ANNONS:
ANNONS:

”Då får vi bara fram talanger…”

Peo Häggström är i dag tillbaka med en ny text. Den här gången om vikten av att ha rätt engagemang och passion för att bli så bra som möjligt på fotboll.

Hej på er!

Då var det dags igen. Som lärare är man långledig över sommaren och jag njuter av det. Samtidigt blir ångesten av att det närmar sig jobb igen än större och jag jobbar på att njuta lite extra de sista veckorna. Hoppas ni alla har det gott.

Har nyss sett finalen i Wimbledon mellan Djokovic och Federer. Helt otroligt! Vilken match, och vilka idrottsmän! Är så imponerad att man kan hålla den kvalitén i 5 timmar. Magiskt!

Är fascinerad att man klarar att ligga i topp i så många år som kanske framförallt Federer, även om Djokovic nu vann denna final, igen. Att år efter år kunna utmana sig själv och möta alla jagande spelare där bakom som vill ta din plats i näringskedjan är otroligt bra gjort och man undrar hur de klarar det. Tennis är inte en sport med stora marginaler direkt.

Av någon anledning så förs mina tankar in i fotbollen:-) Vad är det som gör att de där riktigt bra fotbollsspelarna år efter år är så bra? Visst, vi har de stora namnen som Messi med flera. Men även många andra som presterar på toppnivå år efter år utan att tappa gentemot alla unga hungriga talanger som vill ta deras plats.

Jag tror hungern att alltid göra allt så bra som möjligt på träning, i match och vid sidan av är det avgörande.

Titta på de där som blir galna om de inte vinner kvadden på träning. De som blir vansinniga om de missar pass i en passningsövning. Eller de som gör allt i sin makt för att vinna smålagsspelet på slutet av träningen. Ta de där tre och lägg in i samma person. Lägg då också till att han/hon stannar kvar efter träningen och kör extra. Han/hon kör extra egna pass i veckan och är grymt noga med sin kost och förberedelser till nästa tillfälle.

Finns det såna spelare? Självklart! De som är bäst har/gör detta. Det handlar om dedikation och passion för sin sport. Om att alltid vilja bli bättre. Att vara glad men sällan nöjd.

Det här vill jag att våra unga fotbollsspelare ska tänka på. För detta är på något sätt inte omöjligt för någon. Men det kräver uppoffringar. Vill du bli så bra som möjligt så krävs denna passion och engagemang. Annars får du aldrig reda på hur bra du kunde bli. That´s fact!

Fotboll ska vara roligt sägs det ju ständigt. Jag håller med. Men för mig blir det som roligast när du lär dig som mest, inte när du vinner ett derby eller liknande.

Det kräver mycket av våra ungdomsledare runt om i alla klubbar att smitta av sig med den passionen och engagemanget. Men de som lyckas tror jag gör det för att klubben i sig har en handlingsplan och en ”röd linje” som ger ramarna för hur vi fostrar våra unga in i att ”vara fotbollsspelare”. Enskilda tränare gör givetvis detta ändå, men det får som mest genomslagskraft när det är befäst i klubben.

Jag upplever att det idag finns en alldeles för stor mån av egoism i unga spelare. Vad säger man… ”me, myself and I”.

Här behöver vi som klubbar och ledare ställa högre krav idag tror jag. Annars gör vi alla spelare en otjänst. Vi måste få dem att förstå att genom att se till dina lagkamraters bästa och jobba stenhårt för laget i alla lägen så kommer lagkamraterna att göra dig bättre och laget ge dig möjligheter att utvecklas som mest. Lägg därtill din passion och engagemang i allt så har du de bästa förutsättningarna att bli riktigt bra. Men det är viktigt att komma ihåg att alla delar behövs.

Vad ni än gör som ledare, ge aldrig en ”talang” en genväg. Låt inte hen spela fast hen inte tränat. Låt inte hen spela mer än andra om hen inte tränat mest av alla. Ställ krav men ställ krav med värme och utvecklingsfokus. Då får vi fram bra spelare i vårt område framöver.

Ger vi dem fördelar för att de är ”talanger” så får vi inte fram bra spelare. Då får vi bara fram talanger…

Vill avsluta med att berömma vårt svenska damlandslag! Vilka tjejer! Har aldrig kollat så mycket på ett dammästerskap förut och jag måste säga att jag är imponerad över vad utvecklingen hela tiden går framåt. Ser fram emot nästa mästerskap redan.

Ha nu en fortsatt fin sommar allihopa och ni som jobbar i föreningarna runt om, glöm aldrig att få med passionen och engagemanget i allt ni gör. Det smittar av sig.

Passningar, Peo.

FAKTA PEO HÄGGSTRÖM
Födelseår: 1974
Familj: Fru Jennie och barnen William, Isak, Ida och Freyja.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Filipstads FF, Simlångsdalens IK, Alets IK, Laholms FK, Herrljunga SK, Holmalunds IF Dam, Södra Härene IF, Annelunds IF, Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i Vårgårda IK Fotboll.

Lämna en kommentar