ANNONS:
ANNONS:

NEDSLAG HOS ALINGSÅS IF

Efter sommaruppehåll och ljumskproblem är det återigen dags att packa väskan och bege sig på gästträning. Första höststoppet med Lokalfotboll på väg med Inges Bil blir Alingsås IF och nya Mjörnvallen.

 

 

Platsen för nedslaget.
Platsen för nedslaget.

Redan när besöket på Mjörnvallen bokades in gjordes det med lika stor del nyfikenhet på den nya arenan som på Alingsås IF:s vardag i division 4.  Nu när jag parkerat bilen är det äntligen dags att få se det omtalade och efterlängtade nybygget. Lasse Olovsson, Thomas Fallqvist och Per Krantz tar emot och Lasse visar även runt i anläggningen. Vi vandrar genom materialrummet, förbi omklädningsrummen och ut för att spana in den nya löparbanan inomhus. Dessutom får jag mig en titt på den nya gymmet på övervåningen där man kan träna med utsikt över Mjörn.

Lasse Olovsson visar runt.
Lasse Olovsson visar runt.

AIF

AIF

Väl nere igen är det dags att byta om. Jag möts av en mindre kakbuffé i omklädningsrummet, men avstår att klämma en dammsugare innan träning. Musiken ekar och snacket går om både det ena och det andra. Andreas Glännbro är den som hörs mest och högst, och han påtalar bland annat att James Clark (mycket riktigt) har blivit ett monster av all gymträning.

Ute på planen blir det som vanligt lite grupperingar med snack och bollek innan Per Krantz kallar på allas uppmärksamhet. Det pratas om matchen mot Fristad, och alla är överens om att det var 90 mycket väl genomförda minuter. Krantz påtalar också vikten av att fortsätta jobba med det mentala för att även framöver kunna prestera som bäst när det gäller som mest.

I som så många andra föreningar inleds träningen med några minuter av lekfull kvadrat. Det snackas och huggs från alla håll, men alltid med en hjärtlig ton i rösten. Plötsligt är det assisterande tränarens David Svenssons tur att kliva in i handlingen. Han leder en uppvärmning med fokus på teknik, där kroppen blir varm samtidigt som man får nöta passningar och mottagningar. Efter lite töjning och vatten tar Per Krantz över igen och klyver gruppen på mitten. Det vankas en passningsövning där vi på olika sätt flyttar bollen mellan fyra olika utgångspunkter. Ingen ny övning, men den är inte så tokig när det gäller att få med passningar, samspel mellan fler än två personer och ett tänkbart röreslemönster under match.

AIF
Andreas Glännbro är ingen blyg kille.

IMG_8902

 

AIF

Christian Wieweg.
Christian Wieweg.

Efter ytterligare en slurk vatten är det dags för en avslutningsövning. Den känns igen från när jag hade Per Krantz som tränare i Holmalund för tio år sedan, men är å andra sidan ingen övning som blir gammal. Två skott och ett inlägg i svit, innan nästa trio tar vid och gör samma sak. Visserligen har inte alla gästträningar bjudit på skottövningar, men jag vågar ändå påstå att Alingsås IF är ett lag där man överlag skjuter både bra och hårt. Flera spelare har ett ruskigt tryck i dojan, inte minst Chris Balkerud och Rickard Hedberg som dessutom kryddar det hela med en intern duell om vem som gör flest mål. För egen del är det här träningen vänder. Efter en knackig inledning lyckas jag nu hitta bollträffen och sätter dit ett par baljor. Men det tog kollektivet en stund att hitta rätt kvalité på avsluten, för Per Krantz tar redan efter ett par minuter beslutet att beordra ner samtliga på 20 armhävningar efter den skrala starten. Efter det höjs målprocenten avsevärt, och det lyckas vara intensivt och roligt trots att den förhållandevis enkla övningen pågår en bra stund.

Efter att Balkerud avslutat med att kvittera till 3-3 i duellen mot Hedberg är det dags för smålagsspel. Tre mot tre med ett par avbytare i varje är det som gäller, och för egen del satsar jag allt på att köra korta byten för att undvika en alltför dryg mjölksyra. Med pigga ben hänger jag med skapligt, men så fort pulsen skenar och syran anländer blir jag ett lätt byte för yngre och piggare motståndare. Exempelvis lyckas jag kapa Felix Hjertqvist Jonsson efter att jag inte hängt med i tempot ynglingen drar upp. Det visar sig bli ett gäng jämna matcher. Marcus Waltilla och Rickard Hedberg går i bräschen för målskyttet i vårat gäng, och i den sista och avgörande matchen lyckas vi också dra det längsta strået och vinna med 3-2.

Efter Per Krantz sista vissling för dagen faller jag till marken och det är knappt så jag hinner återfå normal andning innan jag ska förkunna vem som fått t-shirten för träningens bästa spelare. Men jag får fram budskapet till slut, och Rickard Hedberg belönas med en applåd av övriga spelare.

