ANNONS:
ANNONS:

Elins sista text

Elin Kängström gör i dag sitt sista framträdande i rollen som gästskribent. Hon avslutar med en text om bland annat löpvägar och om vikten av att det som händer under matchen hör till matchen.

Då har jag kommit fram till min sista text och jag vill inleda den med att säga att jag hoppas att ni som läst har känt att ni fått en inblick i hur det kan vara att döma en match, och lite vad som kan finnas runtomkring som domare. Jag har nämligen för mig att jag svarade innan den första texten skrevs att jag skulle försöka belysa olika situationer från en domares perspektiv, och det hoppas jag att jag har lyckats någorlunda med. 

I denna avslutande text tänkte jag ta upp en viktig del av domarskapet som jag möjligen snuddat vid tidigare och som jag tror att många inte tänker på när man ser någon som dömer. Utifrån egna erfarenheter från innan jag började döma så tittar man huvudsakligen på hur domaren dömer och antingen tycker man att det blev fel eller så tycker man att domare gjorde rätt. Anledningen till varför man tycker att domaren gjorde fel kan ju vara allt möjligt. Men som domare reflekterar jag ofta kring var domaren är placerad och det har ju att göra med hur domaren har sprungit.

Det finns oerhört mycket riktlinjer och åsikter kring hur domarens rörelsemönster ska se ut och allt handlar om att komma med bra vinkel och avstånd till situationerna, för att bäst bedöma och sälja in sitt domslut. Det gäller att tänka smart så att du är beredd på att sprinta om det kommer en snabb kontring och att du väljer smarta löpvägar för att inte springa onödiga sträckor och ändå hamna felplacerad. Skillnaden mellan spelarna och domaren är väl att spelarna kan vila på ”rätt” sida eller täcka upp för varandra om någon behöver andas lite eller ta en mun vatten. Det är svårt för oss domare oavsett om vi dömer i team eller själva. I en intensiv match med många kontringar och långbollar får du försöka pusta ut vid något inkast. Men om du skulle stanna upp och vila skulle matchen bli lidande. Därför är domarens fysiska status givetvis viktig för domaren måste orka minst lika mycket som spelarna för det finns ju ingen domare som ser allt från mittcirkeln.

Något jag reflekterar en del över när jag dömer och kanske framförallt efteråt är hur jag sprang och löpvägarna jag tog över planen. Om det varit en händelserik match med flera svårbedömda situationer är det framförallt det som jag reflekterar kring först, men löpvägarna brukar uppta en del med. När jag tänker på händelserik minns jag en av mina första matcher, där jag inte har något minne alls av hur jag sprang, men kommer ihåg en specifik händelse som ägde rum i slutminuterna. Jag hade inte dömt så många matcher och det var en observatör och tittade på mig i denna dammatchen i en lägre divison. I matchens sista minuter blåser jag en frispark som leder till att två spelare börjar slå varandra i ansiktet. Jag minns att detta kom väldigt oväntat i denna matchen och några sekunder gick innan jag visade det röda kortet för båda spelarna. I min ögonvrå kunde jag se hur observatören ställde sig upp och såg aningen oroad ut. Han funderade kanske kring om denna nya domaren skulle klara upp situationen. Men efter lite gnabb om vem det var som började av spelarna så lämnade båda planen och matchen spelades klart.

På tal om gnabb med spelare tänkte jag avslutningsvis summera med att även om jag som domare har haft någon ordväxling med en spelare under matchen där vi tyckt olika. Oavsett om det lett till en varning eller utvisning så är den konflikten överspelad för min del efter matchens slut. Det som händer under matchen hör till matchen och efteråt så tackar man varandra och släpper eventuella meningsskiljaktigheter. För att upprätthålla respekt gentemot varandra bland spelare, ledare, domare och även publik tror jag att det är viktigt att man kan släppa sådant. Och med det tackar jag för min tid som gästskribent!

ELIN KÄNGSTRÖM
Födelseår: 1997.
Familj: Sambo och dotter.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Hemsjö IF.
Lokal favoritklubb: Ingen.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar