ANNONS:
ANNONS:

"Det kan bli en spännande höst"

Veckorna rullar på. I dag är det onsdag igen och det betyder som vanligt ett gästinlägg här på sidan. Den här gången är det Lasse Olovssons tur, och han bjuder bland annat på en intervju med AIF-tränare Per Krantz.

Vinjett_Lasse

Det är dagen efter matchen mot Dardania, en match som vi dominerade från start till mål. Seger med 8-0 som faktiskt kunde varit tvåsiffrigt. Annars var det en lite orolig känsla innan match om det skulle bli en reaktion efter derbymatchen, att luften gått ut lite. Men det var obefogad, det sprudlade av spelglädje hos spelarna, anfallen avlöste varandra hela tiden. Vi kom fram på alla möjliga sätt, djupled, vändningar, kantspel, inlägg, väggspel, instick. Nu ska man inte dra för stora växlar på detta eftersom motståndarna blev lite uppgivna allt eftersom målen trillade in, men det var oerhört bra för vår skrala målskillnad. Kul också att vi under de sista 25 minuterna satte in tre talanger från P16, Viktor Jartoft, Jacob Sjåstad och Raif Abazi. Lägg till mittbacken Felix som ännu inte fyllt 16 så hade vi ett ganska ungt lag på planen. Raif fick dessutom göra två mål i matchen.

Efter premiärmatchen ändrade Per spelsystem och man kan konstatera att vi nästa direkt fick ett grundsystem som fungerar mycket bra, och killarna har fått en tro på spelet och därmed också ett bra självförtroende. Derbyt mot GBK matchen innan slutade alltså med förlust 2-3 i en match som vi stod upp bra i och borde kanske stängt igen och fått en poäng med oss. Men sorkarna är starka i slutet av matcherna mycket beroende på att dom har en bra bänk och kan sätta in utvilade bra spelare under slutkvarten, det är ju ett antal matcher de avgjort i slutet av matcherna. Matchen föregicks av ett antal ganska snälla hets på band annat Twitter från båda sidor med mycket humor i. Det kan också var en bidragande orsak till att det skapades intresse för matchen vilket också speglades av en ganska talrik publik. Publiksiffran var officiellt dryga 600, men det var nog minst 200 till som inte räknats in enligt uppgift från GBK-håll. Nästa match för vår del blir ett revanschmöte mot Byttorp, vi har inte glömt 0-5 i premiären. Det blir också vår sista match på Alströmer och vi ska göra allt för att lämna arenan obesegrade. Nästa hemmamatch efter det blir alltså på Mjörnvallen den 8:e augusti mot IFK Örby.

På tal om Mjörnvallen så ska den nya läktaren vara färdig för inflyttning i denna eller nästa vecka. Sedan får vi använda sommaren till att ”bo in oss” i de nya lokalerna. Lottningen i serien har gjort att vi endast har fyra hemmamatcher på Mjörnvallen under hösten, men å andra sidan spelas åtta av nio matcher vi har kvar på naturgräs. Endast bortamatchen mot Ulricehamn spelas på konstgräs. Det kan bli en spännande höst och som det ser ut nu är det fyra lag som slåss om de tre första platserna. Förstaplatsen kommer troligen Gerdsken att lägga beslag på, men sedan är det öppet. Det är Fristad, Ulricehamn och vi själva som ser ut att göra upp om två kvalplatser.

…………………………………………………………..

Eftersom vi nu spelat halva serien så tar vi ett litet snack med vår tränare Per Krantz timmarna innan vi ska möta Gauthiod i DM.

Nu har du varit ett halvår i AIF och har bara haft två träningar på Mjörnvallen, ska det bli skönt att få lämna Alströmer som varit vårt ”hem” sedan januari?
Ja, men resultatmässigt har vi gjort det väldigt bra på Alströmer men givetvis vill vi hem till Mjörnvallen. Jag sa innan jag hoppade på som tränare att jag alltid gillat den anläggningen och nu är den ju uppgraderad ett snäpp till. Så det ser vi fram emot och framförallt spelarna som känner att dom vill hem.

Vad har du för spelarbakgrund?
Fostrad i Holmalund, började där som femåring och spelade där tills jag var 24 år. Gjorde väl fem A-lagssäsonger.

Vem är den bäste du spelat med?
Oj, det var svårt det var många bra fotbollsspelare på den tiden i Holmalunds trupp, men Jånka (Jan-Åke Enström) var ju riktigt bra, bröderna Öhman var ju riktigt bra. Mikael Nymoen var också en, det var många väldigt duktiga spelare i Holmalund när jag kom upp som senior. Jag spelade inte så många matcher med dom under första året, men fick känna på dom under smålagsspel på träningarna.

Vad har du för tränarbakgrund?
Jag fick ju en skada när jag var 24 år och då erbjöd Benny Söder mig att träna Holmalunds juniorer, och det var ju på den tiden Johan Elmander var junior så jag fick äran att träna honom ett tag. Var med Holmalunds juniorer i två år. Sedan har jag varit i Östadkulle, Säven och Holmalund igen i några perioder och nu är det AIF.

Vem är den bäste du tränat?
Oj, måste säga Robert Krantz för några år sedan, han var en komplett spelare.

