ANNONS:
ANNONS:

"Det är lagets ansvar"

I dagens gästinlägg skriver Jessica Pettersson om det fenomen som ofta gör sig påmint på höstsäsongen.  Men vad kan man göra åt att många trupper utarmas efter sommaruppehållet? Det resonerar JP kring i en läsvärd krönika.

JP

Fick ett samtal av Lasse Olovsson i söndags. Han frågade om jag hade någon krönika på gång och om vi kunde byta vecka. Efter att han i lördags hjälpt mig med domare till vår F04-match så kändes det givet att svara Ja på hans förfrågan. Dessutom hade jag en krönika på gång, som jag dock har sparat till senare tillfälle, men nu hinner Lasse andas lite och skriva ihop ett par rader till nästa vecka.

Höstsäsongen har dragit igång för fullt och vissa lag har mer att kämpa för än andra. Det har hintats lite i medierna, både i de sociala men också i mer faktarika artiklar att det är flera lag som tappat spelare inför hösten och att uppslutningen på träningarna efter sommarlovet varit halvdan, både från spelare men också från ledare. Att spelare i våra lokala klubbar väljer studier på annan ort eller t.o.m. i annat land, anser jag är förståeligt och vi har ingen rätt att hindra dem. Endast ett av alla lag i vårt närområde spelar på sådan nivå att laget skulle kunna, om man så ville, mer eller mindre kräva att man spelar säsongen ut. Alla andra lag spelar på en sådan nivå att fotbollen inte kan styra hela livet, även om det ibland verkar vara så. Det som för mig känns konstigt är att det verkar komma helt som en överraskning att flera spelare väljer att studera på annan ort under hösten. Var är kommunikationen, spelare och ledare mellan? För mig känns det oseriöst att det inte kommunicerats redan under vårsäsongen att spelare sökt till högskola på annan ort, eller i annat land. Det är inget nytt att skolterminerna börjar i augusti, det har de åtminstone gjort sedan jag började skolan, för tjugo år sedan.

Vem bär ansvaret för att truppen är intakt även under hösten? Vem ser till att spelare kommer och tränar när semestern är över och allvaret drar igång igen? Vem har ansvar för att sammanhållningen i gruppen stärks ytterligare inför höstens viktiga matcher? För mig känns svaret självklart och för mig är svaret laget. Spelare, tränare och ledare. Det är givetvis spelarnas ansvar att ta sig ner till träningarna, de säger sig självt. Det är dock tränarens att se till så träningarna är stimulerande och ger någonting. Likaså är det tränaren och ledarnas ansvar att se till så gruppen strävar mot samma mål. Jag anser också att det är ledarstabens ansvar att hålla koll på sin spelartrupp. De bör intressera sig så för spelarna att de vet om framtida studier, eventuella operationer eller annat som kan göra att frånvaro väntas under säsongen.

Själv tycker jag att de lag som drar igång höstsäsongen med någon form av gemensam aktivitet gör helt rätt. Att åka iväg på ett kortare läger inför hösten tycker jag är en fantastisk idé. Du startar igång höstsäsongen på ett kul sätt och de markeras tydligt att allvaret nu har börjat igen. På ett läger är det också lämpligt att dra upp målen inför hösten och spelare som har andra ambitioner än de hade under våren kan dela med sig av dessa till ledare och övriga lagkamrater.

I år är jag själv inte så insatt men det hindrar inte mina öron från att ta emot kommentarer och gliringar om ofungerande organisationer kring lag runt om i trakten. Och det är dessvärre inte första gången, eller första året. Det verkar vara mer populärt att skylla ifrån sig och lämna över ansvaret på någon annan, än att faktiskt samla laget och kriga igenom hösten – tillsammans. Det jag har svårt att förstår är varför inte den ansvariga tränaren i laget tar sitt ansvar. Eller någon annan. De pratas från alla håll och i vanlig ordning verkar de skyllas på varandra, den dåliga uppslutningen fortsätter kanske säsongen ut och ingen vet egentligen varför. Mer än de som inte kommer ner. De blir en lång spiral av negativitet eftersom ingen verkar vara nöjd men ingen heller gör någonting åt saken.

