ANNONS:
ANNONS:

"De lägger ner ett enormt slit och blir inte alltid uppskattade"

I dag skriver Klas Rubendahl om hur mycket eldsjälarna betyder för fotbollen. Han bjuder också på lite personliga tips på hur det går för Alingsåsklubbarna den här säsongen.

Ruben

Dagens krönika kommer handla en del om fotbollens eldsjälar. Måste nog säga att jag också har fått en liten släng av eldsjälande. Det trodde jag nog inte för några år sedan att jag skulle lägga så många timmar ideellt.

När min son började spela fotboll i 5-årsåldern var jag en passiv förälder som ville sitta på läktaren på Holmalyckan med en kopp kaffe o slappa. Tränare då var Mr Jan Andersson. Jan är förresten pappa till min gamla lagkompis Gustav Andersson och en riktig ”förbundsgubbe” med allt vad det innebär. Då Janne är till åren kommen (tror faktiskt han är ännu äldre än Benny Söder) är han ganska slipad i hur man lurar in föräldrar i tränarrollen. När jag slutade spela själv så frågade han om jag kunde ”hjälpa till lite” och vips var jag ansvarig för cirka 15 småbarn som sen växte till 30 småbarn!

Nu har det gått ett par år och småbarnen börjar formas till lirare. De tar en hel del tid att vara ungdomstränare och helgerna blir ibland fullspäckade. I helgen var vi till exempel nerbjudna till Hisingen för att möta Häckens duktiga 05:or och på söndagen spelade vi hemma mot Hemsjö. Det är värt tiden då spelet oftast värmer J

Genom åren har jag träffat olika eldsjälar i klubbarna. Många av de jag tänker på är materialare. De lägger ner ett enormt slit och blir inte alltid uppskattade som de borde. Ligger man bra till hos materialaren har man vunnit mycket. Jag har av någon anledning alltid haft bra kontakt med dem. Jag tycker de flesta jag haft har varit kanon. I en klubb hade vi två stycken som delade på det men jobbade som en…

Den bästa matrisen hade jag nog i Frölunda. En riktig frölundait som bodde ett stenkast från Ruddalen och hade järnkoll på allt. Han vigde sitt liv åt klubben och spelarna. Eldsjälarnas eldsjäl är nog ändå Bertil Kristiansson som värvade mig till Frölunda. Han bestämde allt i hela stadsdelen och var stenhård och ingen man vill komma i bråk med direkt. Det finns många roliga historier om honom. Här kommer ett par:

Det var en spelare som stoppade Bertil utanför klubbhuset för att diskutera sin lön. Bertils svar (på bred götebosska): – Jag kan hitta 10 spelare som dig nere på Frölunda Torg.
Där dog nog den förhandlingen…

En annan spelare som hade svårt att platsa i laget hade slitit ut sina skor och frågade Bertil om nya. Bertils svar: – Nya skor? Varför behöver du nya skor? Du spelar ju aldrig ändå…

Den största eldsjälen i Alingsås måste vara Martin Hallberg. En urgrön gubbe som haaaatar Holmen och lägger ner ruskigt många timmar på klubben. Hatten av för såna hjältar!

……………………………….

Sist ett försök till tips inför seriestarten som närmar sig för våra lokala lag. Jag har egentligen ingen som helst koll:

Holmalund Herr har jag sett en match i år och har tyvärr svårt att se att de blir ett topplag. Placering 5. Hoppas jag har fel.

Alingsås IF. Har inte sett dem i år men de verkar fått till en bra trupp och kommer garanterat kriga i toppen på division 4 som för övrigt består av många dåliga lag. Vore kul för den gamle Glännbro att få avsluta karriären med avancemang. Placering 1.

Gerdsken har jag som vanligt ingen koll på alls men med tanke på serien och målskytten Gust så borde de ligga i toppen. Placering 2.

Holmalund Ladies. Jättesvårt att säga. Kommer nog få några smällar mot bra lag men lyckas de hålla ihop det däremellan kan det nog gå bra. Placering 8.

Over and out.

Klas

FAKTA KLAS RUBENDAHL
Födelseår: 1977.
Familj: Fantastiska Linda, William, Emilia, Isabelle och Leonella.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalund, Västra Frölunda, Husqvarna, GAIS, Skärhamn, Alingsås, Norrby.
Lokal favoritklubb: Holmalund P05.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare för Holmalund P05 och förälder i Alingsås KIK F07.

2 svar på ”"De lägger ner ett enormt slit och blir inte alltid uppskattade"”

    • Tveksamt om flabbis lägger i närheten av de timmar Hallberg lägger på AIF plus att han tränar två ungdomslag 5-6 dagar i veckan, men håller med att Flabbis är en riktig eldsjäl!

      Svara

Lämna en kommentar