På lagfesten hemma hos dig så snackas det om en riggad rundpingis som du själv vann. Vissa fick spela med DVD-omslag eller böcker. Kommentar?
Faktum är ju att jag vann ganska enkelt, och det var absolut inte riggat, det var lotten som avgjorde och jag hade inte femton rack hemma. Jag är ju uppväxt i uppehållsrummen dom hade i skolan och spelade mycket pingis, så jag tycker att jag visade nästa generation var skåpet ska stå, det blev en mycket enkel seger.

Är det viktigt att ha små sammankomster i truppen utanför träning och match tycker du?
Ja, definitivt, det är jätteviktigt, och jag tror det var extra viktigt i år för det var alltså en spretig grupp när vi startade, och det känns som vi har hittat en bra gruppdynamik. Man ska aldrig underskatta värdet av att träffas utanför fotbollen.

Du gjorde ett kort inhopp på planen i en DM-match, hur vill du recensera den insatsen ur tränarsynpunkt?
Jag sprang rätt helt klart men jag fick inte så mycket boll som jag hade önskat, mina medspelare valde tyvärr andra alternativ.

Hur tycker du att första halvåret varit i AIF?
Mycket positivt måste jag säga, det var jobbigt i mars och början av april där vi hade jättemycket folk borta och vi låg ju ett antal veckor efter. Egentligen vi var inte riktigt redo för premiären och det visade ju sig också.  Men absolut inget att klaga på, bra ledare runt omkring och jag trivs väldigt bra med spelarna, så jag är jättenöjd på alla sätt.

Vad hade du för tankar som ny tränare efter premiären med 0-5 i baken?
Det var svårt att somna givetvis, men som tur är har man ju tränat ett antal år och man vet ju att en serie avgörs ju inte efter första omgången. Men det jobbiga för oss var ju att vi inte hade hittat vår identitet i spelet som vi har gjort nu. Man fick ju nästan börja om på ruta ett igen och se vad som behövdes. Men det var tufft efter matchen och jag kan ju säga att inför hemmapremiären mot Gällstad fick man ju försöka se självsäker ut men inombords fanns det ju lite andra känslor.

Efter den matchen har vi spelat riktigt bra i de flesta matcherna, vad är du mest nöjd med i spelet?
Absolut det etablerade anfallsspelet, känner väl att Alingsås IF har varit ett omställningslag under ett antal år, det är ju en ganska lång process att gå från omställningsspel till etablerat spel. Vi har kommit en bit på väg, och vi lär oss hela tiden. Vi har hittat en bra organisation och rollfördelning inom laget och det känns spännande på alla sätt och vis. Vi är inte heller lika beroende på om det fattas någon spelare. Men nästa steg är att kunna spela detta spel även mot bättre lag.

Vi var nära att ta hem matchen mot GBK, vad avgjorde till deras fördel?
Ja det var ju små skillnader men givetvis så hade dom en annan bänk att plocka in, vi är ju lite tunna, vi har inte riktigt bredden i laget än, och med ett par nyckelspelare borta så tar det styggt på oss. Så jag tror att det var bänken som blev avgörande.

Hur ser du på fortsättningen av serien, det är halva serien kvar?
Ser positivt på det och det är kul att vi är med i toppen och hugger, och det är ju framförallt andra och tredjeplatsen som är intressant bakom Gerdsken. Men skulle det strula till sig för dom finns ju givetvis alla möjligheter.

Senast lästa bok?
Det är nog Svennis bok.

Senaste film på bio?
Sista chansen med David Hellenius och Izabella Scorupco.

Ser helst på TV?
Sport eller dokumentärer.

Musik?
Gammal rock och schlager.

…………………………………………………………..

Matchen mot Gauthiod slutade med en förlust med 0-4, inget att säga om då dom var ett bättre lag.

Sen jag skrev sist har jag fått ännu ett uppdrag och det är att leda P16 på träning och matcher tillsammans med Torbjörn Spindel. Killarna födda 99 är mycket talangfulla, och det är mycket inspirerande att få träna dom. Första matchen som jag var med på var i DM då vi mötte IFK Mariestad och vann klart med 5-1, vilket leder till att vi i augusti ska möta Elfsborg i kvartsfinal, en riktig godbit att se fram emot.

Just nu leder jag landslagets fotbollsskola tillsammans med Martin Hallberg. Martin lagar maten till alla och det kan jag säga att maten är av högsta kvalitè. Han är helt fantastisk i köket, och håller isär olika specialkoster typ gluten, laktos och vegetarisk. Jag sköter det administrativa och lägger upp träningarna. Vi kör skolan under två veckor mellan 10-14 och denna vecka är den sista. Det är 98 stycken killar som anmält sig i åldrarna 7-13 år, och de är indelade i fem grupper. Som ledare för grupperna har vi 8 stycken P15 och P16-spelare. Varje dag kör dom två 90-minuterspass med middag emellan. Tycker det är helt fantastiskt att se den spelglädje och en hel del talang som visas upp på Mjörnvallen.

Lasse Olovsson
Ålder: 57.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Rickard 21 och Erik 19.
Klubbar: Hols IF som spelare 1979-85, Alingsås IF som ledare från 1999 och framåt. Dessutom verksam i Alingsås fotbollsallians 2003-13.
Favoritklubbar: AIF och Hols IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Lagledare för A-laget, tränare för P16 och ungdomsansvarig i AIF.

Lämna en kommentar