Som många redan vet är jag ledare för ett lag, flickor födda 2004. De fyller 11 år i år. Vi har utökat den ledarstaben till sex personer, vilket innebär att vi behöver kommunicera och styra upp saker på ett annat sätt än när vi bara var två. Däremot håller vi ihop och speciellt visar vi inte tjejerna någonting annat. Vi gör ett schema inför varje säsong, vilka dagar vi alla kan närvara och inte. Vi försöker att hålla föräldrar underrättade om vad som händer och det finns alltid en uppdaterad kalender att kika på om man undrar vad som sker kommande vecka. Vi kallar i god tid till matcher och andra aktiviteter, så att bägge parter kan planera. Om det är någon spelare som beter sig illa eller uppträder på att sätt som inte är okej för oss, då tar vi ett enskilt samtal med spelaren och kontakter i värsta fall även föräldrarna. Vi har också satt upp spelarregler i vårt lag, grundregler om hur vi ska vara mot varandra och hur vi ska behandla våra lagkamrater. Dessa regler påminner vi om med jämna mellanrum när vi anser att det behövs. Reglerna har gjort att vi har en behaglig miljö i laget och det är mycket enklare för oss ledare att hänvisa till dem om någon bryter mot dem, och detta gör att vi oerhört sällan behöver ha allvarliga samtal med våra tjejer. De förstår precis vad som menas. Allt ovan gör att min roll som en av sex ledare i laget är enkel. Jag vet vad vi står för och vilka värderingar vi har i laget. Jag vet att alla spelare måste träna för att få spela, vilket dem också vet.

Då är det väl dags att knyta ihop en för mig rörig och något negativ krönika, om höstsäsongens spelartapp och pajkastning fram och tillbaka. Jag hoppas att våra lokala fotbollslag får en positiv höst, även om inte alla lyckas med sina gemensamt uppsatta mål, så misslyckas man åtminstone tillsammans. Som ett lag. Där var och en tar ansvar och där man istället söker revansch tillsammans snarare än att fortsätta pajkastningen. Det ser ut som om hösten kan innehålla en och annan lokal serieseger och att flera lag har chans att till nästa säsong placera sig i en högre eller tyvärr lägre serie än i dag. Jag hoppas givetvis på så många medaljer och jubel som möjligt. Jag hoppas det blir firande på många håll och att alla fotbollsintresserade i närområdet får jubla tillsammans med sina favoritlag. Jag hoppas alla spelare, tränare och ledare kan höja sig en nivå inför höstens sena drabbningar och bevisa att vårt lokala område är fullt av fantastiska individer som ställer upp för sina lag.

Fakta Jessica Pettersson
Ålder: 26.
Bor: Alingsås.
Familj: Sambo Jonathan. Mamma, pappa och lillasyster.
Klubbar i karriären: Alingsås KIK.
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ledare för F04 och webbansvarig i Alingsås KIK.

10 svar på ”"Det är lagets ansvar"”

  1. Bara jag som undrar vilket ”lag i närområdet som spelar på sådan nivå att dom i stort sätt kan kräva att sina spelare lirar en hel säsong” ..? Tänkte direkt AHK men så tänkte jag att det är ju Handboll å inte fotboll.. Menar du Elfsborg då eller!?
    Bra inlägg annars!

    Svara
    • Krille: Jag tolkade det som Holmalunds damer i div.1 – där jag tycker att Holmalunds som klubb har gått ut med att satsa på damerna som, kanske inte i år men inom något år, skall avancera till Elitettan. De kanske inte har en lön och under vissa omständigheter kan missa en träning pga jobb eller studier, men att däremot stanna säsongen ut känns ändå relevant. Kanske är det bara jag, men väljer man en klubb högre upp så stannar man säsongen ut, om inte pga ett bindande kontrakt så för att man har något som kallas lagmoral och klubbhjärta.

      Svara
      • Håller med sug fullständigt Jenny! ”har man gett sig in i leken får man leken tåla”. Sen om det framkommer innan säsongen att man kanske inte kan spela till hösten pga studier tex då är det ju upp till tränaren och lagledning att ta beslut om man vill ha med denna spelaren fram till sommaren!

        Svara
      • Jenny: jag vill inte dra igång nån tråd eller debatt om dam kontra herrfotboll här . Och all respekt till det Holmalunds damer åstadkommit och den satsningen som görs. Men att jämföra dam och herrfotboll är aldrig okej , varken för den ena eller den andras vinning . För i mina ögon är det som 2 helt olika sporter fast med samma regler . Visst man kan dra linjen rakt av å säga att Holmalunds damer ligger högre upp i seriesystemet än något lokalt herrlag gör men då jämför mellan könen och det blir inte rättvist . Lika orättvist som det är att ett damlag, säg damlandslaget ska möta ett herrlag, säg Vårgårda FK (div 6). Då har du divisionsskillnader utan dess like men jag är ganska säker på hur utgången skulle bli. Faktum är att det finns matcher som avgörs på Walk Over så långt upp som i div 2 för damer och det ger väll kanske en liten hint om kontrasterna mellan dam och herrfotboll. Rätta mig om jag har fel men vann inte Holmalunds en sådan match så sent som i fjol? Med det sagt tycker jag att klubbhjärta och lagmoral osv borde finnas hos alla , oavsett kön och division. En ärlighet mot klubben är iaf det minsta man borde kunna begära så att precis som Katta sa så kan tränare ta ett beslut om det är värt å ens ha med den aktuelle spelaren !