Dags att ta sig in i omklädningsrummet igen. Det blir lite småprat med bland annat Christian Wiewegs om dennes skadeförföljda säsong och med min forne SMSK-polare Marcus Johansson. I övrigt slår det mig att många sitter kvar och tjötar med varandra och umgås, och några kanske lyfter lite skrot i gymmet. Med andra ord är årets upplaga av Alingsås IF ett gäng som trivs tillsammans och för tillfället har roligt både på och utanför planen. Efter ombytet säger jag hej och tack, roffar åt mig en dammsugare och beger mig ut till bilen. Den här fotbollslördagen har ju bara börjat, och jag tar nu sikte mot Brogårdsvallen där Holmalunds IF spelar ödesmatch i trean mot Skara FC.

Per Krantz och David Svensson i samspråk.
Per Krantz och David Svensson i samspråk.
Markus Wiland tränade fotboll efter sin knäskada.
Markus Wiland tränade fotboll efter sin knäskada.

KORT FAKTA

Vad: Träning Alingsås IF.
Var: Mjörnvallen.
När: Lördag 29 augusti.
Väder: 15 grader och uppehåll. Lite blåsigt – men i det stora hela grymt fotbollsväder.
Mottagande: Mycket bra. Ett antal handslag av ledare och spelare, och Lasse Olovsson ordnade träningskläder till låns. 
Träningsupplägg: Kvadraten, uppvärmning med fokus på teknik och passningar. Sedan avslut en rejäl stund  innan avslutande smålagsspel. 
Träningsplanen: Mjörnvallens matta håller hög klass. 
Spelarservicen: Ett gediket fikabord innehållande vetelängd, dammsugare och frukt. Dessutom upphängda träningskläder på respektive plats. Hög service med andra ord.
Träningens insikt: Vilka förutsättningar AIF har på nya Mjörnvallen. Samlingsrum, omklädningrum, fina planer och dessutom har alla spelare fri access till gymmet på övervåningen.
Han skötte snacket: En helt överflödig fråga när Andreas Glännbro finns med i laget.
Omklädningsrummet: Splirrans nytt och självklart fräscht och snyggt. Sen kan jag hålla med Rickard Hedberg (i videon) om att det var lite trångt. Dock ett stort plus för tre bra duschar och egen bastu.
Träningens sågning: Materialare Thomas Fallqvist om ungtupparnas musikval: ”Det är inte musik, det är läte”. 

Min egen insats: Med en match i benen från dagen innan började jag knackigt. Vändningen kom i avsluten där jag lyckades lirka in ett par bollar. Spelet gled jag mig igenom med blandat resultat – men jag väljer att endast nämna en målgivande chipp över James Clark. Men så lånade jag Jocke Larssons träningskläder också – då blir det väl mål per automatik…
Träningens spelare: Valet föll till slut på Rickard Hedberg. Inte minst för ett helt gäng av mål i smålagsspelet. Han belönades som vanligt med ett t-shirt från lokalfotboll.se/0322.
Träningens snällaste: Rickard Hedberg när han fått tröjan: ”Tycker han kunde fått tröjan själv för han gjorde en riktigt bra träning i dag”.  Man tackar!
Träningens obesvarade fråga: Hur många dammsugare åt egentligen Per Krantz?
Träningens talang: I Felix Hjertqvist Jonsson har Alingsås IF fått fram en rent lysande fotbollsspelare. Han är nämnd tidigare, men frågan är hur länge han bli kvar i stan?
Träningens duell: Chris Balkerud och Rickard Hedberg körde en intern tävling under avsluten. Det hela slutade oavgjort efter en sen kvittering av Balkerud.
Träningens snidare: Marcus Waltilla har en fin teknik, som han dessutom använder på ett vägvinnade sätt.
Träningens auktoritet: David Svensson. Sicken pondus i rösten den assisterande tränaren har.
Träningens straff: Inledningen av skottövningen var allt annat än bra. Då avbröt Per Krantz och beordrade kollektiva armhävningar.
Träningens snackis: Många bollar var dåligt pumpade. Som vanligt skyllde alla på alla. 

Träningens roligaste: Markus Wiland deltog i allt utom spel efter sin korsbandsskada. Dock oklart om det hinner bli spel i höst.
Träningens hint: Andreas Glännbro till tränare Krantz i början av träningen: ”Planen suger rejält i dag, tänk på det”.
Träningens insikt 2: Fasen vad alla skjuter hårt i Alingsås IF. Det var ju ett hejdundrade löd i var och varannan doja.

Rickard Hedberg.
Rickard Hedberg.
Felix Hjertqvist Jonsson.
Felix Hjertqvist Jonsson.
David Svensson har krut i stämbanden.
David Svensson har krut i stämbanden.
Uppdukat och klart.
Uppdukat och klart.

Lämna en kommentar