur har man tänkt klara återväxten över tid?

    Förhoppningsvis växer engagemanget hos lokala ungdomar när det erbjuds en möjlighet att träna med likasinnade på hemmaplan och det löser sig av sig självt.

    4. Hur får man trygga och långsiktiga samarbetspartners/sponsorer som ska lägga grunden för en ekonomi i balans.

    Vi har fler engagerade företagare i staden än vi har fotbollsspelare, och många av dom gillar vad som händer.

    Vi kommer presentera nya spännande möjligheter att delta och vara involverade på fler sätt än bara med pengar framöver.

    5. Var ska man hyra tränings- och matchtider fyra, fem, kanske sex, gånger i veckan?

    Vi hoppas Alingsås Kommun ska steppa upp och kasta upp ett par konstgräsplaner till under kommande år. Bara för att det blir ett lag till blir det inte färre fotbollsspelare som behöver någonstans att vara.

    6. Och det viktigaste: Hur finna föreningens ryggrad, ideella personer som år ut och år in är beredda att sälja biljetter, sköta kiosken, städa omklädningsrum, pumpa bollar, ta hand om det administrativa och en massa andra mer jordnära sysslor?

    Det återstår att se. Vi är redan nu flertalet engagerade personer delaktiga, men vi välkomnar också alla med samma ambitioner, nyfikenhet och viljan att göra detta tillsammans med oss.

    Heja Alingsås och Forza City!!

    Svara
  2. Hemsjö Kalle

    Hoppas satsningen går vägen men som sagt innan en lång väg att gå . Skulle tro att det är planerat en längre tid. Tar fram uttrycket. ” Ingen minns en fegis. ”

    Lycka till !

    Svara
  3. Ex Hemsjökille med elitfotboll i cv´t tycker det är toppen att det finns killar som vågar.
    All den frågeställning som ställs i artikeln kommer med stor sannolikhet att besvaras om tid ges.
    En förening byggs inte på en dag och det finns båda goda och mindre goda exempel att ta lärdom av.
    Alingsås och föreningarna Holmalund, Gerdsken och AIF behöver en klubb som ställer allt på sin spets. Som får dem att steppa upp och se över sin egen verksamhet.
    I konkurrens skapas förutsättningar för att höja nivån ordentligt i den trivsamma trästan.
    Skall på avstånd med nöje följa detta initiativ och tvivlar inte en sekund på att ni är väl förberedda för det arbete som kommer krävas. Och skall man vara krass så finns ju redan föreningshjärtat i föreningen då man får leta efter en sån eldsjäl i den åldern som jesper Horn är.

    Svara

Lämna en kommentar