        Svara
        • Måste säga att jag tycker det känns skönt att någon äntligen vågar ta i frågan ang damfotboll här. Jag satt med gubben å kollade på VM här när det begav sig (Världsmästerskapen) och det tog baske mig över 30 minuter innan 3 passningar på följd gick till rätt adress. Nivån är ju bedrövlig och vi måste sluta att jämföra dam och herrfotboll. Jag tittar gärna på damfotboll, det är inte det. likagärna som jag tittar på Bob eller Curling för jag älskar idrott. Jag hänger med å kollar när minste pojken (7 år) sparkar boll och visst det är charmigt och sött och visst brinner han för det han håller på med. Jag vill inte förstöra ett fint inlägg av skribenten ovan men tycker det är bra att Chrille vågar lyfta frågan. tjejerna har enligt mitt tycke fått lite för mycket luft under vingarna de senaste åren. Hur vore det med en lokalfotbbol websida för tjejer och dess fotboll och en för herrar, då kunde man välja vilket man vill läsa om och inga onöda jämförelser och paraleller skulle dras. tack för mig och att jag fick ordet en stund.

          Svara
          • Äntligen någon som vågar prata om nivån på damfotboll, var på plats å såg cupmatchen mot Göteborg å herregud min skapare vilken katastrof. Har gått och irriterat mig länge på precis dom sakerna Krille tar upp här. Klockrent! Och Anna-Maria for president !! ”Alla andra lag spelar på en sådan nivå att fotbollen inte kan styra hela livet” …. Kan inte sluta skratta åt den meningen .. Holmalunds damer spelar alltså på en sådan nivå så det kan styra hela livet, give me a break!! 🙂

          • Hej på er!
            Att väcka frågan kring herr- och damfotboll har jag redan gjort, i en tidigare krönika här på lokalfotboll.se/0322 – läs gärna den! Mitt fokus i ovan krönika har ingenting med vilket kön som utövar idrotten att göra, vilket jag tycker framgår tydlgt. Ser inte era kommentarer som kritik, blir mer orolig för att mitt budskap inte riktigt gått fram.. Jag hoppas bara på godare kommunikation mellan spelare och ledare inför och under säsongerna. Jag hoppas vi kan undvika pajkastningen i framtiden och som jag också nämnde ovan hoppas jag på en fantastisk fotbollshöst för samtliga av våra lokala lag, och det skulle göra gott för Alingsås som fotbollsstad om Holmalunds damer tog klivet upp till Elitettan.

          • Hej igen!

            Min mening var inte att jämföra dam- och herrfotboll. Men jag som jag skrev, min tolkning att det bara fanns ett lag i närområdet där man kanske skulle kunna kräva att de stannade säsongen ut var Holmalunds damer. Allt handlar om lagets gemensamma mål och satsning, vad klubben har för krav osv, på er som lag. Utifrån det får man sedan ta ett beslut som spelare – är det detta jag vill? Och där tog jag Holmalunds damer som exempel då de inför denna säsong skulle välja att satsa utifrån ett lagperspektiv men också utifrån ett individ- och klubbperspektiv. Detta var något jag visste när jag lämnade klubben och i med gallringen som gjordes, där många inte fick stanna kvar då en Akademi skulle startas och inget b-lag skulle finnas så ser jag inte hur spelare som har tagit sig an utmaningen att stanna i Holmalunds damlag skulle vara omedvetna om detta. Det är alltså ett val du väljer att göra – min fotboll styr mitt liv, jag har valt det och jag älskar det!

            Jag ber om ursäkt om det tolkades på annat sätt o håller helt med om att lagmoral ska finnas hos varje enskild spelare oavsett lag, kön och division.

            Att diskussionen leder vidare till nivån på damfotboll – blir återigen en jämförelse! Så ska vi undvika att jämföra dam- och herrfotboll bör vi undvika att se till damers respektive herrars kvalité i ett jämförande perspektiv. Sedan har damfotbollen mycket att jobba på, men då borde vi också ha i åtanke att kvinnor inte är formade som män, att vi ofta får tränare som blir över (i alla fall historiskt sätt) och damer inte heller har kunnat utövat fotboll lika länge som män. Absolut ska man kunna kräva mer av heltidsproffs, av vårt damlandslag t ex, jag är med på det tåget! Men det finns mycket runt omkring som är viktiga aspekter att kanske inte ha överseende med men ha förståelse för.

            Angående matchen Holmalund-Kopparberg så kan man inte klanka ner på att det ska vara klasskillnad, för ska det inte vara det om man möter ett damallsvenskt topplag med landslagsstjärnorna från både Holland, Island, Sverige och Norge?! Sedan hade jag önskar mer glöd ifrån varje enskild spelare, mer krig och att inte ge upp så lätt. Vi får dock inte glömma att det var deras tredje match på en vecka, och att de har väldigt ungt lag – det gör mycket och jag talar av erfarenhet från min nuvarande säsong i Jitex.

            Hoppas diskussionen fortsätter, finns mycket att ta lärdom utav och förstå när det gäller andras syn på fotbollen!

  2. Tycker du gör en bra reflektion kring den ständigt kommande höstsäsongen.
    Varför har många klubbar det så här?
    Jag kanske flummar iväg helt nu med mitt inlägg, men jag hoppas de flesta hänger med mig vad jag menar 🙂

    I FC Alingsås som det pratats så illa om, ligger vi i nuläget på kvalplats till div 5 vilket är en enorm bedrift jämfört med 2014.
    Jag har en arbetsmetod som bevisligen har funkat, ex en klar målbild, värdeord där ansvar är ett av dem. Vårt gemensamma mål var topp 3.

    Alla spelare och ledare måste ta sitt ansvar gentemot sig själva och klubben.
    Både på och utanför planen.
    Egna beteendet och icke beteendet är också en del i allas ansvar, där man får stötta och hjälpa varandra i olika situationer.
    Kommunikationen är också ett mycket viktigt ord som jag försöker jobba mycket med mina killar.
    Ord som självklart betyder olika för alla individer, men som jag försökt få alla mina spelare att tänka ungefär likvärdigt kring.
    Delaktighet i vissa frågor är viktigt anser jag.

    Sen vet jag med mig av att ha ca 15 års erfarenhet som ungdomsledare att killar ofta har nollkoll på vad som händer en vecka framöver medans tjejer har mer koll.
    Killar glömmer ofta, eller kanske också inte ser det som nödvändigt att nämna för en ex ledare att man har sökt ex studier.
    Självklart kan man som ledare också ha detta som metod att fråga och intressera sig i.
    I många fall får man ju aldrig reda på något om man inte frågar eller visar sig nyfiken, haha.

    I mitt fall är jag ensam tränare, vilket innebär att jag måste fokusera på det jag anser är prio 1 för laget.
    Och det har varit att prata om just det jag skrivit i föregående text.
    I en drömvärld hade jag haft 2-3 ledare till som stöttat mig i arbetet och då tror jag att kommunikationen kring ledning och spelare hade underlättat mycket mer och en framförhållning kring detta hade framarbetats på ett sätt som förenklar för laget och ledare.
    Men där finns varken ekonomi eller kanske t.o.m inget intresse i just FC Alingsås att anställa fler ledare.

    Två saker som verkligen behöver nämnas är också alla skador som uppkommer under vårsäsongen. För en mindre klubb kan det vara förödande.
    Där har jag nu ett ganska stort manfall vilket innebär mycket tänkande och vridande för att få ihop det.
    Men det är så verkligheten ser ut och då får man jobba utefter det.
    Det börjar blir mer positiva rykten om mitt lag där flera nya spelare vill ansluta sig, så framtiden ser ljus ut och förhoppningsvis blir inte skadorna i truppen det svåraste att hantera framöver.

    Arbete är ju fantastiskt att de flesta har. Men där ställer det ofta till det också för mindre klubbar när matcher ex läggs på vardagar.
    Vissa lag vill inte ens lägga matcher på helgerna,,,
    I vissa fall kan jag förstå det, och jag har nog fastnat i att så var det alltid när jag började min fotbollskarriär. Saker och ting förändras självklart, men arbete sker än idag oftast på vardagar.

    //Fortsätt era grymma inlägg.
    Jag läser alla.

    Svara
  3. Nu handlade inte krönikan om dam vs herrfotboll. Klart det är skillnad på dam och herrfotboll. Men att spela div 1 damer tar tid och och är inom damfotbollen den tredje högsta serien. Och något herrlag i nån högre div har vi ju tyvärr inte. Min poäng är att du är rätt nära eliten och då krävs det att spelarna vet vad de ger sig in i och stannar hela året!

    Svara

Lämna en kommentar